Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, ούτε καταλαβαίνει τα ADAS!

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, ούτε καταλαβαίνει τα ADAS!

Είτε μας αρέσει είτε όχι έχουμε μπει σε μία νέα εποχή στην κινητικότητα. Δεν αναφέρομαι στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης αν και αυτή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά στην τεχνολογία που ενσωματώνουν τα μοντέρνα αυτοκίνητα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν τα χαρακτηρίζαμε κινούμενους υπολογιστές γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα αλλά πιο σημαντικό από το τι προσφέρουν είναι τι καταλαβαίνουμε εμείς ως καταναλωτές. Σίγουρα καλό είναι να εξοπλίζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης αλλά αν πρόκειται η βιομηχανία αυτοκινήτου να κινηθεί προς την πλήρη ή μερική αυτονομία, ο κόσμος θα πρέπει να κατανοεί πλήρως τι είναι αυτά τα συστήματα και πώς λειτουργούν. Μία έρευνα που διεξήγαγε η DG Cities στην Αγγλία δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Η έρευνα έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έλαβαν ανεπαρκείς πληροφορίες στο σημείο αγοράς (βλ. αντιπροσωπεία) ενώ ένα 25% ανάφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη λειτουργία των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης των αυτοκινήτων τους και ένα 10% ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την ακρίβεια τους. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με το οποίο όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμμορφώνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυνέπεια η οποία το μόνο που κάνει είναι να μπερδεύει τον καταναλωτή. Όταν μπερδεύεται ο καταναλωτής δε, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην εμπιστεύεται την τεχνολογία και αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να υφίσταται στον δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση.

Ερευνητές και ειδικοί συμφωνούν ότι τα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems ή προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης) βελτιώνονται με κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζεται αλλά εμφανίζεται και πάλι αυτή η ασυνέπεια που σημαίνει ότι ένα νέο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιεί παλαιότερη ή υποδεέστερη τεχνολογία και στα πιο προσιτά μοντέλα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Οπότε ο καταναλωτής δεν ξέρει τι ακριβώς αγοράζει και ο κατασκευαστής δεν το διαφημίζει γιατί σε αυτό το σημείο δεν αποτελεί κάτι που θα του αποφέρει κέρδος. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και από τις δύο πλευρές με τον καταναλωτή να αγνοεί πιθανώς κάποιες από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου ή να τις υπερεκτιμά όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές κυρίως με τα συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης – με έμφαση στο “ημί”…

Prev Post Μετά από 45 χρόνια η Ford “ξέμεινε” από hot-hatches!
Next Post Γερμανικό lobby προειδοποιεί για τις σπάνιες γαίες
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook