Η Ευρώπη ανοίγει μέτωπο με την Κίνα για τις τιμές των ηλεκτρικών!

Η Ευρώπη ανοίγει μέτωπο με την Κίνα για τις τιμές των ηλεκτρικών!

Ένα… ενδιαφέρον μέτωπο ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα όσον αφορά στις τιμές των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εισάγονται στο bloc και σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, “πλημμυρίζουν την αγορά με φθηνά αυτοκίνητα”.

Η τιμή τους παραμένει τεχνητά χαμηλή με τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και αυτό διαστρεβλώνει την αγορά.

Καθώς δεν αποδεχόμαστε αυτή την στρέβλωση εκ των έσω, δεν την δεχόμαστε ούτε από έξω.

Προς το παρόν, το μέτωπο περιορίζεται σε έρευνα επί των κρατικών επιδοτήσεων στις κινέζικες εταιρίες αλλά ήδη εκφράζονται ανησυχίες για την αντίδραση της Κίνας και το ενδεχόμενο αντίποινων. Προφανώς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στο να ανταγωνιστούν τους κινέζους ομολόγους τους είναι μεγαλύτερες από τον όποιο φόβο για το πώς θα εκλάβει η Κίνα την κίνηση της Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι στην Κίνα βασίζονται πολυάριθμες εταιρίες που υποστηρίζονται σθεναρά από κυβερνητικές επιδοτήσεις ενώ πολλές από αυτές τις νεοσύστατες φίρμες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να παρουσιάσουν κέρδη.

Παράλληλα, υπάρχουν κατασκευαστές μεταξύ των οποίων η κορυφαία από πλευράς πωλήσεων, BYD αλλά και νεότεροι όπως η MG και η Nio που ετοιμάζονται να μπούνε στην ευρωπαϊκή αγορά με αξιώσεις και μία ευρεία γκάμα προσιτών ή  τουλάχιστον πιο προσιτών μοντέλων που θα τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Εφόσον πετύχουν όμως, το μέλλον καταξιωμένων ευρωπαίων κατασκευαστών όπως η Stellantis ή το Volkswagen Group είναι επισφαλές καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν συρρικνωθούν δραστικά τα μερίδια αγοράς τους. Η έρευνα της Ευρώπης δεν είναι ούτε εκδικητική όμως, ούτε προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά. Είναι λογικό έως έναν βαθμό να προσπαθήσει να προστατέψει τα εδάφη της απέναντι σε άδικες, ανήθικες ή αντιδεοντολογικές πρακτικές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Robert Habeck, η Ευρώπη δεν στοχεύει στο να κρατήσει τα φθηνά αυτοκίνητα έξω από την αγορά αλλά αν η έρευνα αποδείξει ότι υπάρχουν παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.

Prev Post Jeep – Θα παραμείνουμε… τετράγωνοι!
Next Post Το Kia EV6 GT προκαλεί τέσσερις παίκτες να παραμείνουν “ήρεμοι”σε συναρπαστική βόλτα με κασκαντέρ
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook