Έρευνα: Η χρήση συστημάτων πλοήγησης δεν κάνει καλό στον εγκέφαλο

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση: Με το αυτοκίνητό μας, σε μία περιοχή που δεν γνωρίζουμε “απ’ έξω κι ανακατωτά”, προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη για το πού είμαστε και προς τα πού πρέπει να πάμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Nature Communications” και χρηματοδοτήθηκε από το “Wellcome”, κάνει καλό στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, η χρήση ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (βλ. GPS) όχι.

Η έρευνα περιελάμβανε 24 εθελοντές που οδηγούσαν σε μία προσομοίωση του Soho στο κέντρο του Λονδίνου. Οι επιστήμονες εξέταζαν την δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μία περιοχή στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στην μνήμη και την πλοήγηση και στον προμετωπιαίο λοβό που αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την λήψη αποφάσεων. Όταν οι εθελοντές δεν χρησιμοποιούσαν τον πλοηγό, οι περιοχές του εγκεφάλου που παρακολουθούσαν οι ερευνητές παρουσίαζαν έντονη δραστηριότητα. Η δραστηριότητα δε γινόταν ακόμη μεγαλύτερη όταν οι επιλογές που είχαν διαθέσιμες οι οδηγοί αυξάνονταν ενώ στον αντίποδα δεν παρουσιαζόταν καμία αύξηση όταν οι οδηγοί ακολουθούσαν τις οδηγίες του συστήματος.

“Τα αποτελέσματά μας συμπίπτουν με μοντέλα στα οποία ο ιππόκαμπος προσομοιώνει διαδρομές σε πιθανά, μελλοντικά μονοπάτια ενώ ο προμετωπιαίος λοβός μας βοηθά στον προγραμματισμό σχετικά με το πιο μονοπάτι θα μας πάει στον προορισμό. Όταν έχουμε την τεχνολογία να μας λέει τι να κάνουμε όμως, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου απλώς δεν αντιδρούν στους δρόμους. Κατ’ αυτή την έννοια, ο εγκέφαλός μας δεν νοιάζεται για τους δρόμους γύρω μας.”

Προηγούμενες μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος σε οδηγούς ταξί του Λονδίνου που προετοιμάζονται για το “Knowledge” (ένα test που επί της ουσίας απαιτεί την αποστήθιση όλων των δρόμων της πόλης) μεγαλώνει σε μέγεθος! Ακόμα και όταν χανόμαστε αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει. Γενικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας τόσο καλύτερα. Όταν ακολουθούμε απλά οδηγίες, τότε δεν τον ασκούμε όπως πρέπει! Προφανώς η τεχνολογία κάνει την ζωή μας ευκολότερη και προσωπικά, έχοντας απαράδεκτο προσανατολισμό δεν σου κρύβω ότι έχω χρησιμοποιήσει GPS επανειλημμένα , όμως η αλήθεια είναι ότι θα ήταν καλύτερο για εμάς να προσπαθούμε λίγο πριν στηριχθούμε σε αυτήν για να μας “σώσει”. Το λέει και η επιστήμη!

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.