Έφυγε από τη ζωή ο Paolo Stanzani – ένας εκ των πατέρων της Lamborghini Miura

Σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Paolo Stanzani. Ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ένας εκ των “πατέρων” της θρυλικής Lamborghini Miura αλλά και της Bugatti EB110 – παρότι έφυγε από το project πριν παρουσιαστεί το αυτοκίνητο.

Ο Stanzani γεννήθηκε στη Bologna στις 20 Ιουλίου του 1936. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Bologna το 1961 έπιασε δουλειά στην Lamborghini το 1963. Διετέλεσε βοηθός του Dallara που εκείνη την περίοδο ήταν Τεχνικός Διευθυντής στην εταιρία και τα καθήκοντά του περιελάμβαναν τους χωροταξικούς/δομικούς υπολογισμούς στο Τμήμα Testing αλλά και τις σχέσεις με  τα διάφορα bodyshops (Touring, Bertone, Marazzi, Zagato κ.ά.) μέχρι το 1967. Εκείνη ήταν η εποχή της 350 GT, της 400 GT, της Islero και πολύ, μα πολύ παραπάνω, της Miura.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Paolo Stanzani, Marcello Gandini και Gian Paolo Dallara.

Ο Paolo Stanzani θεωρείται ένας εκ των “πατέρων” της Lamborghini Miura – τουλάχιστον στο τεχνικό κομμάτι. Αργότερα, το 1967, έγινε Γενικός Διευθυντής και Τεχνικός Διευθυντής διαδεχόμενος τον Gian Paolo Dallara ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, αυτοκίνητα όπως η Espada, η Jarama, η Miura S, η Miura SV, η Urraco και φυσικά η Countach πέρασαν στην παραγωγή. Η σταδιοδρομία του στην Lamborghini τελειώνει το 1974 αλλά ο Stanzani δεν θα σταματήσει εκεί. Θα ανοίξει το δικό του studio, θα εμπλακεί σοβαρά στην δημιουργία της Bugatti EB110 -αποχωρώντας όπως είπαμε πριν παρουσιαστεί λόγω διαφορών με την διεύθυνση- ενώ τη δεκαετία του ’90 θα κάνει και ένα πέρασμα από την Formula 1 πρώτα με την Dallara και στη συνέχεια με τη Minardi. Στα μέσα της δεκαετίας θα αποχωρήσει κι από εκεί και από τότε, θα επικεντρωθεί στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αντίο μεγάλε Paolo Stanzani. Άφησες κληρονομιά.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.