Με την τελευταία γενιά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι κατασκευαστές έχουν λύσει το πρόβλημα της αυτονομίας. Ο αγοραστής μπορεί να βρει πλέον αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρουν αυτονομία 450, 500 ή 600 χιλιομέτρων και είναι διαθέσιμα σε σχετικά λογικές τιμές ενώ η λογική αλλά και οι πληροφορίες από το μέτωπο της εξέλιξης μπαταριών αναφέρουν ότι η ενεργειακή πυκνότητα αυξάνεται διαρκώς οπότε στο εγγύς μέλλον και σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις που επιτυγχάνουν οι κατασκευαστές στην αποδοτικότητα των ηλεκτρικών μοντέλων τους θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Το επόμενο εμπόδιο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η φόρτιση καθώς ένα από τα μεγαλύτερα… παράπονα που εκφράζουν οι καταναλωτές και ένας από τους βασικούς λόγους που καθυστερεί η περαιτέρω διείσδυση της τεχνολογίας στην αγορά είναι οι χαμηλοί ρυθμοί φόρτισης.
Η BYD ισχυρίζεται ότι έχει βρει την λύση και γι’ αυτό το πρόβλημα ανακοινώνοντας την Super E-Platform που χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 1.000V και είναι ικανή να προσφέρει ρυθμούς φόρτισης που αγγίζουν το 1 MW! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στον κατάλληλο ταχυφορτιστή, ένα μοντέλο που βασίζεται στην Super E-Platform μπορεί να αναπληρώσει 400 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά και όπως καταλαβαίνεις αυτός είναι ένας χρόνος που συγκρίνεται άμεσα με τον ανεφοδιασμό με βενζίνη ή πετρέλαιο! Υπάρχουν δύο φράσεις-κλειδιά όμως στην προηγούμενη φόρτιση.
Πρώτον, ο “κατάλληλος ταχυφορτιστής”. Είναι συχνό φαινόμενο ακόμα και για μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά να υποστηρίζουν σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς φόρτισης από τον φορτιστή στον οποίο έχουν συνδεθεί, οπότε ο φορτιστής είναι αυτός που ορίζει το πόσο γρήγορα θα φορτίσει. Γι’ αυτό η BYD ανακοίνωσε και μία σημαντική επένδυση για την κατασκευή 4.000 φορτιστών 1.000 kW σε ολόκληρη την Κίνα. Η εταιρία δεν παρέχει κάποιο χρονοδιάγραμμα αλλά αν κρίνουμε από τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνει, η κατασκευή αυτών των ταχυφορτιστών δεν θα αργήσει πολύ.
Δεύτερον, το “μοντέλο που βασίζεται στην Super E-Platform”. Η BYD ανακοίνωσε ήδη τα δύο πρώτα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν και χρησιμοποιούν την προηγμένης τεχνολογίας αρχιτεκτονική: το Han L και το Tang L. Ένα sedan και ένα SUV μήκος περίπου 5 μέτρων που εχθές έγιναν διαθέσιμα για παραγγελία στην Κίνα με αρχική τιμή της τάξης των 34.215 ευρώ περίπου. Αμφότερα προσφέρονται είτε με έναν ηλεκτροκινητήρα 680 ίππων, είτε με δύο ηλεκτροκινητήρες (άρα και δυνατότητες τετρακίνησης) με 1.100 ίππους ενώ το Han L sedan εξοπλίζεται με μπαταρία LFP 83.2 kWh που παρέχει αυτονομία 600-700 χιλιομέτρων στον κύκλο CLTC και το Tang L SUV με μία μπαταρία LFP 100.5 kWh που παρέχει αυτονομία 560-670 χιλιομέτρων. Εύκολα συμπεραίνει κάποιος λοιπόν ότι και τα δύο ηλεκτρικά είναι ιδιαίτερα… σβέλτα με την BYD να δηλώνει ότι το sedan ολοκληρώνει το σπριντ στα 100 km/h σε 2.7 δευτερόλεπτα και την διαδικασία της επιτάχυνσης από τα 100, στα 200 km/h σε 4.74 δευτερόλεπτα ενώ το SUV χρειάζεται 3.7 και 6.19 δευτερόλεπτα αντίστοιχα! Αμφότερα ενσωματώνουν την σχεδιαστική ταυτότητα της κινέζικης εταιρίας και καθώς έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί ως οι ναυαρχίδες της BYD, εξοπλίζονται με όλη την τεχνολογία που διαθέτει η κινέζικη μάρκα στο οπλοστάσιο της!