“Επαναστατική” τεχνολογία μπαταριών από την BMW… το 2026!

Αν υπάρχουν τρία πράγματα που αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης κατηγορίας των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, αυτά είναι κατά τη γνώμη μου: η τιμή τους, οι ελλείψεις που υπάρχουν στην υποδομή και η τεχνολογία των μπαταριών. Ειδικότερα όσον αφορά στο τελευταίο, πιστεύω ότι αποτελεί το κλειδί για να γίνουν τα ηλεκτρικά/υβριδικά αυτοκίνητα πιο προσιτά και πιο ελαφριά και να προσφέρουν αυτονομία και κατά συνέπεια ευχρηστία ανάλογη των συμβατικών. Τώρα, έρχεται η BMW να μας πει ότι προετοιμάζεται για μία “επανάσταση” στον χώρο των μπαταριών. Όμως αυτή η επανάσταση δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2026!

Η Γερμανική εταιρία αναφέρεται στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Ένα είδος μπαταριών που χρησιμοποιεί περίπου την ίδια τεχνολογία με τις υπάρχουσες, ιόντων λιθίου, αλλά οι υγροί ηλεκτρολύτες αντικαθίστανται από στερεούς. Οι αρχικοί στόχοι περιλαμβάνουν μία αύξηση της τάξης του 15-20% στην χωρητικότητα ενώ στα επιπλέον οφέλη συγκαταλέγονται η μείωση στο βάρος και η μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν σαν τεχνολογία. Δυστυχώς όμως, ενώ αυτές οι μπαταρίες εξελίσσονται ήδη, απέχουν περί τα 10 χρόνια από το λανσάρισμα στην αγορά καθώς οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για την αντοχή τους σε βάθος χρόνου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η BMW κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα και περιμένει. Η εταιρία θα συνεχίσει να εξελίσσει την τεχνολογία μηχανών εσωτερικής καύσης αφού οι προβλέψεις αλλά και η λογική, λένε ότι οι συμβατικοί κινητήρες θα είναι η πιο δημοφιλής πηγή ισχύος για τα αυτοκίνητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να περιθωριοποιούνται.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.