Κάλεσμα για την μείωση του βάρους των αυτοκινήτων από την McLaren.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως από την “αρχή” του αυτοκινήτου, οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει έναν ατελείωτο “πόλεμο ιπποδύναμης”. Κάθε νέο μοντέλο πρέπει να είναι ισχυρότερο από τον προκάτοχο του και τους ανταγωνιστές του και αυτό έχει οδηγήσει στην δημιουργία της πεποίθησης ότι πιο δυνατό, σημαίνει de facto και καλύτερο. Έχουμε φτάσει στο σημείο τα τελευταία hot hatches να παράγουν τα ίδια περίπου άλογα με supercars 20ετίας και τα σημερινή supercars να διαθέτουν 600-700 άλογα. Η McLaren όμως θέλει να αλλάξει αυτό γιατί υπάρχει ένας ακόμα δρόμος που οδηγεί στις επιδόσεις – ένας δρόμος που προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα:

“Έχουμε την φανταστική ευκαιρία για την Αγγλία να είναι στο προσκήνιο ενός νέου “αγώνα βάρους” που θα βοηθήσει στην επίτευξη των ολοένα και δυσκολότερων περιβαλλοντικών στόχων.”

Δήλωσε ο επικεφαλής της McLaren, Mike Flewitt και δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο. Η αύξηση της ιπποδύναμης ως μέσο επίτευξης των επιδόσεων που ζητά ο εκάστοτε κατασκευαστής, είναι μία ελαττωματική τακτική. Δεν μπορείς να αυξήσεις την ιπποδύναμη χωρίς να αυξήσεις το βάρος του αυτοκινήτου και αυτό με την σειρά του, μειώνει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών για την μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Η ελάφρυνση ενός οχήματος όμως, επιφέρει την βελτίωση των επιδόσεων (και όχι μόνο στην ευθεία), την δημιουργία ενός πιο απολαυστικού αυτοκινήτου και την μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων.

Ίσως όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε να εστιάσουμε στο θέμα των υπέρβαρων αυτοκινήτων. Ίσως πρέπει να περάσουν κι άλλα χρόνια πριν αποφασίσουν οι κατασκευαστές να σταματήσουν να αγνοούν τα οφέλη της μείωσης του βάρους και να επενδύσουν σε ελαφριά υλικά. Καταλαβαίνω ότι οι σύγχρονες επιταγές της άνεσης, της πολυτέλειας και της ασφάλειας κάνουν την δραστική μείωση του βάρους πρακτικά αδύνατη. Αλλά ας μας δείξει κάποιος ότι προσπαθεί τουλάχιστον.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.