Την λύση ελάχιστων τιμών εξετάζουν Ευρώπη και Κίνα

Την λύση ελάχιστων τιμών εξετάζουν Ευρώπη και Κίνα

Με έναν γενικότερο εμπορικό πόλεμο να έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο με χώρες να επιβάλλουν τιμωρητικούς, ανταποδοτικούς και σε κάθε περίπτωση εξοντωτικούς δασμούς που ακόμα δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχουν, η Ευρώπη και η Κίνα φαίνεται πως έχουν βρει κοινό έδαφος στις συνομιλίες για τις μεταξύ τους σχέσεις και πιο συγκεκριμένα, για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Να θυμίσουμε ότι σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους κατασκευαστές της, η Ευρώπη ήταν αυτή που επέβαλε στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα δασμούς έως 38.1% επιπλέον του ήδη υπάρχοντος 10%. Το μέτρο που βασιζόταν στα αποτελέσματα μίας έρευνας που έδειχνε ότι κινέζικες εταιρίες επιδοτούνται σε διάφορους βαθμούς με κρατικά κονδύλια επομένως παραβιάζουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού αλλά οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να εξερευνούν διεξοδικά μία λύση που θα φέρει το τέλος των ευρωπαϊκών δασμών.

Η λύση αυτή είναι η θέσπιση ελάχιστης τιμής πώλησης για τα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο επίτροπος για θέματα εμπορίου, Maros Sefcovic, δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει γι’ αυτό το θέμα με τον Κινέζο ομόλογο του, Wang Wentao και συμφώνησαν να εξεταστεί η τακτική των ελάχιστων τιμών πώλησης ενώ συμπλήρωσε ότι η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, τουλάχιστον ως προς την προάσπιση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι αυτή η τακτική θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματική και εφαρμόσιμη με τους δασμούς. Η θέσπιση μίας ελάχιστης τιμής πώλησης μπορεί να ακούγεται περίεργη ως πρακτική αλλά έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε ένα τόσο πολύπλοκο προϊόν όσο το αυτοκίνητο όμως, αφού τις περισσότερες φορές έχει χρησιμοποιηθεί σε απλά, ομοιογενή προϊόντα όπως για παράδειγμα τα γεωργικά. Έπειτα, όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί στόχος είναι η προστασία του παραγωγού από τις διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσει στην τιμή πώλησης ενός αγαθού η μεγάλη προσφορά του εκάστοτε αγαθού στην αγορά, ορίζοντας την ελάχιστη τιμή πώλησης λίγο πάνω από τιμή μίας ισορροπημένης αγοράς, οπότε στην θεωρία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στα αυτοκίνητα. Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελάχιστη τιμή πώλησης είναι ένα μέτρο που προστατεύει τον παραγωγό/κατασκευαστή και πιθανότατα ζημιώνει τον τελικό καταναλωτή ο οποίος μπορεί να δει και κατά πάσα πιθανότητα θα δει την τιμή του προϊόντος που τον ενδιαφέρει να αγοράσει αυξημένη σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν θα υπήρχε η ελάχιστη τιμή.

Εννοείται ότι η ένωση των Γερμανών κατασκευαστών έχει ήδη αντιδράσει θετικά με το άκουσμα αυτής της είδησης δηλώνοντας ότι “ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να συζητηθεί πώς να μειωθούν τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο” και χαρακτηρίζοντας τους δασμούς ως “λάθος”. Λογικό καθώς περίπου το 1/3 των πωλήσεων τους προέρχεται από την Κίνα και υπάρχει πάντοτε ο φόβος των ανταποδοτικών μέτρων. Οι Κινέζοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν στην ευρωπαϊκή αγορά με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου να δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 64%, στα 38.902 αυτοκίνητα που σημαίνει αύξηση του μεριδίου αγοράς τους από το 2.5% του Φεβρουαρίου του 2024, στο 4.1% τώρα! Οι πωλήσεις των κινέζικων ηλεκτρικών, που επηρεάζονται από τους δασμούς, μειώθηκαν κατά 3.4% παρά το γεγονός ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι πωλήσεις οχημάτων μηχανικών εκπομπών ρύπων αυξήθηκαν κατά 26% αλλά από την άλλη, οι πωλήσεις των κινέζικων plug-in υβριδικών που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς, αυξήθηκαν κατά 321%!

Prev Post Honda – Η άνοιξη φέρνει αέρα ανανέωσης… και μοναδικά προνόμια
Next Post Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για το Πάσχα!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook