Η Nissan έχει βάλει το κεφάλι κάτω και ανακοινώνει το ένα νέο μοντέλο μετά το άλλο σε μία προσπάθεια όχι μόνο να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην ίδια και τον ανταγωνισμό αλλά και να δημιουργήσει το απαραίτητo “hype” γύρω από το όνομα της. Ένα hype που της έλειπε εδώ και αρκετό καιρό καθώς αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον που ήλπιζε κυρίως σε μεγάλες και… πρόσφορες αγορές όπως η αμερικανική και η κινέζικη. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Nissan εξακολουθεί να είναι μέλος της Συμμαχίας και αυτό της δίνει πρόσβαση στο οπλοστάσιο της Renault – μίας Renault που από την δική της πλευρά έχει “χτίσει” ένα πολύ ενδιαφέρον momentum με τα ρετρο-φανταστικά R5, R4 και Twingo.
Το νέο και αμιγώς ηλεκτρικό Renault 5 θα μεταμορφωθεί σε Nissan Micra και για το Renault 4 δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχουν πλάνα να “γεννήσει” κάποιο αντίστοιχο μοντέλο με τα σήματα της ιαπωνικής εταιρίας. Το Renault Twingo πάντως, ή τουλάχιστον κάποιο μοντέλο με παρεμφερές μέγεθος, τιμή και τεχνικά χαρακτηριστικά, θα ενταχθεί στην γκάμα της Nissan και θα τοποθετηθεί κάτω από το ηλεκτρικό Leaf, το επίσης ηλεκτρικό Juke και φυσικά, το ολοκαίνουριο Micra. Όπως είναι λογικό, το επερχόμενο μοντέλο θα κάνει χρήση της Ampr Small αρχιτεκτονικής της Renault αλλά και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει η γαλλική μάρκα κυρίως όσον αφορά στην βελτιστοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της εξέλιξης. Όπως και η Renault, έτσι και η Nissan, ενδεχομένως ακόμα περισσότερο η Nissan, θέλει να βγάλει ποιοτικά, αξιόπιστα και ανταγωνιστικά σε επίπεδο χαρακτηριστικών μοντέλα στην αγορά στον μικρότερο δυνατό χρόνο ενώ οι συνέργειες που δημιουργούνται από την αύξηση του όγκου παραγωγής θα προσφέρουν αναμφίβολα τόσο στις αγορές όπου θα λανσαριστούν τα μοντέλα, όσο και στην βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας.
Όσον αφορά στην σχέση της Nissan με την Renault όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, αξίζει να σημειώσουμε καταρχάς ότι το ποσοστό “ανταλλαγής” μεριδίων έχει μειωθεί από το 15, στο 10% ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ιαπωνική μάρκα έχει απαλλαχθεί από την δέσμευση επένδυσης στην Ampere – την υπομάρκα που έχει αναλάβει την εξέλιξη τεχνολογίας εξηλεκτρισμού για την Συμμαχία. Επιπλέον, το Renault Group θα αποκτήσει το 51% της Ινδικής κοινοπραξίας Renault Nissan Automotive India Private, δίνοντας την δυνατότητα στην γαλλική μάρκα να επεκταθεί σε μία ιδιαίτερα ανερχόμενη αγορά και απελευθερώνοντας πόρους στη Nissan ώστε να χρηματοδοτηθεί το πλάνο ανάκαμψης της. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Nissan έχει σταματήσει την αναζήτηση συνεργασιών αλλά της δίνουν το δικαίωμα να το κάνει χωρίς να κρέμεται η ζωής της από μία λεπτή κλωστή με ότι συνεπάγεται αυτό για τις διαπραγματεύσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η αγορά έχει ανάγκη μία δυνατή Nissan καθώς ο ανταγωνισμός μόνο καλό κάνει…