Η Renault επιβεβαιώνει συζητήσεις με την Volkswagen

Η Renault επιβεβαιώνει συζητήσεις με την Volkswagen

Ο σοφός λαός λέει ότι “σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τύφλα να ‘χει ο πεθερός” αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρουμε ποια είναι η νύφη και ποιος ο γαμπρός. Ο λόγος για τις Renault και Volkswagen σε ένα… φλερτ που όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Στα τέλη του προηγούμενου έτους μάθαμε ότι η γερμανική εταιρία αναζητά παρτενέρ για την δημιουργία ενός μικρού, αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου με τιμή εκκίνησης τα €20.000 και μία από τις υποψήφιες εταιρίες ήταν η Renault. Η Renault που λίγο πριν κυκλοφορήσει αυτή η φήμη είχε μόλις ανακοινώσει την αναβίωση του Twingo με τις ίδιες προδιαγραφές που είχε θέσει και η Volkswagen… εντελώς συμπτωματικά.

Το θέμα είναι ότι η φήμη έπαψε να είναι φήμη καθώς στο περιθώριο της έκθεσης της Γενεύης ο επικεφαλής της γαλλικής μάρκας, Luca de Meo, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Renault είναι σε “καλές συζητήσεις” με την Volkswagen για να προσθέσει:

Είμαι ανοιχτός σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει. Έχω δυνατότητες παραγωγής. Έχω την πλατφόρμα. Ξέρω πώς να το κάνω.

Πόσο πιο σαφής να γίνει ποια; Ο de Meo ποτέ δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να αντισταθούν στην επέλαση των Κινέζων και ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν δημιουργήσει ομίλους, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω… σύσφιξη σχέσεων. Εφόσον οι συζητήσεις προχωρήσουν, η σύμπραξη της Renault με την Volkswagen θα είναι μία εξαιρετική κίνηση και για τις δύο. Η πρώτη θα δημιουργήσει ακόμα πιο αποδοτικές οικονομίες κλίμακας και θα “γεμίσει” τα εργοστάσια της ενώ η δεύτερη θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία οικονομική αλλά όχι… φθηνή πλατφόρμα για να στηρίξει το δικό της προσιτό ηλεκτρικό. Ο χρόνος περνά και δεν γυρνάει πίσω για κανέναν.

Η Stellantis έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς τον στόχο των €20.000 με το Citroen e-C3 και σύντομα θα ακολουθήσει το Fiat Panda, εικάζουμε στον ίδιο δρόμο. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτου έχει ένδοξο παρελθόν στα μικρά, προσιτά αυτοκίνητα και πλούσια ιστορία συνεργασιών που δεν περιορίζονται στα σύνορα της ηπείρου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχθούν οι κατασκευαστές ότι ο κόσμος δεν θα σταματήσει να χρειάζεται μικρά αυτοκίνητα και θα συνειδητοποιήσουν ότι ο βέλτιστος τρόπος για την προσφορά προσιτής κινητικότητας είναι μέσα από συνεργασίες. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα γιατί η κυριαρχία που απολάμβαναν τόσα χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά ήδη απειλείται και η απειλή θα γίνει ακόμα πιο σοβαρή στο εγγύς μέλλον.

Prev Post Το νέο Renault 5 “δεν προσπαθεί να είναι vintage”
Next Post Kia EV9 – Ανάμεσα στα κορυφαία
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook