Έτσι βλέπει η BMW το μέλλον

Αυτό είναι το όραμα της BMW για το μέλλον της αυτοκίνησης και ονομάζεται i Inside Future. Ένα πρωτότυπο που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο εσωτερικό μεταμορφώνοντάς το σε ένα “σαλόνι” όπου οι επιβαίνοντες θα μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση και συνδεδεμένοι. Η πρώτη καινοτομία που κάνει ντεμπούτο στο i Inside Future, είναι το ταμπλό με την ενσωματωμένη οθόνη. Σύμφωνα με την BMW, ολόκληρο το εσωτερικό (περιβάλλον και χειριστήρια) θα προσαρμόζεται στις εντολές του οδηγού. Για παράδειγμα, το σύστημα πλοήγησης εντοπίζει τα κομμάτια του δρόμου που ενδείκνυνται για αυτοματοποιημένη οδήγηση και ειδοποιεί τον οδηγό όταν φτάνει σε αυτά ώστε να παραχωρηθεί ο έλεγχος.

Έπειτα, έχουμε το BMW HoloActive Touch. Γιατί η BMW πιστεύει ότι στο μέλλον οι οθόνες αφής θα είναι ξεπερασμένη τεχνολογία και εστιάζει σε διαδραστικά ολογράμματα και χειρισμό κάποιων λειτουργιών του αυτοκινήτου με χειρονομίες που εντοπίζονται από την υψηλής ευαισθησίας κάμερα. Η κάμερα παρακολουθεί την θέση των ακροδάχτυλων του οδηγού ενώ την ίδια στιγμή, μία πηγή υπερήχων παράγει έναν “παλμό” απευθείας στο ακροδάχτυλο ώστε ο οδηγός να καταλαβαίνει την διαδραστικότητα. Όσο για το πώς προβάλλονται τα ολογράμματα, η BMW μας λέει ότι η λειτουργία δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν του Head Up Display. Αχτίδες φωτός από τον πίνακα αντανακλώνται δύο φορές από μικροπρίσματα και η εικόνα εμφανίζεται σε εργονομική θέση πάνω από την κεντρική κονσόλα. Όταν ο οδηγός επιλέξει αυτό που επιθυμεί, η εικόνα αλλάζει, ένας διακριτικός ήχος ακούγεται και νιώθει έναν ελαφρύ “παλμό” στο ακροδάχτυλο του.

Τέλος, στο i Inside Future κάνει ντεμπούτο και αυτό που ονομάζει η BMW “Sound Curtain”. Ένα εξατομικευμένο σύστημα ήχου με το οποίο το ηχητικό σήμα αναπαράγεται μόνο μέσω των προσκεφάλων του κάθε καθίσματος, επιτρέποντας έτσι σε κάθε επιβάτη να επιλέγει διαφορετικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, αν αυτό επιθυμεί, χωρίς να ενοχλεί τους υπολοίπους.

Στην CES όμως, η Γερμανική εταιρία παρουσίασε και ένα ολοκαίνουριο, αυτόνομο πρωτότυπο. Η νέα 5-Series γίνεται φορέας της τεχνολογίας και χρησιμοποιώντας το υπάρχον υπολογιστικό σύστημα, ελέγχει την θέση του οχήματος στον δρόμο και το περιβάλλον μέσα από έναν ψηφιακό χάρτη και προσαρμόζεται με ακρίβεια ώστε να παραμένει στην λωρίδα του. Ο οδηγός έχει την δυνατότητα να ενημερώσει το αυτοκίνητο για επερχόμενα ραντεβού ώστε αυτό να υπολογίσει και να προτείνει την βέλτιστη διαδρομή με βάση την κίνηση και τις συνθήκες του δρόμου.

Από τη στιγμή που ο οδηγός επιλέξει να παραχωρήσει τον έλεγχο, έχει πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με την καμπίνα να προσαρμόζεται έως έναν βαθμό στην επιλογή του. Για παράδειγμα, αν επιλέξει να δει ένα video στο Amazon Prime Video ή στο Amazon Prime Now, θα χαμηλώσει τα φώτα και θα κλείσει τα πίσω σκιάδια. Αν επιλέξει να κάνει μία αγορά μέσω Amazon Prime, θα μπορεί να επιλέξει ένα σημείο να το παραλάβει πάνω στην διαδρομή που ακολουθεί το αυτοκίνητο. Τέλος, η αυτόνομη BMW 5-Series εφοδιάζεται με την υπηρεσία Robot Valet Parking που επιτρέπει πλήρως αυτόνομη αναζήτηση για θέση στάθμευσης. Ο οδηγός απλά βγαίνει από το όχημα και αυτό ψάχνει για θέση και παρκάρει. Όταν έρθει η ώρα που θα το χρειαστεί, απλά το καλεί μέσω της εφαρμογής.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.