Το Volkswagen I.D. Buzz είναι το ηλεκτρικό, αυτόνομο Microbus του μέλλοντος

Με το I.D. Buzz Concept, η Volkswagen συνεχίζει την άτυπη παράδοση των πρωτότυπων Microbuses και παρουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά I.D. πρωτότυπο. Ένα πρωτότυπο-showcase τεχνολογίας, είτε μιλάμε για το ηλεκτρικό powertrain, είτε για τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

Το I.D. Buzz έχει μήκος 4.94 μέτρα, πλάτος 1.97 μέτρα και ύψος 1.96 μέτρα, που σημαίνει ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερο, κυρίως στο μήκος, από τον “πρόγονο” του, το Budd-e concept. Βασίζεται σε μία επιμηκυμένη εκδοχή της MEB πλατφόρμας της Volkswagen και όπως είπα, κινείται χάρη στο ηλεκτρικό του powertrain που αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες και ένα pack μπαταριών 111 kWh. Οι ηλεκτροκινητήρες (ένας στον εμπρός άξονα και ένας στον πίσω) αποδίδουν συνδυαστικά 369 ίππους που σύμφωνα με την Volkswagen είναι αρκετοί για να “εκτοξεύσουν” το Buzz στα 96 km/h σε μόλις 5 δευτερόλεπτα ενώ η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 km/h. Το μεγάλο pack μπαταριών, χαρίζει στο πρωτότυπο αυτονομία της τάξης των 600 χιλιομέτρων στο New European Driving Cycle ενώ η φόρτιση στο 80% με ταχυφορτιστή, δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Η ίδια η εταιρία πάντως αναφέρει ότι το I.D. Buzz μπορεί να διαμορφωθεί με έναν ηλεκτροκινητήρα μόνο στον πίσω άξονα και μπαταρία 83 kWh.

Το I.D. Buzz όμως δεν είναι μόνο το powertrain του αλλά και οι δυνατότητες που έχει για αυτόνομη οδήγηση. Με μία κίνηση, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το I.D. Pilot (στην παραγωγή έως το 2025) σε “μη κρίσιμες συνθήκες” και να παραδώσει τον έλεγχο στο αυτοκίνητο. Σε αυτό το mode, το τιμόνι αποσυνδέεται από το υπόλοιπο σύστημα διεύθυνσης χάρη στη νέα κολώνα και μέσω lasers, radars, καμερών κ.ά. συστημάτων, το Pilot αποκτά πληροφορίες για το περιβάλλον και οδηγεί χωρίς χειρισμούς από τον οδηγό. Αυτός, είναι ελεύθερος να περιστρέψει το κάθισμα του για να αντικρύσει τους υπόλοιπους 7 επιβαίνοντες με την καμπίνα να προσφέρει πληθώρα επιλογών διαμόρφωσης.

Όσον αφορά στο λανσάρισμα του I.D. Buzz στην παραγωγή, το “Together – Strategy 2025” πλάνο της Volkswagen περιλαμβάνει περισσότερα από 30 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025 και το Budd-e Concept είχε πάρει θεωρητικά το πράσινο φως. Οπότε λογικά, ένα από αυτά τα 30 τουλάχιστον μοντέλα, θα είναι το νέο Microbus.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.