Πώς αντιδρούν οι κατασκευαστές στους δασμούς των Η.Π.Α.;

Πώς αντιδρούν οι κατασκευαστές στους δασμούς των Η.Π.Α.;

Οι νέοι εισαγωγικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump τέθηκαν σε ισχύ και όπως έχουμε αναφέρει επηρεάζουν όλες τις χώρες (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις) και όλα τα προϊόντα. Ήταν μέρος του προγράμματος του D. Trump και τους έκανε πραγματικότητα βυθίζοντας στην αβεβαιότητα την παγκόσμια αγορά για όλους τους προφανείς λόγους που αναμφίβολα έχεις ακούσει και έχεις διαβάσει σε αυτό το σημείο. Από τις αρχές του επόμενου μήνα δε, θα τεθούν σε ισχύ και οι δασμοί που αφορούν στα μέρη και εξαρτήματα των αυτοκινήτων που κατά πάσα πιθανότατα θα έχουν αντίκτυπο ακόμα και στα οχήματα που κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει ούτε μία βίδα που να μην παράγεται στις Η.Π.Α. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, είτε αυτοί προέρχονται από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών/συντηρητικών, είτε από τις τάξεις των Δημοκρατικών/προοδευτικών προβλέπει ότι οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν αισθητές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισπεύδουν τις αγορές τους ώστε να γλυτώσουν από την όποια επιβάρυνση αλλά οι κατασκευαστές πώς έχουν αντιδράσει;

Προφανώς είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση αλλά το συναίσθημα που επικρατεί στην αγορά είναι αυτό της αβεβαιότητας. Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι οι εταιρίες θα απορροφήσουν το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τους δασμούς αλλά μία έρευνα του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού National Bureau of Economic Research έδειξε ότι αυτό δεν συνέβη κατά την πρώτη θητεία του D. Trump, όταν το κόστος των επιπλέον δασμών είχε μετακυλήσει σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η Stellantis λοιπόν, προέβη στα πιο άμεσα και πιο δραστικά μέτρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των δασμών καθώς ανακοίνωσε ότι θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή σε δύο από τα εργοστάσια της στο Μεξικό και τον Καναδά και ως συνέπεια αυτής της απόφασης, περίπου 900 εργαζόμενοι σε εργοστάσια στις Η.Π.Α. που υποστηρίζουν την παραγωγή θα τεθούν σε προσωρινή αργία, επιπλέον των περίπου 4.500 ωρομίσθιων εργατών στην μονάδα της στον Καναδά. Αντιθέτως, οι εργάτες στο εργοστάσιο στο Μεξικό θα παρουσιάζονται κανονικά στην εργασία τους αλλά δεν θα κατασκευάζουν αυτοκίνητα λόγω των όρων που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια τους. Κι όλα αυτά, ενώ η εταιρία αξιολογεί τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες των δασμών… Οι Ford και General Motors επίσης απάντησαν στην εφαρμογή των επιπλέον δασμών αλλά με περισσότερη ψυχραιμία. Η GM που κατασκευάζει τα δημοφιλή και προσοδοφόρα Chevrolet Silverado και GMC Sierra σε διάφορα εργοστάσια στις Η.Π.Α., τον Καναδά και το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της στην Indiana ενώ η Ford, έξυπνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει σε όλους τους πελάτες της την έκπτωση που υπό φυσιολογικές συνθήκες προσφέρει αποκλειστικά στους εργαζόμενους της. Το πρόγραμμα ονομάζεται “From America, For America” και ενώ δεν περιλαμβάνει κάποια από τα μεγαλύτερα μοντέλα της, προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα υπόλοιπα.

Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση και της Jaguar Land Rover που δήλωσε ότι παγώνει όλες τις εξαγωγές προς τις Η.Π.Α. των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Αγγλία. Για να έχεις μία τάξη μεγέθους, αρκεί να αναφέρουμε ότι περίπου το ¼ των 400.000 αυτοκινήτων που πουλά η Jaguar Land Rover ετησίως καταλήγουν στις Η.Π.Α. οπότε η απόφαση της αγγλικής μάρκας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην αγορά των Η.Π.Α. αλλά και στα δικά της οικονομικά που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν ανθίζουν. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι το stock της εταιρίας στις Η.Π.Α. αρκεί για περίπου 2 μήνες ενώ η μεταφορά νέων μοντέλων από την μία όχθη του Ατλαντικού στην άλλη διαρκεί περίπου 21 ημέρες, οπότε η απόφαση της JLR μπορεί να είναι και μία συγκαλυμμένη διαχείριση αποθεμάτων. Την ίδια πρακτική εφαρμόζει και η Audi που θα παγώσει όλες τις αποστολές προς τις Η.Π.Α. μέχρι να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση ενώ ακούγεται πως το ίδιο θα κάνουν και άλλες μάρκες του Volkswagen Group όπως η Volkswagen και η Porsche. Σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συνεχιστούν τα φορτία δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι κάποιο που να γνωρίζουμε εμείς ενώ στο στρατόπεδο των κατασκευαστών που κλείνουν μεταφορικά την κάνουλα προς τις Η.Π.Α. εντάσσεται και η Lotus.

Η Ferrari από την άλλη ανακοίνωσε πριν καν τεθούν σε ισχύ οι επιπλέον δασμοί ότι θα αυξήσει την τιμή των περισσότερων μοντέλων της κατά έως 10% ενώ θα απορροφήσει το αυξημένο κόστος λόγω των δασμών στις Roma, 296 και SF90 και η BMW δήλωσε ότι θα “καλύψει” τους δασμούς των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο Μεξικό τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Η Hyundai από την πλευρά της δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν πρόκειται να αυξήσει τις τιμές της, η Toyota που λειτουργεί αρκετά εργοστάσια στις Η.Π.Α. δεν σκοπεύει να προβεί σε αυξήσεις ενώ η Nissan ακολουθεί το παράδειγμα της Ford και μειώνει τις τιμές της σε κάποια από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της! Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των κατασκευαστών κερδίζουν χρόνο για να δούνε/δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά τα πράγματα θα αρχίζουν να περιπλέκονται περαιτέρω όταν τεθούν σε εφαρμογή και οι δασμοί που αφορούν στα μέρη και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Αναλυτές αναφέρουν ότι περίπου το 40-80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. αποτελείται από εισαγόμενα εξαρτήματα – ένα ποσοστό που αναλογεί στο 20-40% της τελικής τιμής τους περίπου.  Ασχέτως με το αν κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. λοιπόν, το κόστος παραγωγής τους θα ανέβει σε μερικές εβδομάδες και τότε θα έχουμε έναν νέο κύκλο αντιδράσεων…

Prev Post Έφτασε η ώρα του Audi A6 sedan!
Next Post Volkswagen Deals – Mοναδικές ευκαιρίες με επιδότηση Volkswagen μέχρι και 10.000€ και 0% επιτόκιο!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook