Είναι επικίνδυνα τα LED φωτιστικά σώματα;

Είναι ανόητο και ελαφρώς “passé” να γκρινιάζουμε για την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά μήπως αυτή τη φορά, η γκρίνια έχει κάποια βάση; Η τεχνολογία των φωτιστικών σωμάτων στα αυτοκίνητα έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία χρόνια και τα LED, με την σημαντικά αυξημένη ένταση, την επίσης αυξημένη εμβέλεια και την σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση, έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε ολοένα και πιο προσιτά οχήματα. Ο “εκδημοκρατισμός” της τεχνολογίας δεν είναι κάτι περίεργο ή αξιοσημείωτο, αλλά όσο συμβαίνει, τόσο πιο εμφανή γίνονται τα ελαττώματα της εκάστοτε τεχνολογίας. Στην προκειμένη περίπτωση, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ίσως είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα.

Σύμφωνα με έρευνα της αγγλικής RAC που έγινε σε 2.061 ανθρώπους, το 65% των οδηγών έχουν “τυφλωθεί” από τα φωτιστικά σώματα σε κάποια από τα νεότερα αυτοκίνητα ενώ το 58% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι τα σύγχρονα φωτιστικά σώματα “είναι υπερβολικά φωτεινά” και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα στους άλλους οδηγούς. Μάλιστα, η πλειοψηφία από αυτούς που δήλωσαν ότι έχουν τυφλωθεί, χρειάστηκε περίπου 5 δευτερόλεπτα για να επανέλθει η όραση τους στα φυσιολογικά επίπεδα και για να έχεις μία τάξη μεγέθους, σε 5 δευτερόλεπτα ενώ κινείσαι με 100 km/h σε κάποιον επαρχιακό δρόμο, διανύεις περίπου 139 μέτρα! Οι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 49% ότι η ένταση των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου που ακολουθεί τους ενοχλεί ουσιαστικά μέσα από τον καθρέπτη ενώ το 68% παραδέχθηκε ότι, λόγω της φωτεινότητας των φωτιστικών σωμάτων, δυσκολεύεται να καταλάβει αν ένα αυτοκίνητο έχει αναμμένο το φλας του.

Τα υπερβολικά φωτεινά φωτιστικά σώματα, επηρεάζουν και τον ίδιο τον οδηγό του οχήματος όμως, ακόμα κι αν αυτός δεν το συνειδητοποιεί. Εξαιτίας της αντίθεσης ανάμεσα στην περιοχή που φωτίζεται και σε αυτήν που δεν καλύπτεται από την ακτίνα του φωτός, ο οδηγός δεν μπορεί να διακρίνει το παραμικρό στην σκοτεινή περιοχή. Φαντάσου το effect σαν αυτό κατά την μετάβαση από ένα πάρα πολύ φωτεινό δωμάτιο, σε ένα απολύτως σκοτεινό και σκέψου ότι το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στον δρόμο καθώς τα LED φωτιστικά σώματα έχουν πολύ εστιασμένη ακτίνα. Και όλα αυτά, χωρίς να βάζουμε καν στην κουβέντα τα κακώς τοποθετημένα aftermarket LED, HID κ.ο.κ. φωτιστικά σώματα.

Θα τονίσω για άλλη μία φορά αυτό που λέω πάντα: δεν δαιμονοποιώ καμία νέα τεχνολογία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπει κάποιο όριο. Καλά και χρυσά τα LED, τα xenon και όποια άλλα σύγχρονα φωτιστικά σώματα. Η επιπλέον ορατότητα μόνο καλό μπορεί να κάνει κατά την βραδινή οδήγηση. Όμως η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά του άλλου. Όταν ο άλλος “τυφλώνεται” για να βλέπω εγώ καλύτερα, κάτι γίνεται λάθος.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.