Η Tesla ξοδεύει $8.000 το λεπτό!

Η εξέλιξη, κατασκευή και πώληση αυτοκινήτων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό όταν μιλάμε για την μαζική παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος. Η Tesla το ήξερε αυτό από την αρχή (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το ξέρει) αλλά παρά την έντονη κριτική που ακόμα και εγώ ο ίδιος έχω ασκήσει, η Tesla δεν παύει να είναι μία μικρή εταιρία, με μεγάλες βλέψεις και πολύ λίγα χρόνια στην βιομηχανία. Η Αμερικανική εταιρία μπορεί να παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το νέο Roadster και το Semi φορτηγό της, αλλά ακόμα δεν έχει λύσει την “παραγωγική κόλαση” του Model 3. Ίσως γι’ αυτό να ξοδεύει $480.000 την ώρα ή, όπως γράφω και στον τίτλο, $8.000 το λεπτό!

Η Tesla διατηρεί αυτόν τον ρυθμό (κατά μέσο όρο) τους τελευταίους 12 μήνες και για να είμαστε δίκαιοι, δεν περιμένουμε να συνεχίσει να “καίει” χρήμα με αυτόν τον τρόπο για πολύ ακόμα. Η φίρμα πρέπει να λύσει γρήγορα τα προβλήματα της και να αυξήσει άμεσα την παραγωγή του Model 3. Η αύξηση της παραγωγής είναι που θα γεμίσει τα ταμεία και θα καθησυχάσει τους επενδυτές που για να είμαι ειλικρινής, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Η μετοχή της “παίζει” κοντά στα $315  που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της είναι στα $53 δισεκατομμύρια – για να έχεις μία τάξη μεγέθους, ο κολοσσός που ονομάζεται Ford Motor Company αξίζει $48 δισεκατομμύρια!

Από την άλλη, η Tesla χρειάζεται λεφτά. Το τελευταίο τρίμηνο, παρουσίασε ζημιές της τάξης των $619 εκατομμυρίων και  σύμφωνα με αναλυτές, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον $2 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2018. Ποιες είναι οι επιλογές της; Τα ομόλογα είναι μία, αλλά δεν φαντάζουν ως ευκαιρία προς τους επενδυτές  με δεδομένη την προϊστορία της Tesla. Η πώληση ιδίων κεφαλαίων είναι άλλη μία αλλά αυτό θα διευρύνει την βάση των μετόχων και δεν γνωρίζουμε αν θέλει κάτι τέτοιο η εταιρία. Πάντως με αυτόν τον ρυθμό, ο κουμπαράς αδειάζει τον Αύγουστο του 2018 και ενώ είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχει κάποιου είδους ροή κεφαλαίων προς τον εν λόγω κουμπαρά, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και η εικόνα δεν είναι αυτή μίας υγιούς επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.