Η επιμονή της Toyota δίνει καρπούς

Η Toyota πήρε από νωρίς την απόφαση να εστιάσει στην υβριδικότητα και τόσα χρόνια μετά, μέσω πολύ προσεκτικά στοχευμένων marketing campaigns και της συνολικής γραμμής που ακολουθεί σαν εταιρία, έχει καταφέρει να κάνει την έννοια πρακτικά συνώνυμη με το όνομα της. Η Toyota “πίεζε” για την υβριδικότητα μέσω των μοντέλων της την εποχή που στην Ευρώπη τουλάχιστον, ο κόσμος δεν έβρισκε λόγο να την προτιμήσει. Δεν έβρισκε λόγο επειδή τα diesels μεσουρανούσαν. Τώρα όμως που κατά τα φαινόμενα το μέλλον των πετρελαιοκινητήρων μοιάζει δυσοίωνο, η επιμονή της Ιαπωνικής εταιρίας μάλλον δικαιώνεται.

Οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων της Toyota στην Ευρώπη, οδεύουν ολοταχώς για μία εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 40% σε ετήσια βάση! Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο επηρέασε τις πωλήσεις των υβριδικών, το γεγονός ότι το 2016 ήταν το έτος του dieselgate ή το ότι σύμφωνα με πολλούς, η πετρελαιοκίνηση μπήκε στην τελευταία δεκαετία της ζωής της, αλλά η αύξηση στις πωλήσεις των υβριδικών Toyota δείχνει μία τάση. Μία τάση που συνεπικουρείται από την αλλαγή στην φιλοσοφία των διαχειριστών εταιρικών στόλων και εταιριών leasing που νιώθουν εκτεθειμένοι βλέποντας την αξία των μεταχειρισμένων diesels να πέφτει.

Μιλώντας για την Ευρώπη, η Toyota θέλει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι πωλήσεις των υβριδικών της να αποτελούν άνω του 50% επί του συνόλου και έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά με τέτοιο τρόπο, ώστε να το πετύχει. Δεν έρχεται ως ένας κατασκευαστής που λανσάρει υβριδικά αυτοκίνητα επειδή “έτσι πρέπει” (λόγω κανονισμών ρύπων για παράδειγμα ή προώθησης περιβαλλοντικής συνείδησης) αλλά επειδή αυτό κάνει σαν εταιρία… αυτό είναι! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ολοκαίνουριο C-HR που η Toyota δεν προσφέρει πετρελαιοκίνητη έκδοση γι’ αυτό. Ο χρόνος θα δείξει αν το στοίχημα των Ιαπώνων κερδηθεί. Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η επιμονή τους δικαιώνεται.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.