Κ.Ο.Κ.: Πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια και άλλες σαρωτικές αλλαγές!

Τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων ετών ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ενημέρωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή καθώς είναι σχεδόν έτοιμο και θα αλλάξει πολλά όχι μόνο στο κόστος που θα έχει η παραβίαση του Κ.Ο.Κ. από τους οδηγούς, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Κ.Ο.Κ. τις παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κος Σπίρτζης ανέφερε ότι οι παραβάσεις θα κατηγοριοποιούνται: Θα υπάρχουν μικρής, μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και υψηλής πρόκλησης ατυχημάτων. Αυτές που θα ανήκουν στην 2η (αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ομιλία στο κινητό, το πέταγμα τσιγάρου από το αυτοκίνητο ή η στάθμευση σε διάβαση ΑΜΕΑ) και την 3η κατηγορία  δεν θα τιμωρούνται με πρόστιμο αλλά με απευθείας δίμηνη αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού και των πινακίδων του αυτοκινήτου. Με την δεύτερη αφαίρεση της άδειας οδήγησης δε, οι παραβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν ξανά εξετάσεις.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι ο νέος Κ.Ο.Κ. θα αυξάνει τα όρια ταχύτητας και θα εμπλουτιστεί με διατάξεις για ποδήλατα ενώ άξια αναφοράς (και συζήτησης) είναι τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία θα υπολογίζεται το πρόστιμο. Τη στιγμή που θα κόβεται η κλήση, θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, θα υπάρχει μία βάση προστίμων τα οποία θα μειώνει ή θα αυξάνει η Εφορία ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη όπως αυτό παρουσιάζεται στο Taxis. Ο κος Σπίρτζης δήλωσε ότι η “βάση” αυτή θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα τωρινά πρόστιμα αλλά το πώς θα διαμορφώνονται τελικά, θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε. Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη για την ηλεκτρονική έκδοση πινακίδων ενώ θα θεσπιστεί η έκδοση πιστοποιητικού για εισαγόμενα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.