Ford. Σχέδιο για βιώσιμη αστική κινητικότητα

Για πάνω από μισό αιώνα, τα van παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα διανομών. Από την άλλη, τα drones είναι φαινόμενο της εποχής. Η συνεργασία τους θα μπορούσε να βελτιώσει τις μελλοντικές μετακινήσεις στις αστικές περιοχές και αυτό αποτελεί ένα από τα οράματα της Ford για την “Πόλη του Αύριο”. Αυτοοδηγούμενα van θα μπορούν γρήγορα και αποδοτικά να μεταφέρουν τα πάντα, από ψώνια μέχρι άμεσα απαραίτητο ιατρικό υλικό στο έδαφος, και τα drones να αναλαμβάνουν το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού σε προορισμούς μη προσπελάσιμους από αυτοκίνητο, όπως σε έναν ουρανοξύστη – ή σε σημεία όπου η στάθμευση ενδέχεται να είναι δύσκολη, ακατάλληλη ή επισφαλής. Ένα καινοτόμο σχέδιο με την ονομασία “Autolivery”, που έχει αναπτυχθεί από μία ομάδα εργαζομένων της Ford για το Last Mile Mobility Challenge, οραματίζεται τη συνεργασία ηλεκτρικών αυτοοδηγούμενων van με drone για την παραλαβή και παράδοση αγαθών και πακέτων σε αστικές περιοχές. Στο σχέδιο αυτό μπορεί κάποιος να μυηθεί μέσω ακουστικών εικονικής πραγματικότητας στην έκθεση Mobile World Congress ((MWC) που αποτελεί τη παγκοσμίως μεγαλύτερη συνάντηση για τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του οράματος της Ford για την “Πόλη του Αύριο” – “City of Tomorrow”.

Σύμφωνα με το σενάριο, κατά τη διάρκειας της προετοιμασίας ενός δείπνου, διαπιστώνεται ότι λείπει κάποιο απαραίτητο υλικό το οποίο παραγγέλνεται άμεσα και παραδίδεται έγκαιρα για να προστεθεί στη συνταγή. Καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα οι Ευρωπαίοι οδηγοί πέρασαν μέχρι 91 ώρες καθηλωμένοι λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης το 2016, η υπηρεσία “Autolivery” είναι ενδεικτική του πώς οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν της ζωές των καταναλωτών με έξυπνα συνδεδεμένα σπίτια, και να προετοιμάσουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.  Η ιδέα Autolivery, μία από τις πολλές που έχουν υποβάλλει οι εργαζόμενοι της Ford σαν απάντηση στο λεγόμενο ‘last mile challenge’, που εστιάζει στη δυσκολία των τελευταίων 15 μέτρων στις παραδόσεις αγαθών. Όντας κατά γενική ομολογία το πιο δύσκολο κομμάτι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία παράδοσης αγαθών, πολλές εταιρείες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την περιπλοκότητα της παράδοσης πακέτων τα τελευταία 15 μέτρα, ή από το πεζοδρόμιο στην πόρτα. Η πίεση για την επίλυση αυτής της πρόκλησης αναμένεται να αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα προσεχή χρόνια με την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και των τοπικών διανομών λόγω online πωλήσεων.

Το Όραμα για την ‘Πόλη του Αύριο’ είναι να ξεπεραστούν οι προκλήσεις μετακίνησης σε αστικά περιβάλλοντα, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μετακινούνται άνετα σήμερα και στο μέλλον. Οι δρόμοι θα μπορούν να μετατρέπονται σε πράσινους χώρους και πάρκα, για καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο υγιείς κοινότητες. Η εταιρεία καλεί τακτικά εργαζομένους, επιχειρηματίες και start‑ups να αναπτύξουν καινοτομίες μέσω hackathons και διαγωνισμών. Το “Autolivery” προήλθε από τους σχεδιαστές της Ford που εδρεύουν στη Σαγκάη – Euishik Bang, James Kuo και Chelsia Lau – οι οποίοι απάντησαν στο Last Mile Mobility Challenge – με την επινόηση λύσεων μετακίνησης για αστικές περιοχές.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.