Συνειδητά ή επιβεβλημένα λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, η Mazda έμεινε πίσω στον τομέα του εξηλεκτρισμού της γκάμας της. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ακόμα για το αν και κατά πόσο αυτό ζημίωσε την μικρή αλλά συμπαθή ιαπωνική φίρμα αλλά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να το αλλάξει εμπλουτίζοντας την γκάμα της και συνάπτοντας συμφωνίες που θα της επιτρέψουν να εξελίξει νέες τεχνολογίες με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού Mazda 6e είναι απόδειξη του πρώτου ενώ όπως όλα δείχνουν, σειρά παίρνει ένα επίσης αμιγώς ηλεκτρικό SUV το οποίο παίρνει τη μορφή του CX-6e.
Το όνομα δεν είναι ακόμα οριστικό αλλά η πρόθεση της Mazda να προσθέσει ένα μοντέλο μηδενικών εκπομπών σε μία δημοφιλή (σε παγκόσμιο επίπεδο) κατηγορία, είναι. Ένα σύντομο video μας δείχνει την σιλουέτα του επερχόμενου μοντέλου να σχηματίζεται έστω και ψηφιακά και περισσότερο από οποιαδήποτε συγκεκριμένη σχεδιαστική λεπτομέρεια, δείχνει μία φιλοσοφία και την επιλογή της Mazda να εστιάσει στην αεροδυναμική βελτιστοποίηση του CX-6e ή όπως αλλιώς ονομαστεί το νέο, ηλεκτρικό SUV της. Γνωρίζουμε ότι η αεροδυναμική διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτή η αυστηρά… τεχνοκρατική προσέγγιση μπορεί να συνδυαστεί με την “ψυχή” που βγάζουν όλα ή αν μη τι άλλου, τα περισσότερα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν γνώση επί του θέματος, αναφέρουν ότι το CX-6e θα είναι ουσιαστικά η έκδοση παραγωγής του Arata Concept το οποίο παρουσιάστηκε στον κόσμο σχεδόν 12 μήνες πριν. Εκείνο ήταν ένα premium ηλεκτρικό crossover με έντονα χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Το CX-6e από την άλλη, θα δανειστεί τα περισσότερα στοιχεία από το Arata Concept αλλά θα τα συνδυάσει με την σχεδιαστική φιλοσοφία/ταυτότητα του Mazda 6e για να λανσαριστεί ως μία νέα πρόταση στην κατηγορία και αν δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα ούτε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Mazda 6e μπορεί και πάλι να λειτουργήσει ως οδηγός. Το ηλεκτρικό sedan είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: μία με 258 ίππους και μπαταρία 68.8 kWh και μία με 244 ίππους και μπαταρία 80 kWh. Η πρώτη εστιάζει στην ταχύτητα, όχι μόνο σε επίπεδο επιτάχυνσης αλλά και φόρτισης έστω και αν θυσιάζει αυτονομία (480 χιλιόμετρα περίπου) ενώ η δεύτερη προσφέρει την μέγιστη δυνατή εμβέλεια (550 χιλιόμετρα περίπου) έστω και αν θυσιάζει ταχύτητα, είτε μιλάμε για επιτάχυνση, είτε για φόρτιση. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mazda CX-6e θα μάθουμε σύντομα υποθέτουμε, καθώς δεν μπορεί να απέχουμε πολύ από την επίσημη πρεμιέρα του μοντέλου.