Αν με ρωτάς, το γεγονός ότι η Toyota εξελίσσει ένα υβριδικό σύστημα για χρήση σε σπορ μοντέλα κάθε είδους δεν αποτελεί είδηση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, το περιμέναμε από την εταιρία που εδώ και χρόνια πρωτοπορεί και κυριαρχεί στα υβριδικά κινητήρια σύνολα και η αλήθεια είναι ότι για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, άργησε κιόλας. Προφανώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ιαπωνικής μάρκας διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε η ιστορία αλλά εν έτη 2025, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Toyota κάνει επιτέλους το μεγάλο βήμα και εξελίσσει ένα υβριδικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε έναν ολοκαίνουριο 4-κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα και προορίζεται για την επόμενη γενιά των σπορ μοντέλων της.
Το πρώτο δείγμα γραφής το λάβαμε πριν από λίγο καιρό όταν η Toyota παρουσίασε το GR Yaris M Concept που όπως όλα δείχνουν θα περάσει στην ιστορία ως η πρώτη παράγραφος σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην πορεία της ιαπωνικής μάρκας στον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δίλιτρος κινητήρας που αποτελεί την καρδιά του κινητήριου συνόλου μπορεί να υποστηρίξει σχεδόν οτιδήποτε από ένα απλό ήπια υβριδικό σύνολο μέχρι ένα plug-in υβριδικό και έχει σχεδιαστεί με μικρότερη διαδρομή πιστονιού από τους κινητήρες που έχει αυτή τη στιγμή στην γκάμα της η Toyota με αποτέλεσμα να είναι τόσο μικρότερος όσο και ελαφρύτερος. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι και ήταν νευραλγικής σημασίας ώστε το υβριδικό σύστημα να προστεθεί με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση όσον αφορά στην συνολική μάζα.
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά δεν έχουμε στη διάθεση μας αλλά απ’ ότι μαθαίνουμε η Toyota ωθεί τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα στα όρια του και πέρα από αυτά ενώ οι φήμες λένε ότι όταν φτάσει στο σημείο να περάσει στην παραγωγή θα είναι ικανός για περίπου 400 άλογα. Αλλά ας επιστρέψουμε για μία στιγμή στο GR Yaris M Concept που όταν είχε παρουσιαστεί αλλά και όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες για την αναβίωση του MR2, υποθέταμε πως χρησιμοποιείται ως “test-bed” για την εξέλιξη ενός κεντρομήχανου μοντέλου. Ναι μεν, αλλά… Το πρωτότυπο δεν ήταν ένα στατικό demo και η Toyota όντως το χρησιμοποιεί ως κινητό εργαστήριο αλλά σύμφωνα με τον Hiroyuki Yamada, έναν εκ των μηχανικών που εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο project, πριν μετουσιωθεί σε οτιδήποτε πιο “ουσιαστικό” θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της απώλειας του ελέγχου του πίσω μέρους σε συνθήκες μεταφοράς βάρους σε μεγάλες καμπές. Ένα πρόβλημα που περιγράφεται από τον Yamada ως μία στιγμή “προσευχής στον Θεό”. Η λύση του εν λόγω προβλήματος δεν είναι κάτι το αδύνατον για μία εταιρία με την ιστορία και την δύναμη της Toyota αλλά σίγουρα απασχολεί τους ανθρώπους που εργάζονται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα…