Σε μία εποχή που ο εξηλεκτρισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αυτοκίνησης, υπάρχουν κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Hyundai, που σοφά πράττοντας, φροντίζουν να «πατάνε σε δύο βάρκες». Από τη μία δημιουργούν και παρουσιάζουν νέα, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, όπως είναι αυτά της γκάμα Ioniq με παράλληλη δημιουργία και εξέλιξη και ηλεκτρικών εκδόσεων των πιο mainstream μοντέλων τους, όπως το Kona, ενώ από την άλλη φροντίζουν να έχουν πληθώρα θερμικών εκδόσεων με μικρότερη (48V) μεγαλύτερη (Full Hybrid) ή μεγάλη ηλεκτρική υποβοήθηση (plug-in hybrid). Και το Tucson αποτελεί ένα τέτοιο, άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αυτό διότι μπορεί κάποιος να το βρεί πραγματικά σε όποια από τις παραπάνω εκδόσεις θέλει, δικίνητο ή τετρακίνητο, χειροκίνητο ή αυτόματο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως το Κορεάτικο μοντέλο έχει πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα σε 70 χώρες του κόσμου, με τα 1,5 από αυτά να είναι στην πιο απαιτητική αγορά, αυτή της Ευρώπης. Μετά από 20 χρόνια πορείας και τέσσερις γενιές μοντέλων, η Hyundai προχώρησε στην ανανέωση ανανεώνει του, σχεδιαστικά ριζοσπαστικού, μοντέλου της τέταρτης γενιάς που παρουσιάστηκε το 2020 και κέρδισε πάμπολλες διακρίσεις, μεταξύ αυτών και τον τίτλο του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2022 για την Ελλάδα».
Εμείς στη διάθεσή μας είχαμε την πιο ολοκληρωμένη και αγαπημένη έκδοση, το έχουμε δηλώσει άλλωστε πως είμαστε θιασώτες του diesel, την πετρελαιοκίνητη, τετρακίνητη και αυτόματη. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη για αλλαγή γνώμης, ως προς την πιο ολοκληρωμένη έκδοση, μέχρι να οδηγήσουμε και την, επίσης τετρακίνητη, φουλ υβριδική εκδοχή του. Μέχρι τότε πάμε να γνωρίσουμε αναλυτικά το αυτοκίνητο που είχαμε στα χέρια μας.
Παραμένει ρηξικέλευθο σχεδιαστικά
Το 2020 που η Hyundai παρουσίασε την τέταρτη γενιά του Tucson, όλοι σταθήκαμε στη ρηξικέλευθη σχεδίασή του και στη προχωρημένη του εικόνα. Όπως είναι φυσικό στην ανανέωση του οι σχεδιαστές, στο εξωτερικό του τμήμα δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές, καθώς αυτό παράμενε φρέσκο και εντυπωσιακό. Στη πράξη αυτό σημαίνει πως το ανανεωμένο μοντέλο διατηρεί τη φιλοσοφία του, με επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες εμπρός και πίσω και νέας αισθητικής προστατευτικά κάτω από αυτούς. Τα μοναδικά Parametric Hidden Lights έχουν επίσης επανασχεδιαστεί, με νέα τεχνολογία κοπής με λέιζερ που προσδίδει στα «Angel Wings» φώτα ημέρας LED μια πιο λαμπερή εμφάνιση.
Την εικόνα συμπληρώνουν οι επιπλέον χρωματικές επιλογές, καθώς και μια ανανεωμένη σειρά ζαντών αλουμινίου 17, 18 και 19 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού. Στο πλάι έχουν διατηρηθεί οι έντονες ακμές, καθώς και η τοξοειδής οροφή που οροθετείται από μία χρωμιωμένη μπάρα, που καταλήγει μέχρι την βάση της πίσω κολόνας. Τα πίσω φώτα ολοκληρώνουν την σχεδίαση, ενώ η μεγαλύτερη πίσω ποδιά είναι ενσωματωμένη στον προφυλακτήρα, τονίζοντας το πλάτος του ανανεωμένου Tucson. Οι διαστάσεις του Tucson έχουν παραμείνει ίδιες, με τις διαφορές να εστιάζονται μόνο στο μήκος και να αποδίδονται στον ανασχεδιασμό των προφυλακτήρων. Αναλυτικότερα, το μήκος είναι 4,51 μέτρα, το πλάτος είναι 1,865 και το ύψος 1,65 μέτρα ενώ το μεταξόνιο παραμένει στα 2,68 μέτρα.
Διαφορετικό εσωτερικά
Και αν εξωτερικά οι σχεδιαστές του διατήρησαν την ίδια φιλοσοφία, δεν ισχύει το ίδιο και για την εσωτερική εικόνα του ανανεωμένου Tucson, καθώς αυτή παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική κονσόλα, όπου υπάρχουν δύο οθόνες, αμφότερες των 12,3 ιντσών. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι εξαιρετικά καλαίσθητος και με πολλές επιλογές εξατομίκευσης, τόσο στα γραφικά του, όσο και στην πληροφορία που θα προβάλλει. Η οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων έχει αντίστοιχα καλά γραφικά, είναι γρήγορη και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σειρά των widgets για καλύτερη οργάνωση βάσει των προσωπικών του προτιμήσεων.
Η μονάδα εκτός από ευκρίνεια, προσφέρει και όλα τα σύγχρονα στοιχεία, όπως ασύρματη σύνδεση με Apple CarPlay και Android Auto. Χωρίς αμφιβολία στα θετικά οφείλουμε να βάλουμε την ύπαρξη ανεξάρτητων χειριστηρίων για τον κλιματισμό. Η εκπληκτική εργονομία των περιστροφικών διακοπτών και του πάνελ αφής, δεν περιπλέκουν τον οδηγό σε δαιδαλώδη μενού για πολύ απλές εντολές προς το σύστημα τριζωνικού κλιματισμού. Επίσης, ψηλότερα υπάρχουν και μερικοί ακόμη φυσικοί διακόπτες που λειτουργούν ως συντομεύσεις για το σύστημα πολυμέσων, ενώ πιο κάτω, άλλοι διακόπτες για δευτερεύοντα συστήματα (κλείδωμα τετρακίνησης, αισθητήρες στάθμευσης, stop/start, προφίλ οδήγησης).
Η εργονομία αγγίζει κορυφή, αφού τίποτα δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Υπάρχουν ακόμη και συντομεύσεις για τα (ενοχλητικά, είναι η αλήθεια) συστήματα ασφαλείας (κρατάς πατημένη την απενεργοποίηση του ήχου για να σωπάσει η προειδοποίηση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, «λευκό» κουμπί στο τιμόνι που μπορείς να ορίσεις ως προορισμό το μενού επιλογών για τα συστήματα ασφαλείας κλπ). Ανάμεσα στον οδηγό και τον συνοδηγό, η κονσόλα περιλαμβάνει δύο ποτηροθήκες, μια επιφάνεια ασύρματης φόρτισης, έναν πολύ μεγάλο χώρο αποθήκευσης κάτω από το πάνω «ράφι» κλειστό υποβραχιόνιο με αποθηκευτικό χώρο και θύρες USB-C. Και βέβαια, το ταμπλό απέναντι από τον συνοδηγό έχει ένα μεγάλο, ανοικτό ράφι αποθήκευσης.
Με άλλα λόγια, εκτός από την εργονομία, το Hyundai Tucson προσφέρει και κορυφαία πρακτικότητα, δίνοντας πάρα πολλούς χώρους για μικροαντικείμενα. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η μετακόμιση του χειριστηρίου για το αυτόματο κιβώτιο στην κολόνα του τιμονιού, κάτω από το χειριστήριο των υαλοκαθαριστήρων. Τα υλικά του εσωτερικού είναι κυρίως σκληρά, με λίγα μαλακά πλαστικά. Η συναρμογή τους είναι καλή και δεν εντοπίζονται τριγμοί κατά την κίνηση του αυτοκινήτου.
Η συνολική αίσθηση ποιότητας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχουν περιθώρια για παράπονα, ακόμη και σε «κρυφά» μέρη της καμπίνας. Σχετικά με την ευρυχωρία, το Hyundai Tucson δίνει επαρκέστατο χώρο για τέσσερις επιβάτες, ακόμη και πολύ ψηλούς. Το πορτμπαγκάζ των 546 λίτρων θα καλύψει τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και από κάτω του δυστυχώς δεν βρίσκουμε ρεζέρβα αλλά ένα κιτ επισκευής. Εδώ να πούμε ότι στις mild hybrid εκδόσεις του Tucson (όπως είναι και το diesel της δοκιμής μας) η μπαταρία του 48βολτου συστήματος βρίσκεται κάτω από το πορτμπαγκάζ.
Tα χαρίσματα του diesel
Ο λόγος φυσικά για τον πετρελαιοκινητήρα του αυτοκινήτου της δοκιμής μας καθώς κάτω από το καπό βρίσκεται ο 1.6 SmartStream που αποδίδει 136 ίππους και 320 Nm ροπής. Αυτή η ροπή μεταφέρεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων (υπάρχει και χειροκίνητη παραλλαγή) σε όλους τους τροχούς, όπου την κατανομή αναλαμβάνει ο πολύδισκος συμπλέκτης του συστήματος τετρακίνησης Htrac. O κινητήρας συνεπικουρείται από ένα mild hybrid σύστημα, με 48V κύκλωμα, έναν μικρό ηλεκτρικό μοτέρ 16 ίππων και 55 Nm ροπής, ενώ η ενέργεια που ανακτάται κατά την πέδηση αποθηκεύεται σε μία μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία 0,44 kWh. Σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση, αυτή κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 1500 και πλέον χιλιομέτρων, κινούμενοι σβέλτα τόσο σε αυτοκινητόδρομο όσο και σε αστικό περιβάλλον, ήταν κάτω από επτά λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα. Με το βάρος της συγκεκριμένης έκδοσης να ξεκινάει από τα 1.571 κιλά οι επιδόσεις είναι αρκετά καλές αφού για την επιτάχυνση από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα χρειάζονται 11,6’’, ενώ η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 180 χλμ./ώρα.
Επί του πεδίου
Στον δρόμο και κυρίως στο ταξίδι, υπήρξε μία άκρως ευχάριστη έκπληξη, που αφορά στην βελτίωση της κύλισης. Πέρα από την πολύ καλή ηχομόνωση που κρατά μακριά από την καμπίνα το, ελάχιστο είναι η αλήθεια, κροτάλισμα του ντίζελ, τώρα πια φαίνεται πως υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ της απόσβεσης, της επαναφοράς και των ελαστικών συνδέσμων της ανάρτησης. Παράλληλα οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, είναι απολύτως αναμενόμενες και πλήρως ελεγχόμενες, χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα λέγαμε πως το Tucson έχει κερδίσει μερικούς πόντους στην ακρίβεια των αντιδράσεων, ακόμα και υπό πίεση.
Αν και η τετρακίνηση με πολύδισκο συμπλέκτη πλαισιώνεται από δυνατότητα κλειδώματος, σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας σε κατωφέρειες και 17 εκατοστά απόστασης από το έδαφος, προτεραιότητα έχουν οι λογικές απαιτήσεις σε ήπιες εκδρομές, αξιοποιώντας την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των δύσκολων σημείων ενός άσχημου χωματόδρομου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φτάσετε στον, εκτός δρόμου, λογικό προορισμό σας.
Καθώς ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές καταργούν τις ντίζελ εκδόσεις, το Hyundai Tucson εξακολουθεί να προσφέρει αυτή την επιλογή στον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την σπαζοκεφαλιά του διλήμματος απέναντι σε αυτή την πλήρη γκάμα εξηλεκτρισμένων εναλλακτικών που προσφέρει το Κορεάτικο μοντέλο. Τέλος η τιμή των 40890 Eυρώ για την πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Distinctive με τον κινητήρα πετρελαίου, την τετρακίνηση και το αυτόματο κιβώτιο των επτά σχέσεων, είναι λογική για τα όσα μπορεί και προσφέρει σε όλα τα επίπεδα.