Η Skoda “επιτίθεται” με 6 νέα ηλεκτρικά μέχρι το 2026!

Η Skoda “επιτίθεται” με 6 νέα ηλεκτρικά μέχρι το 2026!

Η Skoda θέλει να ηγηθεί των προσπαθειών εξηλεκτρισμού του VW Group και παράλληλα, να προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές στους πελάτες της και για να πετύχει τους στόχους της, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μία επένδυση της τάξης των €5.6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα μέχρι το 2027 και όχι ένα, ούτε δύο αλλά 6 διαφορετικά νέα και ανανεωμένα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2026. Έξι μοντέλα τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της αγοράς και προσφέρουν βιώσιμες λύσεις με βάση τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας στη νέα εποχή της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το πρώτο από τα επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα της Skoda θα παρουσιαστεί το 2024 και προς το παρόν είναι γνωστό ως “Compact”. Επίσημα, θα λανσαριστεί στην αγορά ως Elroq και συνδυάζοντας τις… compact διαστάσεις (το μήκος του θα είναι περίπου 4.50 μέτρα) με το ευρύχωρο εσωτερικό θα αποτελέσει τον ηλεκτρικό διάδοχο του Skoda Karoq. Ένα “ιδανικό οικογενειακό αυτοκίνητο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία, με αστικό off-road χαρακτήρα και μοντέρνα εμφάνιση.

Το 2025 θα ακολουθήσει το “Small” – το μελλοντικό entry-level μοντέλο της Skoda που θα τοποθετηθεί στο εξαιρετικά απαιτητικό A0 segment με όπλα του το SUV αμάξωμα, τις compact διαστάσεις (το μήκος του θα είναι περίπου 4.1 μέτρα), παρόμοιο χώρο αποσκευών με το Skoda Scala που είναι μία κατηγορία μεγαλύτερο και προσιτή τιμή καθώς η εταιρία αναφέρει πως θα λανσαριστεί στην αγορά από τα €25.000 περίπου. Επί της ουσίας, μιλάμε για το αδερφάκι των πρωτότυπων Volkswagen ID.2all και Cupra UrbalRebel που χαμηλώνουν την τιμή αλλά ανεβάζουν τον πήχη ελπίζοντας να κάνουν την ηλεκτρική κινητικότητα προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Την ίδια χρονιά θα παρουσιαστούν και τα ανανεωμένα Enyaq iV και Enyaq Coupe iV. Τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της Skoda που χρησιμοποίησαν την MEB αρχιτεκτονική παρουσιάστηκαν το 2020 και 2022 αντίστοιχα και θα φρεσκαριστούν το 2025 ώστε να υιοθετήσουν όχι μόνο τη νέα, “Modern Solid” σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας αλλά και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς των ηλεκτροκινητήρων, των μπαταριών αλλά και των συστημάτων συνδεσιμότητας, ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης.

Το επόμενο έτος θα δούμε να προστίθεται στην γκάμα της Skoda το “Combi”. Ναι, η τσέχικη μάρκα μας εκπλήσσει ανακοινώνοντας ένα αμιγώς ηλεκτρικό station wagon το οποίο θα έχει μήκος περίπου 4.7 μέτρων και περιγράφεται ως μία “ιδανική επιλογή τόσο για οικογένειες όσο και για επιχειρήσεις”. Η κατηγορία των station wagons μπορεί να έχει… πεθάνει για πολλούς κατασκευαστές αλλά για την Skoda σημαίνει πολλά (ιστορικά και εμπορικά βεβαίως) οπότε δεν θα μπορούσε να μην την κουβαλήσει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης – και πολύ καλά κάνει κατά τη γνώμη μου αφού η ποικιλία και ο ανταγωνισμός μόνο καλό κάνουν στον καταναλωτή.

Τέλος, η ναυαρχίδα της Skoda, το “Space” θα παρουσιαστεί την ίδια χρονιά ως η έκδοση παραγωγής του Vision 7S concept. Ένα μεγάλο SUV με μήκος της τάξης των 4.9 μέτρων, χώρους για έως 7 επιβάτες και την ευρυχωρία, την πρακτικότητα και την ευελιξία που οφείλει να έχει μία πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία, το “Space” θα είναι το αποκορύφωμα της Modern Solid σχεδιαστικής γλώσσας.

Ταυτόχρονα με το εκτενές πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της γκάμας της, η Skoda θα ανανεώσει και τις… θερμικές προτάσεις της με μοντέλα που εξοπλίζονται με την τελευταία και πιο αποδοτική γενιά κινητήρων εσωτερικής καύσης αλλά και σύγχρονα plug-in υβριδικά κινητήρια σύνολα ώστε να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, αναγνωρίζοντας ότι δεν κινούνται όλοι οι πελάτες ή όλες οι αγορές με τον ίδιο ρυθμό στο ταξίδι προς την ηλεκτροκίνηση. Έτσι, η εταιρία ανακοίνωσε τα ολοκαίνουρια Superb και Kodiaq για το 2023 καθώς και τις ανανεωμένες εκδόσεις των Octavia, Scala και Kamiq. Η Skoda δεν παρέχει ακριβές χρονοδιάγραμμα γι’ αυτά αλλά η λογική λέει πως δεν θα αργήσουν καθώς σύντομα, όπως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση της, η μάρκα θα εστιάσει στην επέκταση της γκάμας αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.

Prev Post Ford – Συνεχίζει να είναι πρώτη στα επαγγελματικά οχήματα  
Next Post Fiat Uno– Ένα αυτοκίνητο από το παρελθόν, που έδειχνε το μέλλον
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook