Τουρκικό, Εθνικό και ηλεκτρικό!!!

Προς το παρόν κάποιες δοκιμές γίνονται με «ρούχα» από Cadillac BLS

Γνωρίζετε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Ελον Μάσκ ή καλύτερα ο Mr. Tesla για συζητήσεις επένδυσης καθώς η εταιρία θέλει πάρα πολύ να «πατήσει» στην Ευρώπη με μονάδες παραγωγής τόσο αυτοκινήτων όσο και μπαταριών και ειδικά για μπαταρίες έκλεισε ήδη συμφωνία με την Πορτογαλία για μονάδα παραγωγής εκεί και την επέλεξε διότι η χώρα της Ιβηρικής έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη, άρα φθηνή πρώτη ύλη για τις μπαταρίες. Μετά λοιπόν ήλθε στην Ελλάδα και έφυγε όπως ήλθε αφού δεν βρήκε κάποιον για σοβαρή συζήτηση και πήγε στην Τουρκία όπου σε μία χώρα με πάρα πολλές και σοβαρές επενδύσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα των συζητήσεων, μπήκε και το θέμα της συμμετοχής της Tesla σε ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελεί όνειρο για τον Ερντογάν. Την παραγωγή ενός αμιγώς Τουρκικού και αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που προς το παρόν το ονομάζει εθνικό!

Το ήθελε πάντα, καταλαβαίνοντας όχι μόνο την εμπορική πλευρά όσο κυρίως το γόητρο της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο και η απόφαση πάρθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια όταν η Τουρκία αγόρασε όλα τα δικαιώματα του  Saab 9-3 από τον National Electric Vehicle Sweden. To πρόγραμμα έχει εγκριθεί συνολικά και ήδη προχωρούν οι μελέτες για το εγχείρημα αυτού που τώρα ονομάζουν «εθνικό αυτοκίνητο» αφού ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο όνομα. Το αυτοκίνητο θα είναι σεντάν και αμιγώς ηλεκτρικό ενώ οι ενδείξεις πριν ένα χρόνο από το υπουργείο επιστημών-βιομηχανίας και τεχνολογίας της Τουρκίας αναφέρονταν σε ηλεκτρικό μεν αλλά και με έναν μικρό κινητήρα βενζίνης όχι για κίνηση αλλά για φόρτιση των μπαταριών, κάτι ανάλογο δηλαδή με το Opel Ampera και το BMW i3.

Στο όλο πρόγραμμα μετέχουν και πολύ μεγάλες τουρκικές εταιρίες που επίσης το θεωρούν εθνική υπόθεση όπως οι Anadolu Group, Kiraca Holdingw, BMC, Turcell και άλλες οι οποίες ήδη κατασκευάζουν εξαρτήματα αυτοκινήτων για τις εταιρίες που παράγουν στην Τουρκία και όπωες ανακοινώθηκε το πρώτο πρωτότυπο θα είναι έτοιμο το 2019 ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2021.

Του Τριαντάφυλλου Τσουλφά

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.