Η ιστορία της McLaren F1 και του ρεκόρ των 386,4 km/h

Όταν η McLaren ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την εξέλιξη της θρυλικής F1, δεν είχε θέσει ως στόχο την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας αυτοκινήτου παραγωγής. Αυτό όμως δεν την σταμάτησε από το να διαλύσει το ρεκόρ που για ένα μικρό χρονικό διάστημα βρισκόταν “στα χέρια” της Jaguar XJ220. Σε μία εποχή που ταχύτητες άνω των 350 km/h θεωρούνται επιστημονική φαντασία, η McLaren πήρε μία F1 στο Nardo της Ιταλίας και σημείωσε τελική της τάξης των 371,9 km/h! Όμως η Αγγλική εταιρία δεν σταμάτησε εκεί.

Το 1998, πήρε μία F1, πήγε στο Ehra-Lessien της Γερμανίας και έβαλε τον Andy Wallace στο κεντρικά τοποθετημένο κάθισμα του οδηγού με μία απλή οδηγία: να  την τερματίσει. Η ευθεία στο Ehra-Lessien έχει μήκος 8.7 χιλιόμετρα και όπως ο ίδιος ο Wallace αναφέρει, “όταν σου λέει ο Gordon [Murray] θα μπεις στο αυτοκίνητο, θα οδηγήσεις και θα πάει πολύ γρήγορα, δεν το σκέφτεσαι πολύ”.

 Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα, ήταν το πέμπτο πρωτότυπο ή η XP5 όπως συνηθίζει να ονομάζει τα πρωτότυπα εξέλιξης η McLaren. Ο Andy Wallace βολεύτηκε στο κάθισμα του οδηγού, φόρεσε το κράνος, έκλεισε την πόρτα και έφυγε. Στο πρώτο πέρασμα, η F1 “έγραψε” 388 km/h! Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα 380 km/h, το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται περίεργα και ο Wallace σκέφτηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια αλλά “όντας νέος και χαζός” όπως λέει ο ίδιος, δεν το έκανε, συνέχισε και στα 385 km/h, η F1 έστρωσε. Όπως και να έχει, ο Wallace ένιωθε ότι το αυτοκίνητο είχε κάτι περισσότερο να δώσει και έτσι επέστρεψε στους τεχνικούς, ζήτησε να ανέβει ο κόφτης των στροφών και ξαναέφυγε. Στην δεύτερη προσπάθεια, χτύπησε 391 km/h!

“Δεν πάει περισσότερο από 391 km/h. Αλλά όπως και να έχει, 391 km/h είναι αρκετά γρήγορα, έτσι;”

Σχολιάζει ο Wallace στην επικοινωνία ενώ επιβραδύνει αργά και προσεκτικά. Ναι, 391 km/h είναι κάτι παραπάνω από “αρκετά γρήγορα”! Το επίσημο ρεκόρ ταχύτητας, ήταν τελικά 386,4 km/h αφού έβγαινε από τον μέσο όρο δύο περασμάτων με αντίθετη κατεύθυνση και πέρασε στην ιστορία. Ο Wallace έβαλε την 6η ταχύτητα στα 320 km/h!!! Αυτή ήταν η F1. Αυτό μπορούσε να κάνει και ευτυχώς, έχουμε το Youtube για να μπορούμε να βλέπουμε μινι-ντοκιμαντέρ σαν αυτό που ετοίμασε η McLaren για εκείνη την προσπάθεια στη Γερμανία. Απίστευτο αυτοκίνητο. Απίστευτη προσπάθεια. Απίστευτο ρεκόρ.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.