Η Mazda επιβεβαιώνει την επιστροφή του Wankel… αλλά όχι όπως θα θέλαμε!

Ο περιστροφικός κινητήρας ανέκαθεν είχε τα προβλήματα του αλλά ήταν ένας κινητήρας με χαρακτήρα και κατά συνέπεια, αγαπητός από τον γράφοντα. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι ήταν τέλειος, όμως δεν ήταν “άλλος ένας τετρακύλινδρος” και στην τελική, ταίριαζε στο προφίλ της Mazda. Έτσι, η είδηση για την επιστροφή του και μάλιστα η αναγγελία αυτής της επιστροφής από επίσημα χείλια, είναι πολύ γλυκιά… Ή μάλλον θα ήταν, αν ο Wankel επέστρεφε όπως του αρμόζει: στροφάροντας κοντά σε πενταψήφιο αριθμό στροφών και φτύνοντας φλόγες από την εξάτμιση ενός πανέμορφου sports car. Οι καιροί έχουν αλλάξει όμως και μαζί τους, οι προτεραιότητες της Mazda.

Ο Wankel θα επιστρέψει λοιπόν, αλλά αυτή είναι η δευτερεύουσα είδηση. Ο “τίτλος” είναι ότι η Mazda θα λανσάρει εντός του 2019 ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Ο περιστροφικός κινητήρας θα λειτουργεί ως range extender – προαιρετικός range extender για την ακρίβεια. Η Mazda αποφάσισε να “παίξει” στα πλεονεκτήματα του Wankel κινητήρα κι έτσι, θα εξοπλίζει (προαιρετικά όπως είπαμε) το ηλεκτρικό της όχημα με έναν μικρό, μονορότορο, ατμοσφαιρικό κινητήρα που θα λειτουργεί αθόρυβα και άνευ κραδασμών στο παρασκήνιο για να αυξήσει την αυτονομία του αυτοκινήτου. Από την μία, σκέφτομαι ότι η ζωή δεν έπρεπε να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο  για έναν “θυμωμένο” κινητήρα σαν τον Wankel, αλλά από την άλλη, μήπως είναι καλύτερο να ζήσει με αυτόν τον τρόπο από το “πεθάνει” και να ξεχαστεί; Άσε που δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.