Η FIA θεωρεί πως τα νέα WRC είναι υπερβολικά γρήγορα!

Θυμάμαι την εποχή (τον περασμένο Δεκέμβριο) που περιμέναμε πώς και πώς να ξεκινήσει το World Rally Championship. Εγώ, όπως και σημαντική μερίδα του κόσμου, περιμέναμε να δούμε τα “πρησμένα” και ισχυρότερα αγωνιστικά να βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα σε απαιτητικές ειδικές διαδρομές και συζητούσαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι πρόκειται για “σύγχρονο Group B” και άλλα τέτοια όμορφα. Η προσγείωση στην πραγματικότητα όμως δεν άργησε να έρθει. Για την ακρίβεια, δεν χρειάστηκαν περισσότεροι από 2 αγώνες, αφού οι διοργανωτές του Ράλι Σουηδίας, έπειτα από την μέση ωριαία ταχύτητα της τάξης των σχεδόν 138 km/h που σημείωσε ο Ott Tanak με το Ford Fiesta της M-Sport στην ειδική Knon 1, αποφάσισαν να ακυρώσουν το δεύτερο πέρασμα από την ίδια διαδρομή λόγω της υπερβολικά υψηλής ταχύτητας των αγωνιστικών.

“Αυτές οι ειδικές μα διδάσκουν ένα πράγμα: πρέπει να προσέχουμε όταν οι διοργανωτές θέλουν να βάλουν νέες ειδικές. Πρέπει να είμαστε παρόντες για να τις ελέγχουμε.

Αν δούμε ταχύτητες άνω των 130 km/h σε μία ειδική, είναι μία ένδειξη ότι πρέπει να το προσέξουμε.

Από τη δική μας πλευρά, η ταχύτητα ήταν υπερβολικά μεγάλη. Αυτό που θέλουμε είναι να ορίσουμε μία κατεύθυνση, αλλά ίσως να χρειαστεί να σκεφτούμε τους κανονισμούς.

Θέλουμε ταχύτητες χαμηλότερες των 130 km/h αλλά θυμάμαι όταν ήμουν διοργανωτής δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω αχυρόμπαλες για να κάνω εσάκια.

Το καταλαβαίνω αυτό και η απάντηση είναι απλή: χρησιμοποιήστε μικρότερους δρόμους που θα είναι πιο αργοί. Αυτό πρέπει να κάνουμε.”

Όλα αυτά, είναι δηλώσεις του rally director της FIA, Jarmo Mahonen που επί της ουσίας, “κρύβει” τις ενστάσεις που έχει για την ταχύτητα των νέων αγωνιστικών, παρουσιάζοντας ως πρόβλημα την διαμόρφωση κάποιων ειδικών διαδρομών. Από τη μία, καταλαβαίνω τους προβληματισμούς της FIA και φυσικά, σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να θρηνήσουμε θύματα. Από την άλλη όμως, αυτό το πρόβλημα προέκυψε στη Σουηδία που ναι μεν είναι ένα γρήγορο ράλι, αλλά δεν είναι ούτε Φινλανδία, ούτε Πολωνία. Φοβάμαι την “αποστείρωση” του αθλήματος, ιδίως σε μία εποχή που θέλει να κερδίσει ξανά την προσοχή του κόσμου.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.