Μέχρι πρίν από λίγο καιρό η κατηγορία των Pick Up είχε τα Nissan Navara, Toyota Hilux, Mitsubishi L200, Ford Ranger και VW Amarok να μοιράζονται τη πίτα των πωλήσεων. Πωλήσεις οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι σε θέση όχι απλώς να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία από τους επαγγελματίες, αλλά και σαν καθημερινά οχήματα ή ακόμη καλύτερα ως μέσο άσκησης κάποιας δραστηριότητες ή κάποιου χόμπι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και άλλα αυτοκινητοβιομηχανίες να μπούνε στη κατηγορία, όπως η Renault από την οποία περιμένουμε να δούμε το Alaskan, ακόμη και η Mercedes με τη X-Class, την οποία θα βγάλει στη παραγωγή το 2018.

Η Fiat προκειμένου να γλιτώσει το χρόνο που απαιτεί η εξέλιξη ενός τέτοιου μοντέλου και αντιλαμβανόμενη τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, σύναψε μία συμφωνία με την Mitsubishi προκειμένου να είναι σε θέση να πουλάει το L200 με τα δικά της σήματα. Το αν έκανε καλά ή όχι, αυτό είναι μία διαφορετική συζήτηση, την οποία βεβαίως θα κάνουμε κάποια στιγμή τόσο εδώ από το διαδικτυακό όσο και από το ραδιοφωνικό ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ. Προς το παρόν θα γνωρίσουμε – αναλύσουμε τη νέα πρόταση της Fiat στα επαγγελματικά οχήματα, στα οποία έχει και πείρα αλλά και πολύ μεγάλη γκάμα, η οποία ακούει στο, όχι και τόσο εμπνευσμένο είναι η αλήθεια, όνομα Fullback.

Mε μόνη διαφορά το σήμα
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο Fullback είναι οι διαστάσεις του, καθώς τα 5.275 μέτρα μήκους, σε συνδυασμό με τα 1.815 μέτρα του πλάτους και τα 1.780 μέτρα ύψους, δημιουργούν ένα όχημα που αφενός δεν περνάει απαρατήρητο, αφετέρου δεν είναι ότι πιο εύκολο να χειριστεί κανείς σε αστικό περιβάλλον. Το Fullback διατίθεται στην έκδοση Single Cab για μέγιστο χώρο φόρτωσης, στην Extended Cab για δύο έξτρα θέσεις ανάγκης, στη Double Cab για πέντε κανονικές θέσεις και στην Chassis που δεν έχει καρότσα, για προσαρμογή σε ειδικές απαιτήσεις. Το πλαίσιο είναι τύπου σκάλας, σχεδιασμένο για μεγάλη αντοχή και λογικό βάρος. Σε ότι αφορά στο αισθητικό κομμάτι, πρόκειται για το L200 με τα σήματα της Fiat καθώς κάποιες ελάχιστες αλλαγές σε προφυλακτήρα και μάσκα, δεν είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά. Η έκδοση που δοκιμάζουμε είναι η Extended Cab, που έχει καρότσα μήκους 1,85 μέτρων, μέγιστου πλάτους 1,47 μέτρων και ύψους 0,85 μέτρων. Ο όγκος της είναι 1,2 κυβικά μέτρα και το ωφέλιμο φορτίο 1.025 κιλά.

Extended Cab
Mπαίνοντας στη καμπίνα η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως πρόκειται για ένα επιβατικό μοντέλο, με μόνη διαφορά το αυξημένο ύψος. Σε ότι αφορά στην αισθητική του θέματος και εδώ αυτή έρχεται αυτούσια από το L200 με μοναδική διαφορά και πάλι το σήμα. Το κάθισμα του οδηγού είναι από τα πιο άνετα της κατηγορίας, ενώ στις δύο πίσω θέσεις, μπορούν να μπούνε δύο παιδιά, αφού πρώτα ανοίξουν ανάποδα οι μικρές πόρτες. Η ποιότητα των πλαστικών και της κατασκευής, δεν δείχνει να έχει κάποιο πρόβλημα και βεβαίως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε ένα φορτηγάκι, οπότε θα πρέπει να είμαστε και λογικοί ως προς τις απαιτήσεις μας. Σύγχρονος είναι και ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων cruise control, κάμερα οπισθοπορείας η οποία αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη με δεδομένο το μήκος και το ύψος του αυτοκινήτου, θύρα USB, εφτά αερόσακους και ESP.

Δυνατός
Σε ότι έχει να κάνει με το μηχανικό σύνολο που κινεί το Fullback, πρόκειται για ένα αλουμινένιο τουρμποντιζελ κινητήρα 2400 κυβικών ο οποίος στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας απέδιδε 180 ίππους, υπάρχει και έκδοση με 150, διαθέτοντας turbo μεταβλητής γεωμετρίας καθώς επίσης και μεταβλητό βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Η λειτουργία του είναι πολύ καλή και συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο. Οι επιδόσεις του είναι παραπάνω από ικανοποιητικές καθώς τα 11.2’’ που χρειάζεται μέχρι τα 100 χλμ. /ώρα και τα 179 χλμ./ώρα της τελικής το καθιστούν ως ένα από τα πιο γρήγορα οχήματα της κατηγορίας. Το σύστημα πέδησης, το οποίο αποτελείται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω, αποδείχθηκε πολύ ικανοποιητικό στα πράξη, παρά τα 1890 κιλά του αμαξώματος.

Η κατανάλωση του Fullback κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 8.8 λτ./100 χλμ. με τα περισσότερα χιλιόμετρα να γίνονται σε αστικό περιβάλλον. Βεβαίως ως Pick Up που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και πολλές επιλογές σε ότι έχει να κάνει με τη τετρακίνηση. Έτσι λοιπόν μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη που βρίσκεται δίπλα από το χειρόφρενο, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε τη κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, να έχετε τετρακίνηση με «μακριές» σχέσεις, τετρακίνηση με «κοντές» και τέλος κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού για πραγματικά πολύ απαιτητικές εκτός δρόμου καταστάσεις.

Πάει παντού
Το Fiat Fullback, όπως άλλωστε και όλα τα μοντέλα της κατηγορίας, είναι προορισμένα κυρίως για επαγγελματική χρήση, άσχετα αν οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούμε και σαν καθημερινό μας αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως όταν το αυτοκίνητο είναι με εντελώς άδεια τη καρότσα, κάποιες αναπηδήσεις του πίσω άξονα, όπως και η κάπως παρατεταμένη χρήση του ESP δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Ωστόσο όταν τοποθετήσετε κάποιο βάρος της τάξης των 300-400 κιλών θα διαπιστώσετε πως η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου αλλάζει άρδην προς το καλύτερο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως η ανάρτηση του αυτοκινήτου αποτελείται από ψαλίδια στο εμπρός σύστημα και άκαμπτος άξονας με φύλλα σούστας πίσω. Η συνολική του συμπεριφορά στο δρόμο είναι προβλέψιμη και παρά τις κλίσεις στις στροφές ή στο έντονο φρενάρισμα, δεν φοβίζει τον οδηγό του, αρκεί ο τελευταίος να έχει πάντα στο μυαλό του τι οδηγεί.

Όταν αφήσετε την άσφαλτο και πατήσετε σε χώμα, άμμο, λάσπη, διαπιστώνετε πως το Fullback βρίσκεται στο στοιχείο. Άνετο, ικανό με μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων, εξαιρετική τετρακίνηση και ροπή από τον κινητήρα, μπορεί να σας μεταφέρει πολύ πιο μακριά από εκεί που θα σας σταματήσει η λογική ή η φαντασία σας. Αν μάλιστα του βάλετε και ένα σετ σωστά ελαστικά τότε…. Τέλος τα 29320 Ευρώ στα οποία τιμάται η έκδοση της δοκιμής μας, μπορεί να βρίσκεται μέσα στη κατηγορία, αλλά όταν θέλεις να τοποθετηθείς απέναντι σε μεγάλους και καταξιωμένους αντιπάλους, οφείλεις να κάνεις ή μάλλον να δώσεις το κάτι παραπάνω.





