Η Alcantara δεν προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μία έκρηξη στον αριθμό των αυτοκινήτων που “ντύνονται” με Alcantara – ένα συνθετικό υλικό που θυμίζει αρκετά το suede στην υφή. Η Alcantara χρησιμοποιείται  στα καθίσματα, το τιμόνι, το ταμπλό, τον ουρανό και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς σε ένα αυτοκίνητο αλλά χρησιμοποιείται επίσης σε πολυτελή γιοτ και αεροπλάνα, στην μόδα… ακόμα και στα ηλεκτρονικά! Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι Alcantara ονομάζεται το υλικό, αλλά Alcantara ονομάζεται και η ιταλική εταιρία που το κατασκευάζει. Και η εταιρία έχει φτάσει στο σημείο να μην προλαβαίνει!

Το εργοστάσιο της φίρμας έξω από το Μιλάνο έχει την δυνατότητα να παράγει 8 εκατομμύρια μέτρα του υλικού κάθε χρόνο και αυτό έχει αναγκάσει τον CEO της, Andrea Borango, να απορρίπτει περίπου το 20% των προτάσεων που φτάνουν στο γραφείο του. Γι’ αυτό η Alcantara έχει προγραμματίσει μία επένδυση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου και τον διπλασιασμό της παραγωγής.

Η εταιρία, ιδρύθηκε το 1972, αλλά η αλματώδης ανάπτυξη ήρθε τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Alcantara το 2009, οπότε και “χτυπήθηκε” από την ύφεση, ανέρχονταν στα €64.3 εκατομμύρια ενώ πέρυσι, τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα €187.2 εκατομμύρια. Για κάθε ένα από τα τελευταία 7 χρόνια, η χρήση της Alcantara στην αυτοκινητοβιομηχανία μονάχα, αυξανόταν κατά 15% αλλά η αύξηση της τάξης του 35% το 2015, ξάφνιασε μέχρι και την ίδια την εταιρία! Η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, περιλαμβάνει και την αύξηση των εργαζομένων από τους 600 τώρα, στους 800, οι 500 εκ των οποίων εργάζονται στην παραγωγή.

Γιατί Alcantara όμως; Το υλικό καθαυτό δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την δεκαετία του ’70 αλλά οι τεχνικοί της φίρμας έχουν δουλέψει πάρα πολύ πάνω στην βελτίωση του χρώματος, του πάχους και της υφής της Alcantara. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι το βάρος – η Alcantara είναι 50% ελαφρύτερη από το δέρμα, με τον Boragno να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Lamborghini μειώνει το βάρος κατά 5 κιλά μόνο με τη χρήση του συνθετικού υλικού. Επιπλέον, η Alcantara έχει μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερο “κράτημα”, αναπνέει καλύτερα και είναι ζεστή τον χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Alcantara σαν εταιρία, είναι “carbon neutral” τα τελευταία 9 χρόνια ενώ ο επόμενος στόχος, είναι η εξέλιξη και πώληση αποκλειστικά “βιολογικών” προϊόντων μέχρι το 2020.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.