Το Μάιο του 2024, το Renault Group παρουσίασε τη στρατηγική των αυτόνομων οχημάτων, λανσάροντας, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από κοινού με τη WeRide, μία πειραματική πρόταση δύο αυτόνομων miniBuses, που εξυπηρετούσαν το κοινό κατά τη διάρκεια του τουρνουά τένις του Roland-Garros. Έχοντας διανύσει πάνω από 1.000km και έχοντας μεταφέρει 700 σχεδόν επιβάτες, το πρώτο αυτό τεστ ευρείας κλίμακος απέδειξε τόσο την ωριμότητα, όσο και την καταλληλότητα της συγκεκριμένης λύσης μεταφοράς επιβατών. Μετά από αυτό το επιτυχημένο πείραμα, πολλοί φορείς (τοπικές αρχές, συγκοινωνιακοί φορείς, ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών μονάδων κ.λπ.) εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση αυτής της λύσης στην περιοχή τους. Καινούργιες πειραματικές προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, όπως στη Ζυρίχη (Ελβετία), στη Βαλένς (Γαλλία) και στη Βαρκελώνη (Ισπανία). Αρκετές από αυτές θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Το Renault Group και τα αυτόνομα οχήματα
Το Renault Group ακολουθεί μία ουσιαστική και διαφοροποιημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αυτόνομα οχήματα, διαχωρίζοντας αρχικά τις ανάγκες που καλύπτει ένα Ι.Χ., από τις ανάγκες ενός δημόσιου ΜΜΜ.
Για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, βάσει των σημερινών συνθηκών της αγοράς, το Group εστιάζει στην εξέλιξη κορυφαίων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Advanced Driver Assistance Systems-ADAS), όπως το προσαρμοζόμενο Cruise Control και τα συστήματα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας). Αυτά τα συστήματα υποβοήθησης Επιπέδου 2 (L2), ή ακόμα και L2+, βελτιώνουν το βαθμό ασφαλείας και άνεσης, αφήνοντας στον οδηγό την ευθύνη της οδήγησης. Το Renault Group έχει θέσει την ευελιξία ως προτεραιότητα, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κόστος και τους κανονισμούς, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης με υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας, όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι οι κατάλληλες.
Για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το Renault Group εκτιμά ότι είναι σημαντικό να προσφέρει, στο άμεσο μέλλον, αυτόνομα οχήματα L4, ικανά δηλαδή να διαχειρίζονται μόνα τους καταστάσεις οδήγησης, στον τομέα επιχειρησιακής σχεδίασης, με εξ αποστάσεως έλεγχο και χειρισμό, χωρίς την απαραίτητη παρουσία οδηγού. Ως συνέπεια της αύξησης των ζωνών χαμηλών εκπομπών, οι πόλεις και οι τοπικές αρχές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις, ειδικότερα στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Εκτιμάται ότι, την επόμενη δεκαετία, θα χρειαστούν αρκετές χιλιάδες αυτόνομα ηλεκτρικά miniBuses. Ικανά να διαχειρίζονται μόνα τους καταστάσεις οδήγησης σε έναν συγκεκριμένο τομέα επιχειρησιακής δράσης, τα αυτόνομα miniBuses έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους μέσω διαφόρων δοκιμαστικών προγραμμάτων, ανοίγοντας προοπτικές για μια ευέλικτη, προσβάσιμη, ασφαλή και απαλλαγμένη από τις εκπομπές άνθρακα κινητικότητα.
Ως πρωτοπόρος στην αυτοκίνηση χωρίς άνθρακα, το Renault Group εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει, έως το 2030, μια ρομποτική ηλεκτρική πλατφόρμα miniBus, ικανή να ενσωματώνει διάφορες λύσεις αυτοματοποιημένης κίνησης.