Οι καιροί αλλάζουν. Ολόκληρος ο κόσμος (έστω και με αρκετές εξαιρέσεις που οφείλονται στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα) στρέφεται στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η ρωμαιοκαθολική εκκλησία που χάρη στην… ευγενική προσφορά της Mercedes-Benz θα κάνει χρήση μίας ολοκαίνουριας και αμιγώς ηλεκτρικής φυσικά, G580 with EQ Technology. Όχι μία της… σειράς όμως. Οι ανάγκες του Πάπα Φραγκίσκου είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οπότε μία ομάδα μηχανικών και τεχνιτών πήραν μία G580 από την γραμμή παραγωγής και προχώρησαν στις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Καταρχάς, αφαιρέθηκε ολόκληρη η οροφή αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του αμαξώματος πίσω από τις μεσαίες κολώνες. Η πίσω δεξιά πόρτα έχει κατασκευαστεί σε περιστρεφόμενους μεντεσέδες ενώ η αριστερή είναι οριστικά και αμετάκλητα κλειστή καθώς δεν θα χρησιμοποιείται οπότε οι μηχανικοί την συγκόλλησαν. Στο πίσω μέρος της καμπίνας οι θέσεις έχουν αφαιρεθεί ώστε να χωρέσει η μεγάλη, περιστρεφόμενη πολυθρόνα ενώ πολλά στοιχεία, είτε διακοσμητικά είτε λειτουργικά, όπως για παράδειγμα τα σκαλοπάτια στο πίσω μέρος είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα ειδικά ώστε να καλύπτουν τις πολύ συγκεκριμένες ανάγκες του Πάπα. Όσο για την αφαιρούμενη “οροφή”, αυτή το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τον Πάπα από τα στοιχεία της φύσης – δεν είναι αλεξίσφαιρη, αλεξικέραυνη ή οτιδήποτε άλλο, ούτε αυτή, ούτε οποιαδήποτε παρόμοια κατασκευή στο παρελθόν. Το πακέτο ολοκληρώνουν οι όμορφες ζάντες ελαφρού κράματος και το λευκό χρώμα που τολμώ να πω ότι ταιριάζει στην θηριώδη Mercedes.
Η εταιρία δεν αποκάλυψε πολλές πληροφορίες αναφορικά με τα μηχανικά του νέου “παπάμαξου” αν μου επιτρέπεις την μετάφραση του αγγλικού “popemobile” αλλά δήλωσε ότι το κινητήριο σύνολο με τους 4 ηλεκτροκινητήρες έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες που απαιτούνται στις δημόσιες εμφανίσεις του Πάπα. Να θυμίσουμε πως η στάνταρ G580 with EQ Technology προσφέρει 587 ίππους και πάνω από 1.150 Nm ροπής με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επιταχύνει στα 100 km/h σε μόλις 4.7 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Δεν πιστεύω ότι ο οδηγός της λευκής G580 του Βατικανού θα χρησιμοποιήσει πολλές φορές το νέο μοντέλο στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί. Για την ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία της ηλεκτρικής G-Class φροντίζει μία μπαταρία 116 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 473 χιλιομέτρων ενώ η φόρτιση μπορεί να γίνε με ρυθμό έως 200 kW που σημαίνει ότι απαιτούνται μόλις 32 λεπτά για την αναπλήρωση του φορτίου από το 10, στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας.
Φυσικά, η λευκή G580 with EQ Technology δεν είναι η πρώτη Mercedes που τίθεται στην υπηρεσία του Πάπα. Η σχέση της γερμανικής μάρκας με το Βατικανό έχει ιστορία που αγγίζει τα 100 χρόνια. Η πρώτη Mercedes ήταν μία Nurburg 460 Pullman για τον Πάπα Pius XI και παραδόθηκε το 1930. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι έπειτα από παράκληση του Πάπα Φραγκίσκου, ολόκληρη η ομάδα που βοήθησε στη δημιουργία του νέου αυτοκινήτου του παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης.