Η Ε.Ε. απειλεί με αντίμετρα τις Η.Π.Α.

Σε μία 10-σέλιδη έκθεση που έστειλε στο Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α. την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρηματολογεί ενάντια στην πρόθεση του Προέδρου, Donald Trump και την κυβέρνησης του να αυξήσουν τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτών. Στην έκθεση αναφέρεται ότι μία τέτοια αύξηση θα προκαλέσει εξίσου μεγάλο κακό στην εγχώρια βιομηχανία αυτοκινήτου των Η.Π.Α., είναι αδικαιολόγητη και δεν βγάζει νόημα οικονομικά. Η Ε.Ε. σημειώνει μάλιστα ότι εταιρίες του bloc παράγουν σχεδόν 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. συντηρώντας 120.000 θέσεις εργασίας – ή 420.000 αν συνυπολογίσει κανείς τις αντιπροσωπείες και τα καταστήματα που εμπορεύονται ανταλλακτικά.

Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ε. επιβάλει δασμούς της τάξης του 10% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενώ οι Η.Π.Α. μόλις 2.5% – αν και αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 25% για τα φορτηγά, φορτηγάκια, pickups  και λοιπά επαγγελματικά οχήματα. Προφανώς, ο D. Trump δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την κατάσταση και απειλεί με την αύξηση των δασμών ακόμα και στο 20-25%! Από τη μεριά της, η Ευρώπη προειδοποιεί ότι μία τέτοια αύξηση θα επηρεάσει αρνητικά το Α.Ε.Π. των Η.Π.Α., έως και κατά 13-14 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να βελτιώνει το ισοζύγιο. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζεται η “υπόγεια” απειλή της αύξησης των δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα εξ Αμερικής από πλευράς Ε.Ε. – και δεν εννοώ μονάχα τα αυτοκίνητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η όλη υπόθεση έχει πολύ μέλλον ακόμα και ευτυχώς ή δυστυχώς, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα “εκρηκτικός” και απρόβλεπτος. Οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς θα αντιδράσει σε μία απευθείας αντιπαράθεση με την Ε.Ε. Η ουσία είναι πως οι όποιοι δασμοί θα επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους πολίτες με πρόσφατους υπολογισμούς να δείχνουν μία αύξηση της τάξης των $6.000 στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και όχι μόνο! Μένει να δούμε αν οι Η.Π.Α. έχουν όρεξη να ανοίξουν έναν παγκόσμιο εμπορικό-οικονομικό πόλεμο γιατί η αύξηση των δασμών δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.