MERCEDES C 180: ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (180)

MERCEDES C 180: ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (180)
Ομολογουμένως εντυπωσιακή η αισθητική του C180 τέταρτης γενιάς

Όπως οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, έτσι και η C Class της Mercedes και ιδιαίτερα η C 180 της δοκιμής μας (που αποτελεί τη βάση της σειράς) είναι το απαραίτητο συστατικό για την υγιή ανάπτυξη όλου του ομίλου. 

Μπορεί, βέβαια, πλέον να υπάρχουν οι μικρότερες, φθηνότερες και πιο ικανές να προσελκύσουν νέο κοινό στη φίρμα σειρές Α και B, όμως πίσω στο 1983 η 190, η πρόγονος δηλαδή της C Class, ήταν αυτή που χαρακτηρίστηκε «Μωρό-Benz». Και μόνο αταίριαστο δεν ήταν τότε το συγκεκριμένο «χαϊδευτικό», αφού εκείνη την εποχή η σειρά C ήταν το μικρότερο μοντέλο της Mercedes και αυτό που την έβαλε στην μεσαία κατηγορία. Μια κατηγορία, την οποία οι περισσότερες φίρμες υπολόγιζαν, δεδομένων των αξιοσημείωτων αριθμών πωλήσεων που αυτή επιδείκνυε. Η κατηγορία, λοιπόν, αυτή εντέλει… «αλώθηκε» από τα πρώην «baby» της εταιρείας από την Στουτγκάρδη, με αποτέλεσμα τα 1.88 εκατομμύρια των πωλήσεων της 190, να γίνουν 8,5 εκατομμύρια από το 1993 κι εντεύθεν που παρέλαβε τα ηνία η C Class. Με λίγα λόγια, η σειρά C ήταν αυτή που όχι μόνο έφερε τότε νέους πελάτες στην εταιρεία, αλλά όντας το πιο εμπορικό προϊόν της, δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.

Το μακρύ καπό σίγουρα
ενισχύει την επιβλητικότητα του σχήματος

Ακριβώς για να «τιμήσει» το τόσο σημαντικό μοντέλο της (και μαζί φυσικά τους πελάτες που το επιλέγουν), η Mercedes συχνά-πυκνά της χαρίζει ορισμένα προνόμια, από αυτά που πρωτίστως διαθέτουν τα μοντέλα κύρους της εταιρείας και ειδικότερα η σειρά S Class. Ειδικά μάλιστα η σημερινή –τέταρτης γενιάς– C Class όχι μόνο διαθέτει πολλά τεχνολογικά καλούδια από το συγκεκριμένο μοντέλο αλλά και ομοιάζει σχεδιαστικά πλέον ιδιαίτερα με αυτό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το εξωτερικό σχεδιαστικό «αποτύπωμα», χαρακτηρίζεται από τον δυναμισμό, την κομψότητα και την πολυτέλεια, την ίδια ώρα που τα LED φώτα εμπρός και πίσω εντυπωσιάζουν.

Σε ότι αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες που κρύβονται κάτω από τον εξωτερικό «μανδύα», η σημερινή C Class είναι βασισμένη σε ένα νέο πάτωμα (με την ονομασία MRA), το οποίο της έχει επιτρέψει να μεγαλώσει σχεδόν σε κάθε διάσταση (πλην του ύψους που έχει διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα: 1.442 χλστ. αντί 1.447χλστ του προηγούμενου μοντέλου). Το ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι, παρά τις «γενναίες» αυξήσεις, σε  μήκος κατά 95 χλστ. (φθάνοντας πλέον τα 4.686 χλστ.), πλάτος κατά 40 χλστ. (1.810 χλστ.) και μεταξόνιο κατά 80 χλστ. (2.840 χλστ.), το βάρος –χάρη στη χρήση αλουμινίου στο 48% του συνόλου της δομής του αμαξώματος– έχει μειωθεί κατά 100 κιλά! Παράλληλα, έχει χαμηλώσει και το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και, επιπλέον, σημαντικά βελτιωμένος είναι και ο αεροδυναμικός συντελεστής που σταματά στο κορυφαίο για την κατηγορία νούμερο των 0,24 Cd, (0,27 Cd η C180 της δοκιμής μας). Φυσικά όλα αυτά συντελούν –όπως θα δούμε παρακάτω– τόσο στη μείωση κατά 20% της κατανάλωσης, όσο και στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς. Σε ότι αφορά στην τελευταία, βέβαια, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η αναθεωρημένη σχεδίαση της ανάρτησης που περιλαμβάνει τέσσερις συνδέσμους για τα εμπρός γόνατα και πέντε συνδέσμους για τον πίσω άξονα.

Αρκούντως επιθετικό το εμπρός μέρος

Ασφαλώς, η αύξηση των διαστάσεων (ειδικά του μεταξονίου) επέτρεψε και την καλύτερη διαχείριση του εσωτερικού, με συνέπεια οι χώροι να είναι αρκετά βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, στο πίσω κάθισμα, πλέον, ακόμα και τρεις επιβάτες μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς να προβληματιστούν καθόλου από τον «αέρα» που διαθέτουν για τα γόνατα και τα κεφάλια τους και η μόνη ουσιαστική ενόχληση, που παραμένει για τον μεσαίο, είναι αυτή του –αναγκαίου, εξαιτίας της πίσω κίνησης– ψηλού κεντρικού τούνελ (το οποίο θα τον υποχρεώσει να έχει διαρκώς ανοιχτά τα πόδια του). Αντίστοιχα, έστω και μικρή αύξηση (5 λίτρων) υπάρχει και στον χώρο των αποσκευών που πλέον φθάνει τα 480 λίτρα.

Πρωτότυπα και καλαίσθητα τα πίσω LED φώτα

Η τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία της πολυτέλειας

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά στο χώρο διαβίωσης οδηγού και επιβατών, η Mercedes για άλλη μια φορά θέλησε να ενισχύσει τη φήμη της νέας C, ως φορέα τεχνολογικών καινοτομιών. Κατά συνέπεια, την προίκισε με διάφορα τεχνολογικά «παραφερνάλια», τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την άνεση, την ασφάλεια, ακόμη και την -ούτως ή άλλως απαράμιλλη- ποιότητα. Φυσικά, επειδή ο κατάλογος είναι μακρύς θα αναφερθούμε σε μερικά μόνο στοιχεία του εξοπλισμού, που το καθένα, όμως, ξεχωριστά θα μπορούσε να αποτελεί την κορωνίδα του τεχνολογικού… «πάρκου» της C Class. 

Ο συβαριτισμός σε όλο του το μεγαλείο: ποιότητα, πολυτέλεια,
τεχνολογία, στην υπηρεσία οδηγού κι επιβατών

Κατ’ αρχάς, λοιπόν, το BAS PLUS αναγνωρίζει ενδεχόμενο κίνδυνο σύγκρουσης όταν πλησιάζουμε σε ένα εμπόδιο (είτε αυτό είναι πεζός, είτε άλλο όχημα κ.λπ.) και υπολογίζει την απαιτούμενη πίεση των φρένων, ενώ το COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS προειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τον οδηγό και αν αυτός δεν αντιδράσει ενδέχεται να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πέδηση. Ακολούθως, με το σύστημα Intelligent Light System οι προβολείς ακολουθούν τις κινήσεις του τιμονιού φωτίζοντας περιοχές που θα ήταν σκοτεινές σε στροφές και διασταυρώσεις, ενώ συνολικά ο φωτισμός προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης και τις καιρικές συνθήκες (λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως λ.χ. η απόσταση των αντιθέτως ερχόμενων οχημάτων, αντανάκλαση από πινακίδες κ.λπ.). Περαιτέρω, εκπληκτική πληροφόρηση είναι αυτή που λαμβάνει ο οδηγός από την κάμερα οπισθοπορείας χάριν της οποίας δεν πρόκειται ποτέ να πάθει… αυχενικό στρίβοντας πέρα-δώθε το κεφάλι του όταν παρκάρει. Τέλος, με το Head up, το οποίο εμφανίζει βασικές πληροφορίες στο παρμπρίζ, ακριβώς μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού (προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του), ο τελευταίος θα νιώσει και λίγο ως… πιλότος μαχητικού αεροσκάφους!

Χώροι υπερεπαρκείς και για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα,
με μόνη υποχώρηση το –αναγκαστικά– ψηλό
κεντρικό τούνελ της μετάδοσης

Ωστόσο, τα στοιχεία που θα κεντρίσουν αμέσως την προσοχή όποιου εισέλθει στο εσωτερικό της C Class είναι, αφενός η λεπτή ψηφιακή οθόνη του συστήματος πολυμέσων COMMAND στο πάνω τμήμα του ταμπλό, η οποία θυμίζει οθόνη tablet, αφετέρου ο νέος πιεζοπεριστροφικός διακόπτης του συστήματος, ο οποίος για πρώτη φορά συνδυάζεται και με touchpad (που χρησιμοποιείται περίπου όπως μια οθόνη αφής). Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω σύστημα χρειάζεται κάποιο χρόνο εξοικείωσης, όταν όμως το συνηθίσεις είναι ιδιαίτερα χρηστικό. Ωστόσο, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσε και η οθόνη να είναι touch screen (ή αφής, επί το ελληνικότερον). 

Κατά τα λοιπά, διάχυτη είναι η πολυτέλεια στο εσωτερικό, εξαιρετική σε κάθε περίπτωση η ποιότητα των υλικών όπως και το φινίρισμα, ενώ η διχρωμία στα υλικά (με τη λάκα στην κεντρική, μινιμαλιστικής αισθητικής, κονσόλα) και τις επενδύσεις, σαφώς ενισχύει των ξεχωριστό χαρακτήρα της καμπίνας. Παράλληλα, εξαιρετική είναι η θέση οδήγησης –η οποία ρυθμίζεται κατά όποια έννοια ο οδηγός επιθυμήσει– και πλήρης από κάθε άποψη ο πίνακας οργάνων με την μικρή οθόνη ανάμεσα στα αναλογικά όργανα (ταχύμετρο-στροφόμετρο). Επιπλέον, νέο στοιχείο είναι και το ηλεκτρονικό χειρόφρενο που πήρε τη θέση του κλασικού «ποδόφρενου» της Mercedes.

Πλήρης ο πίνακας οργάνων με την ψηφιακή οθόνη
ανάμεσα στα αναλογικά όργανα να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω…

Η C180 της δοκιμής μας φορούσε τον «μικρό» 1.600άρη κινητήρα της εταιρείας, ο οποίος (με τη χρήση του οικονομικότερου τούρμπο πλέον, αντί του μηχανικού υπερσυμπιεστή του παρελθόντος) αποδίδει 156 ίππους στις 5.300 σ.α.λ. και 25,5 χλγμ. ροπής μόλις από τις 1.200 σ.α.λ. Συνάμα, η μέγιστη αυτή τιμή της ροπής διατηρείται μέχρι και τις 4.000 σ.α.λ. Το αποτέλεσμα είναι ότι –ναι μεν– υπάρχει ζωντάνια και ελαστικότητα από χαμηλά, ωστόσο η αίσθηση δεν είναι αυτή ακριβώς που περιμένεις. Τούτο, καθώς η απόκριση του γκαζιού –από τη μία– δεν είναι άμεση, οι σχέσεις του εξατάχυτου κιβωτίου –από την άλλη–, εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, του διαφορικού που έχει τελικό λόγο μετάδοσης 3.35/1, είναι αρκετά μακριές. Παρόλα αυτά, πάντως, οι ρυθμοί ανεβαίνουν αρκετά ικανοποιητικά, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί και το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου που παρά τη μείωσή του φυσικά δεν είναι αμελητέο (1.395 κιλά). Από εκεί κι έπειτα, η χροιά του κινητήρα είναι κάπως τραχιά, όταν οι στροφές ανεβαίνουν, όμως στα θετικά του συγκαταλέγεται η οικονομία καυσίμου, η οποία μάλιστα σε θεωρητική βάση (ανακοινώσεις κατασκευαστή για μικτό κύκλο) περιορίζεται στα 5,0 λίτρα/100 χλμ. Στην πράξη βέβαια οι (εργαστηριακών μετρήσεων) τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές ποτέ δεν επιβεβαιώνονται, όμως, ακόμα κι έτσι, τα 8,2 λίτρα/100 χλμ. που εμείς λάβαμε ως μέση κατανάλωση δοκιμής, αλλά και οι τιμές των 5,0-5,5 λίτρων/100χλμ. που διακρίναμε όταν κινούμασταν σε χαλαρούς ρυθμούς σε ανοικτό δρόμο είναι αρκούντως ικανοποιητικές για αυτοκίνητο αυτής της μάζας.   

Εξαιρετική από κάθε άποψη η θέση οδήγησης

Σε ότι τώρα αφορά στις αντιδράσεις του αμαξώματος κατά την οδήγηση, πρέπει πριν από όλα να αναφερθεί ότι γίνεται εξαρχής αντιληπτό πως τα όσα… «υπόσχεται» το νέο σασί τα πραγματοποιεί. Κοινώς, η ουσία του περιορισμού των κιλών και του χαμηλότερου κέντρου βάρους φαίνεται από τις μικρότερες κλίσεις, τις απόλυτα ασφαλείς αντιδράσεις στις στροφές και, γενικότερα, από την μεγαλύτερη ευελιξία της σημερινής C180 (σε σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε). Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί σπορ διαθέσεις, καθώς τα ηλεκτρονικά –και όχι μόνο– δεν επιτρέπουν την εκδήλωση τάσεων ανεξαρτητοποίησης της ουράς, όπως θα ανέμενε ο… «παλιός» στο άκουσμα της πίσω κίνησης. Η μόνη περίπτωση να αποσυντονιστεί ελάχιστα η ουρά είναι να υπερβάλλει κανείς σε πολύ γλιστερό δρόμο (και με… τόνους βροχής να πέφτουν συνεχώς, όπως συνέβη τις ημέρες που το είχαμε στη διάθεσή μας), αλλά και πάλι τα ηλεκτρονικά πολύ γρήγορα την επαναφέρουν στην τάξη. 

Πολυχρηστική η ψηφιακή –τύπου tablet– οθόνη του συστήματος πολυμέσων,
παρότι θα μπορούσε να είναι και αφής (touch screen)
για μεγαλύτερη αμεσότητα στις εντολές

Εξάλλου, το στήσιμο της C180 είναι προσανατολισμένο στην άνεση. Και σ’ αυτόν τον τομέα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραπόνου, αφού η ανάρτησή της «ισοπεδώνει» όποια ανωμαλία βρει στο διάβα της. Ακόμα και στην περίπτωσή μας, που το αυτοκίνητο της δοκιμής διέθετε χαμηλοπρόφιλα ελαστικά (225/50-17), ποτέ δεν νιώσαμε –όπως σε άλλες περιπτώσεις αυτοκινήτων– ότι αυτά καταπονούνται βάναυσα από τις κακοτεχνίες του οδικού μας δικτύου και το «πάτημα» παρέμενε σε κάθε περίπτωση «αρχοντικό». Με λίγα λόγια, η  C180 είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να σου δημιουργήσει τη διάθεση για –χαλαρωτικά– ταξίδια χωρίς σταματημό. 

Περίπου ως πιλότος μαχητικού θα νιώσει ο οδηγός με το Head up
που εμφανίζει βασικές πληροφορίες στο παρμπρίζ

Σε ότι, τέλος, αφορά στα χειριστήρια, αυτά δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες ενστάσεις, παρά μόνο κάποιες ασθενικές για τον σχετικά χαλαρό επιλογέα, ο οποίος όμως δεν χάνει σχέση στις αλλαγές και για το όχι τόσο πληροφοριακό ηλεκτρικό τιμόνι του οποίου όμως η ανταπόκριση στις εντολές του οδηγού είναι απολύτως άμεση και ακριβής. Εκείνο, ωστόσο, που «κλέβει» τις εντυπώσεις είναι το σύστημα των φρένων, το οποίο και άκρως αποτελεσματικό είναι, αλλά και ανθεκτικό στη σκληρή χρήση. 

Τα κάθε λογής… «πληκτρολόγια» δε λείπουν από πουθενά

Ολοκληρώνοντας αυτή τη δοκιμή θα λέγαμε ότι η Mercedes-Benz C180 είναι ένα εξαιρετικό πολυτελές αυτοκίνητο, που μπορεί να κερδίσει τον υποψήφιο πελάτη για λόγους πολύ περισσότερο ουσιαστικούς από το επιβλητικό του design ή τη «δυναμική» του ονόματος της φίρμας. Πολλώ δε μάλλον που η τεχνολογία αιχμής και η αυξημένη ενεργητική ασφάλεια που παρέχει συνδυάζονται και με μία τιμή που είναι χαμηλότερη (από τα 31.470€ με απόσυρση) από αυτή του μοντέλου που αντικαθιστά – έστω κι αν ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης δεν είναι εντυπωσιακός.

• Αποδοτικός κινητήρας                                           
                                    • Χαλαρός επιλογέας
• Ενεργητική ασφάλεια    
• Μακριές σχέσεις
• Οδική συμπεριφορά
• Τραχύτητα κινητήρα σε υψηλές στροφές
• Άνεση
• Ποιότητα
• Τεχνολογία
• Σχεδίαση
• Χώροι

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας                                    1595 κ.εκ.  turbo, βενζίνη
Ίπποι                   156
Τελική ταχύτητα       225 χλμ/ώρα
0-100 χλμ/ώρα     8,2’’
Μέση κατανάλωση δοκιμής        8,2 λτ. / 100 χλμ
Εκπομπές CO2       116 γρ./χλμ
Τέλη κυκλοφορίας                      104,4 € 
Του Απόστολου Χατζητριανταφύλλου
Κάτω από τον διακόπτη των φώτων βρίσκεται το μπουτόν του ηλεκτρονικού -πλέον- χειρόφρενου
Οι καλοσχεδιασμένες ζάντες στην περίπτωσή μας φορούν ελαστικά διαστάσεων 225/50/17
Ο νέος πιεζοπεριστροφικός διακόπτης του συστήματος,
για πρώτη φορά συνδυάζεται και με touchpad (που χρησιμοποιείται περίπου όπως μια οθόνη αφής)
Ιδιαίτερης σχεδίασης τα μπροστινά φώτα LED
Μικρή αύξηση (5 λίτρων), σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει στον χώρο των αποσκευών που πλέον φθάνει τα 480 λίτρα
Εκπληκτική είναι η πληροφόρηση που λαμβάνει ο οδηγός από την κάμερα οπισθοπορείας,
χάριν της οποίας δεν πρόκειται ποτέ να πάθει… αυχενικό!
Prev Post VOLVO V40 CC D2: ΣΤΥΛΑΤΟ ΚΡΟΣΣΟΒΕΡ
Next Post NISSAN X-TRAIL 1.6 DCI 4X2: ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook