Η Tesla είναι μία από εκείνες τις εταιρίες που από την ίδρυση τους ακροβατούν στην αιχμή της τεχνολογίας. Μία από τις πρωτοπόρους που ανεβάζουν τον πήχη ακόμα και αν πολλές από τις… εξαγγελίες της έχουν καθυστερήσει ή σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις, ναυαγήσει εντελώς. Το εξωπραγματικό Roadster για παράδειγμα, έχει εξαφανιστεί από το μεσοπρόθεσμο πλάνο της Tesla παρά το γεγονός ότι κάποιοι έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους στην αγορά του ενώ οι υποσχέσεις περί πλήρως αυτόνομης οδήγησης είναι στα όρια του εγκληματικά επικίνδυνου. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί όμως ότι η Tesla έχει σημειώσει τεράστιες προόδους τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και σε αυτόν της προώθησης μίας ολόκληρης τεχνολογίας και… φιλοσοφίας. Έχοντας φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα, η Tesla κοιτάζει το μέλλον και προβλέποντας σχεδόν εκθετική αύξηση των πωλήσεων, ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της εξέλιξης της ως εταιρία και πιο συγκεκριμένα, εστιάζει στο πώς μπορεί να μειώσει το κόστος της παραγωγής.

Ο αρχισχεδιαστής της Tesla, Franz von Holzhauser και ο αντιπρόεδρος engineering, Lars Moravy περιέγραψαν μία διαδικασία που σύμφωνα με την εταιρία θα απλοποιήσει δραστικά την διαδικασία παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της και την ταχύτητα της. Χρησιμοποιώντας ένα Model Y ως παράδειγμα περιέγραψαν μία διαδικασία κατά την οποία το αυτοκίνητο συναρμολογείται τμηματικά και αφού ολοκληρωθούν τα επιμέρους τμήματα, “παντρεύονται” στο τέλος της γραμμής παραγωγής. Η ιδέα δεν είναι εντελώς νέα καθώς πολλά sports car κατασκευάζονται με παρόμοιο τρόπο αλλά διαφέρει σημαντικά από την κυριαρχούσα πρακτική της βιομηχανίας αυτοκινήτου αυτή τη στιγμή, κατά την οποία το λεγόμενο “body-in-white” (με λίγα λόγια το ολοκληρωμένο πλαίσιο χωρίς το αμάξωμα, τον κινητήρα, τα ηλεκτρικά, το εσωτερικό κλπ) δημιουργείται, συναρμολογείται και βάφεται πριν συνεχίσει στο επόμενο στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο όμως πρέπει να αφαιρεθούν κάποια μέρη του οχήματος και αυτό απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση, προκαλεί καθυστερήσεις, δύο στοιχεία που αυξάνουν το κόστος και σύμφωνα με τον τρόπο της Tesla αφαιρούνται από την εξίσωση ή τουλάχιστον ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος που έχουν στην διαδικασία, κάτι που απαιτείται αν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας παραγωγής 20 εκατομμυρίων αυτοκινήτων μέχρι το 2030. Για να έχεις μία τάξη μεγέθους, η Toyota κατασκεύασε πέρυσι 10.6 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
Παράλληλα, η Tesla ανακοίνωσε πως δουλεύει πάνω σε έναν νέο τύπο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που δεν χρησιμοποιεί σπάνιες γαίες και έχει την ικανότητα να συνεργαστεί με διαφόρων τύπων μπαταρίες. Αν αληθεύουν οι υπολογισμοί της αμερικανικής εταιρίας και δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε γι’ αυτό, το κόστος του ηλεκτροκινητήρα είναι μόλις $1.000 ανά μονάδα χάρη και στην μη-χρήση σπάνιων γαιών, γεγονός που επιτρέπει στην Tesla να απεξαρτηθεί από χώρες που σχεδόν μονοπωλούν την διάθεση αυτών των πρώτων υλών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προθέσεις της εταιρίας όσον αφορά στην ηλεκτρική αρχιτεκτονική των μελλοντικών μοντέλων της, με την Tesla να θέλει να απλοποιήσει την καλωδίωση και να στραφεί σε μία αρχιτεκτονική 48V για τα περιφερειακά εξαρτήματα. Να σημειώσουμε ότι ενώ κάτι τέτοιο είναι σύνηθες σε ήπια υβριδικά αυτοκίνητα, δεν έχει γίνει ποτέ σε κάποιο αμιγώς ηλεκτρικό. Η Tesla σκοπεύει να το κάνει ήδη με το Cybertruck αλλά και με το μοντέλο “επόμενης γενιάς” ενώ δηλώνει έτοιμη να αναλάβει και την in-house παραγωγή όλων των control units. Μιας που αναφέραμε το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό pickup, να σημειώσουμε ότι η Tesla αναφέρει πως θα περάσει στην παραγωγή φέτος ενώ δήλωσε ότι το επόμενο Gigafactory της θα κατασκευαστεί στο Μεξικό με στόχο να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, μία επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το θέμα είναι πόσα από αυτά που ανακοινώθηκαν θα γίνουν πραγματικότητα και πότε, γιατί στο παρελθόν η εταιρία δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη συνέπεια…