Το πρόβλημα για τα αυτόνομα οχήματα είναι οι άνθρωποι!

Έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων και έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα όμως πάντοτε έχει αξία να ακούμε τους προβληματισμούς των ανθρώπων που όχι μόνο βρίσκονται μέσα στη βιομηχανία αυτοκινήτου, αλλά έως έναν βαθμό κινούν και τα νήματα. Πάρε για παράδειγμα τους προβληματισμούς του Dietman Exler, Προέδρου και CEO της Mercedes-Benz USA που είχε κάτι να πει για τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Ο Exler, δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα για τα αυτόνομα είναι η τεχνολογία. Αυτή προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς όπως λέει. Ούτε νομικό είναι το πρόβλημα αφού και αυτό θα λυθεί. Τέλος, πρόβλημα δεν αποτελεί ούτε η αποδοχή από το κοινό. Όλοι μας υψώνουμε το λάβαρο του petrolhead αλλά ρεαλιστικά, πόσο απολαμβάνεις το να είσαι κολλημένος στην κίνηση με τις ώρες;

“Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι άνθρωποι.”

Λέει ο Exler. Όχι όμως όπως ίσως να σκέφτηκες. Πριν η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων “καταλάβει” την αγορά, θα υπάρχει μία μακρά περίοδος συμβίωσης. Αυτόνομα οχήματα που θα κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους με τα αυτοκίνητα που οδηγούνται από ανθρώπους. Και ενώ κάποιοι άνθρωποι φοβούνται πως την κυριαρχία των robots, ο Exler φοβάται το bullying των ανθρώπων στα αυτόνομα οχήματα.

Ξέρεις πώς οδηγούν οι άνθρωποι. Υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, κάνουν σφήνες, είναι απρόσεκτοι και επιπόλαιοι, μπαίνουν παράνομα σε μονοδρόμους, φρενάρουν χωρίς ουσιαστικό λόγο κλπ κλπ. Το περίεργο είναι όμως ότι έχουμε μάθει να αλληλεπιδρούμε – πολλές φορές όχι με ιδιαίτερη επιτυχία (βλ. ατυχήματα) αλλά σε γενικές γραμμές, η επιθετικότητα του ενός οδηγού, αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα από κάποιον άλλον οδηγό και επέρχεται η ισορροπία. Το αυτόνομο όχημα δεν θα έχει δικαίωμα στην επιθετικότητα. Θα πρέπει να τηρεί τους νόμους και να είναι ευγενικό. Δεν θα μπορεί να “υπερασπιστεί” τη θέση του σε κάποιον που θέλει να “χωθεί”, οπότε θα σταματήσει. Υπάρχει λοιπόν ρεαλιστικό ενδεχόμενο οι άνθρωποι-οδηγοί να κάνουν bullying σε αυτόνομα οχήματα επειδή γνωρίζουν ότι “τους παίρνει”. Στο κάτω-κάτω αυτό κάνουν οι τραμπούκοι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Mercedes-Benz και οι άλλοι κατασκευαστές θα εγκαταλείψουν την τεχνολογία. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα αυτόνομα έρχονται. Τουλάχιστον ας είμαστε πολιτισμένοι… Γενικά!

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.