Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Απειλή για τον πλανήτη ή σωτηρία;

Η προφανής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι “σωτηρία” αλλά ο Sergio Marchionne δεν είναι ακόμα σίγουρος. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Trento, όπου του απονεμήθηκε τιμητικό πτυχίο, ο CEO της Fiat Chrysler Automobiles δήλωσε:

“Πριν υποθέσουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η απόλυτη απάντηση, πρέπει να αναλογιστούμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ολόκληρης της “cradle-to-grave” ζωής τους.”

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να προωθούν την αγορά τους στο κοινό, υπάρχει το ενδεχόμενο να μετατραπούν από σωτηρία, σε μεγαλύτερη απειλή. Σύμφωνα με τον Marchionne, πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι η πηγή της ενέργειας είναι “καθαρή”, αλλιώς η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα και να θέσει τον πλανήτη σε κίνδυνο. Ο προβληματισμός του Marchionne δεν είναι αβάσιμος καθώς ναι μεν τα ηλεκτρικά είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κινούνται από “συμβατικούς” κινητήρες αλλά ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μπαταρίες, από την στιγμή που δημιουργείται μέχρι τη στιγμή που θα  “πεθάνει” παράγει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι μηχανές εσωτερικής καύσης γίνονται ολοένα και πιο αποδοτικές.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο Marchionne ήταν αυτός που το 2014 δήλωνε ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να αγοράζει το Fiat 500e καθώς η εταιρία χάνει περί τα $20.000 από κάθε αυτοκίνητο που πωλείται ενώ πολύ πρόσφατα δήλωσε και πάλι ότι “δεν υπάρχει βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου”. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό καθώς πρέπει να υπάρχει αύξηση της παραγωγής για να υπάρξει μείωση των τιμών αλλά έχω την εντύπωση ότι επηρεάζει λίγο την κρίση του Ιταλού manager…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.