Σε μία υποθετική πυραμίδα της ηλεκτροκίνησης όπου τα ήπια υβριδικά βρίσκονται στην βάση της και τα αμιγώς ηλεκτρικά στην κορυφή της, τα plug-in υβριδικά βρίσκονται θεωρητικά κάτω από τα ηλεκτρικά με range-extender. Αμφότερες είναι τεχνολογίες που θεωρούνταν από πολλούς περιττές καθώς ο κόσμος και η βιομηχανία αυτοκινήτου μαζί του οδεύουν προς τον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων και δεν χρειάζονται ενδιάμεσα σκαλοπάτια αλλά η πορεία που διαγράφει η αγορά δεν είναι αυτή που είχε προβλεφθεί, οπότε η ανάγκη για εναλλακτικές είναι επιτακτική. Άσχετα με τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο ρυθμός διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην αγορά δεν είναι ο αναμενόμενος οπότε λύσεις οι οποίες είχαν κριθεί, λανθασμένα, ως ξεπερασμένες τώρα επανεξετάζονται και εξελίσσονται. Τα plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά με range-extender είναι τα δύο πιο… φωτεινά παραδείγματα.
Αν ρωτήσεις την BYD για το ποια από τις δύο τεχνολογίες θα υπερισχύσει, θα σου απαντήσει ξεκάθαρα και χωρίς δισταγμό: τα plug-in υβριδικά. Η κινέζικη εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει και στο προσεχές μέλλον θα λανσάρει τη νέα γενιά PHEV της που υπόσχεται ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 200 χιλιομέτρων και δυνατότητα φόρτισης με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη των 150 kW, χαρακτηριστικά που δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι μεταμορφώνουν την κατηγορία και απειλούν ακόμα και την ύπαρξη των range-extender ηλεκτρικών. Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της BYD, Stella li:
“Στόχος μας είναι να χρησιμοποιεί ο κόσμος το αυτοκίνητο ως ηλεκτρικό στην καθημερινότητα του αλλά αν πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση να έχουν την ελευθερία να κάνουν οτιδήποτε”.
Ο αντίλογος είναι ότι το ίδιο κάνουν και τα ηλεκτρικά με range-extender και έως έναν βαθμό ισχύει, όμως σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της BYD για την Ευρώπη, Alfredo Altavilla, τα plug-in υβριδικά και ειδικότερα τα super-PHEV που θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον είναι αδιαμφισβήτητα ανώτερα ως τεχνολογία επειδή επιτρέπουν την χρήση του αυτοκινήτου με τρεις διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ισχύ που απαιτεί ο οδηγός ανά περίπτωση. Τα range-extender EV δεν παρέχουν αυτού του είδους την ευελιξία και αυτός είναι ο λόγος που οι κινέζικες (κατά κύριο λόγο) εταιρίες όπως η BYD επενδύουν στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας και την διεύρυνση των δυνατοτήτων της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την απήχηση που θα έχει η κατηγορία των plug-in υβριδικών στην Ευρώπη και το αν επιπλέον εταιρίες θα ακολουθήσουν. Γιατί 200 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας και ένας θερμικός κινητήρας μπορεί να ακούγονται ως μία ελκυστική πρόταση αλλά και το κόστος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας.