Με την πιο αργή από το αναμενόμενο υιοθέτηση της τεχνολογίας του εξηλεκτρισμού από την αγορά, τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη και τον έντονο ανταγωνισμό από τις ασιατικές, κατά κύριο λόγο κινέζικες εταιρίες, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτου βρίσκεται σε δεινή θέση. Οι θεσμοί έχουν καταστρώσει ένα πλάνο με το οποίο ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οι εταιρίες θα πρέπει να επιβιώσουν και να παραμείνουν όσο πιο υγιείς γίνεται και γι’ αυτό η Ford ανακοίνωσε ότι θα… χορηγήσει το γερμανικό τμήμα της με 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζοντας την στρατηγική μεταμόρφωση του με απώτερο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ford Werke που αυτή τη στιγμή έχει ένα χρέος της τάξης των 5.8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιήσει αυτή την σημαντική ένεση ρευστότητας όχι μόνο για να μειώσει το χρέος αλλά και για να χρηματοδοτήσει ένα πλάνο ανάκαμψης ούτως ώστε στο μέλλον να μην χρειάζεται τέτοιου είδους ενέσεις. Ωστόσο τα χρήματα αυτά αναπαριστούν κάτι περισσότερο από μία προσπάθεια διάσωσης της θυγατρικής της Ford στη Γερμανία. Καταρχάς, έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατες επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων περίπου και λειτουργούν ως δέσμευση της αμερικανικής εταιρίας για το μέλλον των επιχειρήσεων της στην Ευρώπη καθώς όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας και πρώην Chief Financial Officer της, John Lawler “πρέπει να συνεχίσουμε να απλοποιούμε την διοίκηση μας, να μειώνουμε τα κόστη μας και να αυξάνουμε τα efficiencies για να χτίσουμε μία βιώσιμη επιχείρηση στην Ευρώπη”.
Η κίνηση της Ford είναι κάτι παραπάνω από μία απλή ένεση ρευστότητας όμως και αυτό έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από το πανίσχυρο σωματείο εργαζομένων IG Metall. Η νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ford Werke αντικαθιστά την προηγούμενη σύμφωνα με την οποία η Ford θα κάλυπτε οποιεσδήποτε ζημιές στην θυγατρική της και αυτό σημαίνει σύμφωνα με την IG Metall ότι η γερμανική θυγατρική μπορεί να κηρύξει πτώχευση στο προσεχές μέλλον αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση και η μητρική εταιρία στις Η.Π.Α. δεν θα είναι υποχρεωμένη να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Από την μία κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες του σωματείου αλλά από την άλλη δεν γίνεται να μην λάβουμε υπόψιν και την στάση της Ford που σίγουρα δεν είναι διατεθειμένη να ρίχνει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Η αμερικανική εταιρία πήρε μερικές πολύ σκληρές αποφάσεις τον περασμένο Νοέμβριο και με την τελευταία ένεση ρευστότητας είναι σαν να χαρίζει μία νέα αρχή στην Ford Werke, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα έχει την απαραίτητη γκάμα ώστε να είναι ανταγωνιστική σε μία δύσκολη αγορά. Μένει να δούμε αν η αφαίρεση των βοηθητικών τροχών θα είναι επωφελής.