Σύννεφα εμπορικού “πολέμου” πάνω από τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε.

Το κλίμα ανάμεσα στις Η.Π.Α., την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό αρχίζει να θυμίζει ολίγον τι πολεμικό, ή αν μη τι άλλου ψυχροπολεμικό, έπειτα από την απόφαση της πρώτης να επιβάλει δασμούς της τάξης του 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο που εισάγονται από τις προαναφερθείσες χώρες, τερματίζοντας  τις προσωρινές εξαιρέσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η απόφαση της κυβέρνησης Trump έχει αναστατώσει τον κόσμο του εμπορίου και προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις τόσο από τους συμμάχους των Η.Π.Α. όσο και από το εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή, Ben Sasse:

“Αυτό είναι ανόητο. Η Ευρώπη, ο Καναδάς και το Μεξικό δεν είναι Κίνα και δεν συμπεριφέρεσαι με τον ίδιο τρόπο στους συμμάχους και στους αντιπάλους. Έχουμε ξαναβρεθεί στον ίδιο δρόμο – ο ολοκληρωτικός προστατευτισμός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της Μεγάλης Ύφεσης. Το “Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά” δεν πρέπει να σημαίνει Να Κάνουμε την Αμερική 1929 Ξανά.”

Από την άλλη, οι χώρες που επηρεάζονται από την αλλαγή στην εμπορική πολιτική του D. Trump φαίνεται πως θα απαντήσουν με την επιβολή δικών τους αντίμετρων. Η Ε.Ε. δήλωσε, μέσω εκπροσώπων της, ότι θα επιστρέψει τα “πυρά”, το Μεξικό υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει δασμούς σε οτιδήποτε αμερικανικό, από το ατσάλι μέχρι το τυρί ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι από 1η Ιουλίου θα επιβάλει δασμούς σε προϊόντα (χάλυβας, αλουμίνιο κ.ά.) αξίας 12.8 δις δολαρίων που προέρχονται από τις Η.Π.Α.

Η απάντηση του Υπουργού Εμπορίου των Η.Π.Α. Wilbur Ross ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη όσον αφορά στην επικύρωση και ανανέωση της North American Free Trade Agreement δεν προχώρησαν σε βαθμό που θα επέτρεπε την κατοχύρωση μόνιμων εξαιρέσεων από τους δασμούς, ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι υπάρχει μία “ευελιξία” για το μέλλον καθώς ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει την δύναμη να αυξήσει, μειώσει ή ακόμα και να αφαιρέσει δασμούς. Όπως είπε όμως και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, “αυτή είναι μία κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο”.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.