Πώς μπορεί ένα Land Cruiser να πιάσει 370 km/h; Ρώτα την Toyota!

Πώς γίνεται ένα SUV “παλαιάς κοπής” με πλαίσιο τύπου σκάλας που ζυγίζει σχεδόν 3 τόνους και έχει την αεροδυναμική ιπτάμενου τσιμεντόλιθου να πιάσει τα 370 km/h; Υπάρχουν supercars που δεν μπορούν να πιάσουν αυτή την ταχύτητα! Τι είδους μαγεία χρησιμοποίησε λοιπόν η Toyota για να κάνει το Land Cruiser ικανό να κινηθεί με τέτοια ταχύτητα;

Η απάντηση είναι απλή – λέμε τώρα. Δύναμη. Άλογα. Πολλά άλογα! Το standard Toyota Land Cruiser κινείται από έναν ατμοσφαιρικό V8 με χωρητικότητα 5.7 λίτρων και περιττό να αναφέρουμε ότι αυτός ο κινητήρας, σε stock μορφή δεν θα αρκούσε. Έτσι, οι μηχανικοί στο Toyota Motorsport Technical Center τοποθέτησαν δύο turbo της Garrett με την μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης να φτάνει τα 3.8 bar. Προφανώς, τα εργοστασιακά σωθικά δεν θα άντεχαν ούτε ένα sprint και έτσι σχεδόν τα πάντα αντικαταστάθηκαν με πιο ανθεκτικά εξαρτήματα. Το ίδιο έγινε και στα περιφερειακά, αφού ο στόχος είχε τεθεί πολύ ψηλά και οι μηχανικοί έπρεπε να αποσπάσουν και το τελευταίο διαθέσιμο άλογο από τον V8. Για να μην σε κουράζω, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2.000 άλογα ενώ το κιβώτιο αντικαταστάθηκε από μία αγωνιστική μονάδα για να αντέξει την ροπή και την ισχύ και να μην σπάσει σε εκατοντάδες κομματάκια.

Έχοντας εξασφαλίσει δύο χιλιάδες άλογα από τον κινητήρα, η ομάδα στράφηκε στο υπόλοιπο όχημα. Το πλαίσιο τροποποιήθηκε ώστε να βοηθήσει στην γεωμετρία της χαμηλωμένης ανάρτησης, τα μετατρόχια μειώθηκαν κατά περίπου 7.5 εκατοστά ώστε να χωρέσουν οι φαρδύτερες ζάντες με τα Michelin Pilot Sport ελαστικά και στο εσωτερικό τοποθετήθηκε ένα πλήρες roll-cage. Πίσω από το τιμόνι του θηριώδους Land Cruiser κάθισε ο Carl Edwards και ο συνδυασμός αυτοκινήτου και οδηγού έπιασε 370 km/h πριν τελειώσει ο χώρος στο Mojave Air & Space Port.

 Το ρεκόρ δεν επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με τις επίσημες διαδικασίες αλλά νομίζω μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το Toyota Land Cruiser είναι το ταχύτερο SUV στον πλανήτη. Κρίμα που κανείς δεν μπορεί να το αγοράσει αφού πρόκειται για ένα πρωτότυπο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Ή μήπως καλύτερα που θα μείνει στα χέρια ανθρώπων που ξέρουν τι να κάνουν με αυτό;

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.