Η Volkswagen εξοπλίζει βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με φίλτρο μικροσωματιδίων.

Η Volkswagen “πληγώθηκε” από το dieselgate σκάνδαλο και έχει περάσει πλέον στην αντίπερα όχθη, υλοποιώντας  μία υπόσχεση που έκανε το 2016 και εξοπλίζοντας βενζινοκίνητα αυτοκίνητα της με φίλτρο μικροσωματιδίων (GPF – Gasoline Particulate Filter). Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει τις εκπομπές ρύπων σε ολόκληρη την γκάμα της και σύμφωνα με την ίδια, προβλέπονται μειώσεις έως και 95% σε κάποια μοντέλα, μόνο και μόνο από την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας.

Το πρώτο βενζινοκίνητο μοντέλο που εξοπλιζόταν (και συνεχίζει να εξοπλίζεται φυσικά) με φίλτρο μικροσωματιδίων, είναι το χειροκίνητο Tiguan 1.4 TSI στη Γερμανία ενώ το Up GTI απέκτησε ένα αντίστοιχο φίλτρο στις αρχές του έτους. Το νέο GPF, τοποθετείται πίσω από τον κινητήρα, μερικά εκατοστά από το turbo και αυτό σημαίνει ότι θερμαίνεται πολύ γρήγορα και γίνεται αποτελεσματικό μερικά δευτερόλεπτα μόλις, μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου. Τα καυσαέρια “στριμώχονται” στα κανάλια του φίλτρου και υπερθερμαίνονται, οπότε “μειώνονται” σε CO2 ενώ τα ανεπιθύμητα HC, NOx και CO μετατρέπονται σε μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και νερού. Από τη στιγμή που τα καυσαέρια περνούν το GPF, κατευθύνονται στον συμβατικό τριοδικό καταλύτη που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του οχήματος και κάπως έτσι εξασφαλίζεται το γεγονός ότι ο εν λόγω κινητήρας πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές EU6c, ακόμα κι όταν δουλεύει στο όριο του.

Φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Volkswagen δεν είναι η μοναδική εταιρία που εφοδιάζει βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με φίλτρο μικροσωματιδίων. Το ίδιο κάνει η Mercedes-Benz σε κάποιες S-Class και η Ford στη νέα Mustang (μεταξύ άλλων). Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτή η τεχνολογία αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη και να μετακυλά σε ολοένα και πιο προσιτά και mainstream μοντέλα.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.