Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι οι κατασκευαστές που δεν… υποχωρούν, άλλοι ατάκτως και άλλοι πιο συντεταγμένα όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα πλάνα εξηλεκτρισμού των μοντέλων τους. Ένας στυγνός ρεαλισμός που οι περισσότεροι βαφτίζουν “ευελιξία” έχει πάρει τη θέση των μεγάλων υποσχέσεων και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αμιγώς αμιγώς ηλεκτρικές εταιρίες αποσύρονται υπό την πίεση τόσο του αυξανόμενου κόστους εξέλιξης, παραγωγής και ενέργειας όσο και από τον νέο ανταγωνισμό που προέρχεται από την Κίνα. Η Mazda είναι μία σχετικά μικρή εταιρία οπότε δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι είχε αργήσει να ανέβει το τρένο της ηλεκτροκίνησης, ούτε ότι αποφάσισε να μειώσει δραστικά την έκθεση της τόσο σύντομα. Η ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων είναι ένα καίριας σημασίας προσόν, όπως και η βέλτιστη διανομή των (περιορισμένων σε σύγκριση με άλλες εταιρίες-κολοσσούς) πόρων.
Έτσι, η Mazda ανακοίνωσε ότι μέσα από την βελτιστοποίηση των επενδύσεων της θα μειώσει την συνολική της επένδυση στην τεχνολογία του εξηλεκτρισμού από τα 12.25 δισεκατομμύρια ευρώ (με την τρέχουσα ισοτιμία) μέχρι το 2030, στα 9.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, με την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών και θερμικών μοντέλων στις ίδιες γραμμές παραγωγής, η επένδυση μπορεί να μειωθεί κατά έως 85% σε σύγκριση με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου το οποίο θα εστιάζει αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών ενώ περαιτέρω οφέλη θα επιτευχθούν με την χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εργοστασιακών over-the-air αναβαθμίσεων και άλλων νέων τεχνολογιών στην διαδικασία της παραγωγής αλλά και εν γένει, στην ανεφοδιαστική αλυσίδα. Μιας που είμαστε στο θέμα της παραγωγής, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Mazda εξελίσσει την δική της αρχιτεκτονική για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, μία αρχιτεκτονική που λαμβάνει υπόψιν την διαρκή εξέλιξη των μπαταριών και θα λανσαριστεί στην αγορά σε ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρικό μοντέλο το 2027. Το μοντέλο αυτό θα κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και προορίζεται για αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Mazda όμως διαδραματίζει ο όρος “ευελιξία”, ο οποίος εκπροσωπείται καλύτερα από τον ολοκαίνουριο θερμικό κινητήρα που ετοιμάζει η ιαπωνική εταιρία. Ονομάζεται “SkyActiv-Z” και έχει σχεδιαστεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 7 που σημαίνει ότι η Mazda έχει μεγάλα και μακροχρόνια σχέδια γι’ αυτόν. Έχει σχεδιαστεί επίσης για να συνεργάζεται με το υβριδικό σύστημα της Mazda, με το κινητήριο σύνολο να πραγματοποιεί το εμπορικό του ντεμπούτο με το νέο CX-5 προς τα τέλη του 2027. Η εταιρία δηλώνει ότι η τεχνολογία του SkyActiv-Z θα ενσωματωθεί τόσο σε έναν 4-κύλινδρο 2.5 λίτρων όσο και σε έναν 6-κύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα για τα λεγόμενα “Μεγάλα” προϊόντα, αλλά και στον περιστροφικό κινητήρα που η Mazda σκοπεύει να επαναφέρει στο προσκήνιο και έχει ήδη δημιουργήσει μία ομάδα εξέλιξης ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο.