F1 και στρουθοκαμηλισμός. Καλωσήρθατε στο 2018.

Στρουθοκαμηλισμός: Η τακτική του να αγνοείς τα προβλήματα υποκρινόμενος ότι δεν υπάρχουν, σύμφωνα με το Βικιλεξικό. Όλοι γνωρίζουμε τι είναι και ενδεχομένως κάποιοι από εμάς να έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική. Όμως ελάχιστοι στον κόσμο μπορούν να θεωρηθούν τόσο “ένοχοι” όσο η F1 που μας αναγκάζει αντί να ασχολούμαστε με τις επικείμενες παρουσιάσεις και τις δοκιμές που πλησιάζουν, να μιλάμε για το γεγονός ότι εν έτη 2018, λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν και εν μέσω κριτικής και ανησυχιών, βάζει το κεφάλι στην άμμο και κάνει ότι όλα είναι καλά.

Τώρα που καταργήθηκαν  τα grid girls, όλα είναι άψογα. Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Τώρα, η F1 είναι politically correct, όπως αρμόζει σε έναν θεσμό του μεγέθους της. Γιατί τα grid girls ήταν αυτά που υποβάθμιζαν το άθλημα. Τα grid girls φταίνε που κάποιοι βλέπουν τις γυναίκες ως αντικείμενα. Που κάποιοι δεν σέβονται τις γυναίκες. Που κάποιοι θεωρούν ότι οι γυναίκες αυτές είναι απλά “γλάστρες” χωρίς ίχνος ευφυΐας… για να μην πω κάτι χειρότερο. Οπότε τώρα που καταργούνται τα grid girls, ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος. Τι; Όχι;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η “παράδοση” των grid girls είναι ένας αναχρονισμός. Όμορφες γυναίκες που πληρώνονται για να είναι όμορφες δίπλα σε οδηγούς και μονοθέσια. Σιγά τα ωά. Και που καταργούνται, τι έγινε; 5-10 λιγούρηδες δυσαρεστήθηκαν και οι γυναίκες στο σύνολο τους μπορούν να προσθέσουν μία ακόμα νίκη στο παλμαρές τους. Δεν συμφωνώ, αλλά πολύ πιο σημαντικό από το τι πιστεύω εγώ, είναι τι πιστεύουν τα ίδια τα grid girls που μέσω Twitter, έχουν βγει να εκφράσουν την άποψη τους επί του θέματος. Γιατί είναι δεδομένο ότι κανείς δεν τις ρώτησε. Παραθέτω την δήλωση της Leena Gade, μίας μηχανικού που το 2011, έγινε η πρώτη race engineer που κέρδισε τις 24 ώρες του Le Mans. Μίας γυναίκας που το 2012 κέρδισε το βραβείο “Man of the Year” του FIA World Endurance Championship και είναι Πρέσβειρα της Commission for Women in Motorsport της FIA.

“Δεν καταλαβαίνω την λογική που οι παρατηρητές έξω από το σπορ έχουν ανακαλύψει. Σκεφτήκατε ποτέ να αναρωτηθείτε γιατί υπάρχει μία γενικότερη έλλειψη μηχανικών και οδηγών; Λόγω τρομερά χαμηλής παιδείας!

Μην με χρησιμοποιείτε ως “παράδειγμα” γυναίκας που τα κατάφερε. Το σπορ μου είναι γεμάτο από γυναίκες που “τα κατάφεραν” σε μία ανδροκρατούμενη αρένα και δεν αποθαρρύνθηκαν από την “σεξουαλικοποίηση των γυναικών”. Φτάσαμε εδώ επειδή έχουμε πάθος και επειδή είδαμε και πιστέψαμε σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε.

Τα grid girls εκπροσωπούν μάρκες, χορηγούς και ομάδες. Γνωρίζουν το προϊόν που εκπροσωπούν και πληρώνονται για να ενημερώνουν πιθανούς πελάτες. Πολλά grid girls χρησιμοποιούν τα λεφτά που βγάζουν για να συμπληρώνουν το εισόδημα τους ή/και για την εκπαίδευση τους. Ντύνονται όπως τους ζητηθεί και σε πολλές κατηγορίες, αυτό είναι σεμνά και κλασάτα.

Η ημίγυμνη εποχή έχει παρέλθει και ακόμα κι αν υπήρχε ακόμα όταν εγώ φιλοδοξούσα να είμαι στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δεν θα μου άλλαζε το μυαλό. Πίσω από εμένα υπήρχαν έξυπνοι γονείς και δάσκαλοι που με υποστήριζαν και ενθάρρυναν την επιλογή μου. Η απαγόρευση αυτών των γυναικών από μία έντιμη εργασία δεν είναι ισότητα.

Σταματήστε να σκέφτεστε για εμάς που είμαστε ήδη στο σπορ. Ρωτήστε τα κορίτσια στα σχολεία αν θα επέλεγαν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αναρωτηθείτε γιατί αυτά τα κορίτσια μεγαλώνουν για να πιστεύουν ότι τα εργαλεία, η μηχανολογία, οι δημόσιες σχέσεις, το marketing, το team management και η οδήγηση δεν είναι γι’ αυτά. Θα στοιχημάτιζα ότι οφείλεται σε γνωστούς και φίλους που τους λένε ότι είναι αδύνατον.

Η κατάργηση των grid girls είναι politically correct και θα είναι όσο επιτυχημένη ήταν η κατάργηση του γυμνού από το Playboy.”

Τάδε έφη Leena Gade και δεν είναι μόνη. Το ένα grid girl μετά το άλλο, εκφράζουν την γνώμη τους στο Twitter και κοινός παρονομαστής είναι ένας. “Λατρεύω την δουλειά μου, ποτέ δεν ένιωσα άβολα, ήταν και είναι επιλογή μου”. Κανείς δεν ρώτησε αυτές τις γυναίκες – μερικές από τις οποίες, όντως χρησιμοποίησαν τα χρήματα από αυτή την δουλειά, καθώς και τις γνωριμίες που έκαναν, για να σπουδάσουν και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. 2-3 από αυτές τις “γλάστρες” σπούδασαν δημοσιογραφία και δουλεύουν στο ίδιο grid, σε άλλο πόστο.

Το πρόβλημα είναι διττό κατά τη γνώμη μου. Το πρώτο, θίχθηκε από την Gade. Οι γυναίκες δεν πιστεύουν ότι μία καριέρα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι εφικτή. Φταίνε παγιωμένες, αναχρονιστικές απόψεις του στυλ “θα πας να γίνεις μηχανικός; Δεν είναι δουλειά για μία γυναίκα αυτή”. Το δεύτερο, έχει να κάνει με την αντίληψη που έχει ο κόσμος όχι μόνο για τα grid girls, αλλά για τα μοντέλα γενικότερα. Από σχετικά “ήπιες” καφρίλες όπως ότι δεν είναι έξυπνες (επειδή είναι όμορφες), μέχρι επικίνδυνες απόψεις, όπως ότι είναι πόρνες πολυτελείας. Γενικεύσεις και ανοησίες που εκφράζονται ως γνώμη από άτομα που όχι μόνο δεν έχουν γνωρίσει προσωπικά ένα grid girl/μοντέλο, αλλά και να είχαν την ευκαιρία, δεν θα ήξεραν πώς να την εκμεταλλευτούν.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι κάποιοι άντρες αποφάσισαν για αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι καλύτερο για τις εν λόγω γυναίκες. Αν η απόφαση αυτή πάρθηκε υπό την πίεση φεμινιστριών, ας μου εξηγήσει κάποιος πώς αυτό είναι φεμινισμός. Είναι φεμινισμός η κριτική της συνειδητής απόφασης που έχει πάρει μία γυναίκα και η απαγόρευση της επιλογής της; Ναι, τα grid girls είναι ένας αναχρονισμός, αλλά είναι ένας αναχρονισμός που δεν ενοχλεί κανέναν. Πολύ παραπάνω, δεν ενοχλεί τα ίδια τα grid girls!

Τέλος, αγαπητή F1 και Liberty Media. Αν σταματούσατε να ασχολείστε με PC μπούρδες, θα βλέπατε ότι το κοινό σου μειώνεται. Οι πελάτες σας, μειώνονται. Βρείτε τρόπο να βελτιώσετε το θέαμα. Επίσης,  τα grid girls ενοχλούν έτσι; Οk, να το δεχτώ. Δεν αρμόζουν στα δεδομένα της εποχής. Το γεγονός ότι ο βασικός σπόνσορας ενός μηχανοκίνητου αθλήματος είναι ένα αλκοολούχο ποτό, αρμόζει δηλαδή; Τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ δεν τα έχεις δει; Αλλά ένα “Drink responsibly” τα διορθώνει όλα. Ή μήπως εκεί επηρεάζεται η τσέπη σας; Και κάτι τελευταίο. Οι κοπέλες που παρευρίσκονται στην απονομή, θα παραμείνουν;

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.