Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον Ελλάδας, Γερμανίας, Αγγλίας κ.ά. με αφορμή το dieselgate!

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου dieselgate πρώτα στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια, σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη με τον τρόπο που αντέδρασαν και εξακολουθούν να αντιδρούν οι αρχές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο δυσαρεστημένη μάλιστα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων μέσων, είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαδικασίες που ίσως να καταλήξουν ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό το σημείο, κάνουν λόγο για προειδοποιητικές επιστολές που θα σταλούν σε 7 κράτη –μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αγγλία– που σύμφωνα με την Επιτροπή δεν επιβάλλουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και ενώ το dieselgate είναι μία λέξη που έχει συνδεθεί με την Volkswagen, πρέπει να τονίσουμε ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται κι άλλοι κατασκευαστές, όπως η Mercedes-Benz, η Opel και η Fiat που όπως έχει αποδειχθεί ξεγελούσαν τα tests, εκπέμποντας σημαντικά λιγότερους ρύπους στο εργαστήριο απ’ όσους πραγματικά εξέπεμπαν στον δρόμο.

Οι προειδοποιητικές επιστολές που θα σταλούν, είναι το πρώτο βήμα αυτού που ονομάζεται “διαδικασία επί παραβάσει”. Τα κράτη-μέλη που αφορά η διαδικασία, έχουν 2 μήνες να απαντήσουν και αν οι απαντήσεις που δώσουν σε μία χρονοβόρα συζήτηση δεν ικανοποιούν την Επιτροπή, τότε η Ε.Ε. μπορεί να πάει την υπόθεση στο Δικαστήριο. Προς το παρόν, η Επιτροπή μέσω της αρμόδιας επιτρόπου Elzbieta Bienkowska, επιμένει ότι “το γράμμα και το πνεύμα” του νόμου είναι ξεκάθαρο και ότι κάποια κράτη-μέλη είτε δεν αντέδρασαν στις αποδείξεις που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου, είτε απέτυχαν να νομοθετήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην συγκεκριμένη υπόθεση αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.