Όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν, η πραγματική πρόκληση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ή αν θέλουμε να είμαστε ακριβέστεροι, στην εποχή της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι η εξέλιξη και παραγωγή πολυτελών ηλεκτρικών. Είναι εύκολο το λανσάρισμα ενός ακριβού μοντέλου ακόμα και αν συνυπολογίσει κανείς την εγγενή δυσκολία της ενσωμάτωσης μίας νέας τεχνολογίας. Είναι εύκολο συγκριτικά με το λανσάρισμα ενός προσιτού μοντέλου το οποίο απευθύνεται σε ένα σημαντικά πιο ευρύ κοινό και πρέπει να είναι κερδοφόρο αν θέλεις να μην καταστραφείς από την επιτυχία του. Σε αυτή την φάση βρίσκεται τώρα η Volkswagen που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το ID.Every1 Concept το οποίο θα μεταμορφωθεί γύρω στο 2027 στο πιο προσιτό αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην γκάμα της γερμανικής μάρκας. Αν θέλει να επιστρέψει στην κορυφή, η Volkswagen πρέπει να βρει απάντηση στο ερώτημα: Πώς βγάζεις κέρδος από ένα ηλεκτρικό των €20.000;
Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο βήμα είναι να μην το κατασκευάζεις στην Γερμανία. Ο επικεφαλής της Volkswagen, Thomas Schaefer, δήλωσε ότι το ID.1 θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Autoeuropa του ομίλου στην Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα, στην Setubal, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λισαβώνας. Ένα εργοστάσιο που θεωρείται ως ένα από τα πιο αποδοτικά από πλευράς κόστους σε ολόκληρη την Ευρώπη επωφελούμενο τόσο από το χαμηλότερο κόστος εργασίας όσο και από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας της Πορτογαλίας σε σύγκριση με άλλα εργοστάσια του ομίλου στην ήπειρο. Ο επικεφαλής του ομίλου, Oliver Blume, συμπλήρωσε ότι ένας επιπλέον λόγος για την επιλογή του Autoeuropa είναι οι καλές υποδομές προμηθευτών και ανεφοδιαστικής αλυσίδας στην Ισπανία και την Πορτογαλία που περιλαμβάνουν το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών της VW στην Valencia αλλά και το εργοστάσιο στην Παμπλόνα όπου θα κατασκευάζεται το ID.2.
Παράλληλα, η Volkswagen ανέφερε για πρώτη φορά ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με προμηθευτές από την Κίνα στην προσπάθεια της να μειώσει το κόστος παραγωγής του ID.1. Τα περιθώρια κέρδους στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι πάρα πολύ στενά, με τον Chief Financial Officer του VW Group, Arno Antlitz, να αναφέρει πως η επίτευξη θετικού πρόσημου στο περιθώριο κέρδους του ID.1 “θα είναι δύσκολη υπόθεση” αλλά το μοντέλο είναι πολύ σημαντικό για την γερμανική μάρκα, όπως κάθε μοντέλο που αποτελεί σημείο εισόδου στην οικογένεια και σε μία νέα τεχνολογία, καθώς βασίζεται σε αυτό για να προσελκύσει νέους, ηλικιακά αλλά και στη μάρκα, πελάτες. Να θυμίσουμε επίσης ότι το ID.Every1 των 3.88 μέτρων βασίζεται στην μπροστιοκίνητη MEB Entry αρχιτεκτονική, και ενώ τοποθετείται στην περιοχή ανάμεσα στο Up και το Polo, υπόσχεται χώρους που συγκρίνονται με μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας και ένα πορτ-μπαγκάζ με χωρητικότητα της τάξης των 305 λίτρων. Το πρωτότυπο (υποθέτουμε και το μελλοντικό μοντέλο παραγωγής) εξοπλίζεται με έναν ολοκαίνουριο ηλεκτροκινητήρα 95 ίππων που του χαρίζει μέγιστη ταχύτητα 130 km/h και αυτονομία τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το μέγεθος της μπαταρίας με την οποία είναι εφικτό αυτό το νούμερο ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι όταν περάσει στην παραγωγή, το ID.1 θα είναι το πρώτο προϊόν του Volkswagen Group που θα επωφελείται από μία νέα αρχιτεκτονική λογισμικού η οποία εξελίσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική Rivian.