Ιστορικά κέρδη-ρεκόρ για την Shell το 2022

Ιστορικά κέρδη-ρεκόρ για την Shell το 2022

Ο κολοσσός του τομέα της ενέργειας και των πετροχημικών, Shell ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ της τάξης των 39.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Το νούμερο αυτό είναι το υψηλότερο στην ιστορία της εταιρίας υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 28.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2008 και υπερδιπλασιάζοντας την επίδοση της από το 2021. Φυσικά, από το ’21 έχει μεσολαβήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας με το Brent να αγγίζει έως και τα 128 δολάρια το βαρέλι αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα όσον αφορά στην Shell ειδικά και την ενέργεια γενικότερα, είναι ότι επιβαρύνεται ουσιαστικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός ενώ το αφήγημα της ακρίβειας όσον αφορά στην ενέργεια μεταμορφώνεται σε υπερκέρδη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Ο αντίλογος είναι ότι οι εν λόγω εταιρίες φορολογούνται γι’ αυτά τα υπερκέρδη, τόσο στην Αγγλία όπου εδρεύει η Shell για παράδειγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Shell δήλωσε ότι έχει πληρώσει περί τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους παγκοσμίως το 2022, αλλά ο έκτακτος φόρος που επιβάλει τόσο η Αγγλία όσο και η Ε.Ε. κρίνεται μάλλον ως αναποτελεσματικός αφού η ίδια η εταιρία δήλωσε ότι το ύψος του αγγλικού “windfall tax” δεν θα υπερβεί τα $134 εκατομμύρια το 2022 ενώ για το ίδιο ευρωπαϊκό μέτρο, η ExxonMobil ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου έτους ότι θα κινηθεί νομικά καθώς το θεωρεί φόρο και αυτό το δικαίωμα παρέχεται μόνο στις κυβερνήσεις των κρατών. Η κριτική που εξαπολύεται παγκοσμίως λοιπόν στις πετρελαϊκές εταιρίες δεν είναι ούτε παράλογη, ούτε αβάσιμη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και αερίου της Δύσης παρουσίασαν το 2022 αθροιστικά κέρδη της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Εν τω μεταξύ, η Shell ανακοίνωσε ταυτόχρονα με την δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων ότι πρόκειται να διανείμει στους μετόχους μέρισμα ύψους 15% ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους αλλά και ένα πρόγραμμα buyback που αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη ύψους $56 δισεκατομμυρίων και η Chevron, $36.5 δισεκατομμύρια. Η BP θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα στις 7 του Φεβρουαρίου και η γαλλική TotalEnergies την επόμενη ημέρα αλλά δεν περιμένουμε να διαβάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε ήδη δει από τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου.

Prev Post Williams FW45 – Ζητείται ελπίς…
Next Post Lamborghini Invencible και Autentica – Ένα ηχηρό αντίο στον μη-υβριδικό V12!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook