Φωτογραφίζοντας την F1 με κάμερα 104 ετών!

Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι αν υπάρχει ένα sport που θέλει “γρήγορη” φωτογραφική για να απαθανατίσεις τις στιγμές του, αυτό το sport είναι η F1. Υπάρχει όμως και ο Joshua Paul. Ο Paul φωτογραφίζει την F1 με μία Graflex 4×5 που μετρά είτε το πιστεύεις είτε όχι, 104 έτη ζωής! Μία Graflex που ζυγίζει περί τα 3 κιλά και δεν έχει το ιδανικό μέγεθος για την φωτογράφιση ενός event όπως ένας αγώνας F1. Δες εδώ τον Paul επί το έργον και δεν χρειάζεται να σου πω ποιος είναι φαντάζομαι!

Η κάμερα κατέληξε στα χέρια του Paul όταν του την χάρισε ο μέντοράς του στο Art Center College of Design στην Καλιφόρνια. Καθάριζε το σκοτεινό δωμάτιό του και τον βοηθούσε να τυπώσει τις φωτογραφίες του και για αντάλλαγμα, απέκτησε αυτή την Graflex. Η πρώτη φορά που τράβηξε φωτογραφίες σε αγώνα F1 με αυτήν, ήταν το Grand Prix του Μονακό το 2013 και από τότε, έγινε τακτικός – αυτός και η φωτογραφική του. Έχει κάτι το ιδιαίτερο να αντιπαραβάλλεις την παλαιότητα της Graflex με την τεχνολογία και την ταχύτητα της σύγχρονης F1. Και οι φωτογραφίες που προκύπτουν, είναι απλά μοναδικές.

Φυσικά δεν γίνεται να καλύπτεις τον αγώνα με αυτή την κάμερα. Γι’ αυτό ο Paul λέει ότι φωτογραφίζει την Formula 1…τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα, τα εργαλεία, την ατμόσφαιρα. Μέσω της φωτογραφικής, γνώρισε και πολλούς δημοσιογράφους, άλλους φωτογράφους, οδηγούς και μηχανικούς. Είναι “φανταστική δημιουργός φίλων” όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Paul. Όσο για την διαδικασία φωτογράφισης καθεαυτή; “Δεν είναι δύσκολη” λέει ο Paul αλλά θέλει υπομονή για χρειάζονται 5 βήματα για κάθε φωτογραφία. Προφανώς υπάρχουν πολλές θολές και άχρηστες φωτογραφίες, αλλά αυτό συμβαίνει και με την ψηφιακή, οπότε… Άσε που η στιγμή που παίρνει στα χέρια του τα αρνητικά έπειτα από την αναμονή είναι “σαν τα γενέθλιά του”.

Δεν έχω τι να πω. Μπορεί να πει κανείς ότι αυτό που κάνει ο Paul είναι απλά ένα “gimmick” που λένε και οι ξένοι. Ένα ανούσιο κόλπο. Ακόμα και έτσι να είναι, οι φωτογραφίες που παράγει είναι ατμοσφαιρικές. Δεν είναι τέλειες αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο Paul περνά την περισσότερη ώρα όχι με το δάχτυλο στην “σκανδάλη” αλλά ψάχνοντας το πλάνο που θέλει. Δεν “πυροβολεί” αδιακρίτως αλλά σκέφτεται και επιλέγει προσεκτικά, αφού η Graflex μπορεί να τραβήξει μόλις 20 φωτογραφίες κάθε φορά! Έτσι, οι φωτογραφίες του είναι διαχρονικές. Μοιάζουν να αψηφούν τον χρόνο. Αξίζει να ακολουθήσεις τον Joshua Paul στο Instagram και κλείνοντας, να αναφέρω ότι εκδίδει και το περιοδικό Lollipop.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.