Mercedes GLA 180d 7G-DCT. Στοχευμένα ανανεωμένη

Mercedes GLA 180d 7G-DCT. Στοχευμένα ανανεωμένη

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και όπως φαίνεται θα το γράψουμε πολλές ακόμη, πως η κατηγορία των κροσσόβερ οχημάτων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως η Mercedes αυτό το γνωρίζει πολύ καλά καθώς διαθέτει μία πραγματικά μεγάλη γκάμα κροσσόβερ και SUV οχημάτων. Μία γκάμα την οποία δημιούργησε καθώς είχε καταφέρει να διαβλέψει πολύ νωρίς τη διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τα κάτω, παρουσιάζοντας το 2013 τη GLA η οποία τοποθετήθηκε στη βάση της,  πλούσιας γκάμας τέτοιων μοντέλων, της Mercedes. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα αυτοκίνητο το όποιο μπορεί να βασίζεται στην A Class, αλλά από εκεί και πέρα οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες. Διαφορές οι οποίες προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά την ανανέωση στην οποία υπεβλήθη το Γερμανικό κροσσσόβερ, προκειμένου να συνεχίσει την, ομολογουμένως εντυπωσιακή, εμπορική πορεία του.

Το εμπρός μέρος της είναι πολύ εντυπωσιακό

Μικρές αλλά ικανές αισθητικές αλλαγές

Η αλήθεια είναι πως η συνολική σιλουέτα της GLA συνέχιζε να είναι καλαίσθητη και θελκτική. Ωστόσο μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στην αγορά, μία μικρή ανανέωση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανανέωση είναι μικρή μεν, ικανή δε να φρεσκάρει την αύρα και την αίσθηση που δημιουργεί το αυτοκίνητο. Πιο συγκεκριμένα, στη μάσκα το αστέρι της Mercedes συγκρατούν δυο διάτρητες χρωμιωμένες μπάρες, ενώ επένδυση αλουμινίου υπάρχει στη βάση του εμπρός προφυλακτήρα.

Οι κόμπακτ διαστάσεις συνεχίζουν να υφίστανται

Στο πίσω τμήμα οι δυο τετραγωνισμένες εξατμίσεις ενσωματώνονται στην αλουμινένια ποδιά, ενώ  δεν απουσιάζει το μαύρο πλαστικό προστατευτικό περιμετρικά του αμαξώματος, ούτε και οι ράγες οροφής, που χαρίζουν πόντους στην εμφάνιση και τονίζουν τον περιπετειώδη χαρακτήρα του μοντέλου. Το μικρότερο crossover της Mercedes έχει μήκος 4.424 χλστ., πλάτος 1.804 χλστ. και ύψος 1.494 χλστ. Η συνολική αίσθηση πάντως που δημιουργεί και η ανανεωμένη εκδοχή της GLA είναι αυτής ενός κομψού αλλά και αρκούντως εντυπωσιακού συνάμα, αυτοκίνητου.

Χωρίς κάποια σημαντική διαφοροποίηση πίσω

Αναζητώντας τη διαφοροποίηση

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, διαπιστώνεις πως η εικόνα είναι σχεδόν ίδια με αυτή της προκατόχου της, καθώς οι αλλαγές είναι πραγματικά λίγες και πολύ, μα πάρα πολύ στοχευμένες. Τα υψηλής ποιότητας υλικά και το εξαιρετικό φινίρισμα, βελτιώθηκαν περαιτέρω με νέες επενδύσεις καθισμάτων και τα στοιχεία διάκοσμου καθώς και χρωμιωμένα χειριστήρια. Η  οθόνη 8 ιντσών είναι λεπτή και ευανάγνωστη, όπως άλλωστε και τα νέα όργανα με τους κόκκινους δείκτες. Τα χειριστήρια ρύθμισης των ηλεκτρικών καθισμάτων στις πόρτες απέκτησαν μικρές αλλά εντυπωσιακές λεπτομέρειες καθώς λάμπουν πλέον σε ασημί χρώμιο – ενώ ο αποθηκευτικός χώρος στην κεντρική κονσόλα περιβάλλεται τώρα από ένα πλαίσιο χρωμίου. Επιπλέον, τα στόμια των αεραγωγών τονίζονται εντονότερα.

Η υψηλή ποιότητα και η προσεγμένη κατασκευή συνεχίζουν να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της

Μέσω της ψηφιακής οθόνης πολλαπλών ενδείξεων στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ο οδηγός ενημερώνεται για πολλές πληροφορίες του αυτοκινήτου, όπως στιγμιαία και μέση κατανάλωση, αυτονομία, ταχύτητα, ενδείξεις συστημάτων ασφαλείας κ.α, ενώ μπορεί να αλλάξει και αρκετές ρυθμίσεις άνεσης. Η αίσθηση άνεσης που θα έχουν οι τέσσερις επιβαίνοντες βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ανεξαρτήτως διαστάσεων, ενώ θα μπορέσουν να έχουν μαζί τους και αποσκευές συνολικού όγκου 421 λίτρων, που είναι η χωρητικότητα του πόρτ μπαγκαζ. Ο εξοπλισμός είναι πολύ παραπάνω από πλήρης, καθώς υπάρχει ότι χρειαστεί ακόμη και ο πλέον απαιτητικός, όπως για παράδειγμα κάμερα οπισθοπορείας.

ΙΚανοποιητικοί χώροι για τους δύο πίσω επιβάτες

Ικανός και οικονομικός

Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί η GLA 180D της δοκιμής μας είναι 1500 κυβικών πετρελαίου και αποδίδει 109 ίππους με τη ροπή να ανέρχεται στα 260 Nm. Στο συγκεκριμένη περίπτωση συνεργαζότανε με το γνωστό πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο με τους δύο συμπλέκτες και τις επτά σχέσεις 7G-DCT. Ο συνδυασμός κινητήρα κιβωτίου είναι προσανατολισμένος στην οικονομία καθώς μετά από σχεδόν 2000 χιλιόμετρα σε όλες τις δυνατές συνθήκες κίνησης (ταξίδι σε εθνική οδό, κίνηση σε επαρχιακό κομμάτι, μετακίνηση εντός πόλης και κάποια χιλιόμετρα εκτός δρόμου) και χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια εκ μέρους μας να κινηθούμε οικονομικά, η μέση κατανάλωση της δοκιμής μας βρέθηκε κοντά στα έξη λίτρα πετρελαίου για κάθε 100 χιλιόμετρα. Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η ύπαρξη του συστήματος start&stop με την υποδειγματική λειτουργία. Το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο προέρχεται από την Renault αλλά αυτό, επί προσωπικού τουλάχιστον, ουδόλως μας απασχολεί καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικό κινητήρα που έχει δώσει πολλές φορές τις διαπιστεύσεις του.

Ελαφρώς τραχύς ως πρός τη λειτουργία, αλλά εξαιρετικά οικονομικός ως πρός τη κατανάλωση

Πολυσχιδής

H GLA είναι ένα από τα μοντέλα εκείνα με τα οποία η Mercedes κατάφερε να διεισδύσει σε ένα πιο νεανικό κοινό. Κάτι το οποίο θα εξακολουθεί να κάνει με επιτυχία και μετά την μικρή ανανέωση που της έγινε και αυτό διότι διαθέτει νεανική εμφάνιση, δυναμικό στιλ ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχές της εταιρίας με σήμα το αστέρι, όπως ποιότητα και ξεχωριστή αίσθησης οδήγησης. Είναι ήσυχη στο ταξίδι στην εθνικό οδό, ενώ αν αποφασίσετε να τη χαρείτε σε κλειστά επαρχιακά κομμάτια και επιλέξετε από το dynamic select το πρόγραμμα sport, θα διαπιστώσετε πως πλαίσιο και αναρτήσεις σαφώς και μπορούν, αλλά ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να τα προβληματίσει έστω και κατ’ελάχιστο. Φυσικά για όποιον μπορεί και θέλει υπάρχουν και άλλα πιο δυνατά και ικανά μηχανικά σύνολα, τόσο πετρελαίου όσο και βενζίνης. Όσο για τα 34100 Ευρώ που απαιτεί η απόκτησή της με το χειροκίνητο κιβώτιο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ποτέ πως πρόκειται για μία γνήσια Mercedes.

Η συνολική του φιλοσοφία είναι προσανατολισμένη στην άνεση

 

[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

  • Εμφάνιση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Ποιότητα
  • Χώροι
  • Κιβώτιο
  • Κατανάλωση
  • Αίσθηση οδήγησης

[/vc_column_text]
[/vc_column]
[vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

  • Τιμή
  • Τραχιά λειτουργία κινητήρα

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1″][vc_column_text]

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας 1500 κ.εκ. Turbodiesel
Ίπποι 109
0-100 11.7″
Τελική ταχύτητα 190 χλμ/ώρα
Μέση κατανάλωση δοκιμής 6 λτ/100 χλμ
Εκπομπές CO2 105 γρ/χλμ

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Η GLA είναι ικανή για μεγάλα ταξίδια, χωρίς να κουράζει οδηγό και επιβάτες
Prev Post Suzuki Ignis 1.2 DualJet 2WD. Σε διπλό ταμπλό!
Next Post BMW 530i. Mαγικά απολαυστική
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook