Η Dacia είναι το μεγαλύτερο, ενδεχομένως, success story της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυτοκινήτου των τελευταίων δεκαετιών. Μία εταιρία που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως ένα σύμβολο της εκβιομηχανοποίησης της Ρουμανίας επί Τσαουσέσκου, έχτισε το όνομα της στην εγχώρια αγορά, αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα μετά την επανάσταση του 1989 και εν τέλει, κατέληξε στην αγκαλιά της Renault στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και αφού η γαλλική μάρκα είχε αποτύχει στην εξαγορά της Skoda. Δεν είμαι σίγουρος αν ακόμα και τα πιο αισιόδοξα στελέχη της Renault πίστευαν πριν από 25 χρόνια ότι η Dacia θα εξελισσόταν σε μία εκ των πλέον δημοφιλών μαρκών στην Ευρώπη αλλά να ‘μαστε, εν έτη 2025 να συζητάμε αν και για πόσο θα συνεχίσει το σερί του το Dacia Sandero.
To 2023 έχασε τον τίτλο του best-seller στην Ευρώπη στο νήμα από το Tesla Model Y αλλά επέστρεψε το 2024 για να τον κατακτήσει και αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, να τον κρατήσει και το 2025 δεδομένου του άτυπου μποϋκοτάζ των μοντέλων της Tesla από τους Ευρωπαίους και όχι μόνο. Βρισκόμαστε όμως στην δύση της τρέχουσας γενιάς του Dacia Sandero και η συζήτηση έχει αρχίσει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το μοντέλο που θα την αντικαταστήσει. Προς το παρόν μαζεύουμε “ψίχουλα” πληροφοριών από όπου μπορούμε αλλά γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι το νέο Sandero δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις τάσεις SUV-οποίησης που επικρατούν στην αγορά. Θα παραμείνει ένα λιτό, “βαρετό” hatchback στην βασική του μορφή και θα προσφέρει crossover χαρακτηριστικά με το Stepway που για την Dacia είναι, σχεδόν, ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο.
Θα είναι διαθέσιμο επίσης ως αμιγώς ηλεκτρικό γιατί αυτό ορίζει η εποχή. Θεωρούμε δεδομένο ότι το νέο Dacia Sandero, όταν παρουσιαστεί κάποια στιγμή γύρω στο 2027, θα προσφέρεται και με κινητήριο σύνολο μηδενικών εκπομπών ρύπων αλλά η λέξη κλειδί σε αυτή την δήλωση είναι το “και”. Δεν θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γι’ αυτό με προεξέχοντα το γεγονός ότι η ίδια η αγορά δείχνει πως δεν είναι έτοιμη ακόμα για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, το Sandero θα συνεχίσει να προσφέρεται και με θερμικά κινητήρια σύνολα, πιθανότατα με κάποια ή διάφορες μορφές εξηλεκτρισμού. Η Dacia μπορεί να διαλέξει από το ιδιαίτερα ευρύ φάσμα τεχνολογιών του Renault Group και να ενσωματώσει αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στα ειδικά χαρακτηριστικά της. Αυτά που όχι μόνο δεν αλλοιώνουν αλλά συμπληρώνουν τον χαρακτήρα της ως μία κατεξοχήν προσιτή και value-for-money πρόταση. Λεπτομέρειες θα μάθουμε τους επόμενους μήνες καθώς απέχουμε ακόμα από το λανσάρισμα του μοντέλου και η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οπότε ακόμα και αν ξέραμε κάτι σήμερα, αυτό μπορεί να μην ισχύει 16 μήνες μετά. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Dacia θέλει να κρατήσει το στέμμα του best-seller Ευρώπης με το Sandero και έχει βρει την συνταγή με την οποία θα το καταφέρει.