Η Dacia είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην βιομηχανία αυτοκινήτου. Την εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών ξεκινούν τον σχεδιασμό και την εξέλιξη των μοντέλων τους προσπαθώντας να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε ανταγωνιστική τιμή, η Dacia ακολουθεί την αντίθετη λογική: ξεκινά από ένα απολύτως “γυμνό” αυτοκίνητο και προσθέτει το ελάχιστο δυνατό όσον αφορά στην τεχνολογία. Μπορεί να ακούγεται παρόμοια ως προσέγγιση αλλά δεν είναι και αυτό γίνεται εμφανές από το τελικό αποτέλεσμα και από την απήχηση που έχει αυτό στην αγορά, γεγονός που έχει οδηγήσει και άλλες εταιρίες στην μελέτη και… αντιγραφή του τρόπου της Dacia.
Για την value-for-money εταιρία του Renault Group αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν νιώθει ότι απειλείται γιατί δεν νιώθει ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα εξίσου καλό, πόσο μάλλον καλύτερο αντίστοιχο προϊόν. Η Dacia έχει εντρυφήσει στην ελαχιστοποίηση του κόστους και ακόμα περισσότερο, στην δημιουργία ενός αυτοκινήτου που αποτελεί τον ορισμό του “τίμιου”. Ενός μοντέλου δηλαδή που ο καταναλωτής πιστεύει ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες του και ότι έχει αγοράσει στην σωστή τιμή. Αυτό κάνει τόσα χρόνια και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον καθώς έχει την πολυτέλεια να μην βρίσκεται στην πρώτες γραμμές της πορείας προς την ηλεκτροκίνηση.
Η Dacia τώρα αρχίζει να εμπλουτίζει την γκάμα της με υβριδικές εκδόσεις και δεν πρόκειται να βιαστεί στο άλμα της στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης. Το Spring ήταν ένα βολικό… πλατσούρισμα σε αχαρτογράφητα νερά αλλά θα περάσει λίγος καιρός ακόμα πριν δούμε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Dacia σε κάποια mainstream κατηγορία. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρίας, “όσο πιο αργά φτάσεις (στην μάχη) τόσο καλύτερα μπορείς να διαλέξεις”. Η νέα γενιά του Sandero θα λειτουργήσει ως το πρώτο ρεαλιστικό δείγμα γραφής για τη νέα εποχή της Dacia όταν παρουσιαστεί γύρω στο 2027-28 καθώς θα είναι διαθέσιμο και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση αλλά η εταιρία έχει προγραμματισμένα κι άλλα μοντέλα και θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά όταν παρουσιάσει το νέο μεσοπρόθεσμο πλάνο της αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Οι φήμες λένε πως εκτός από το νέο Sandero που όπως είπαμε θα κυκλοφορήσει γύρω στο 2027-28, το πλάνο της Dacia περιλαμβάνει επιπλέον μοντέλα στο C-segment που θα πλαισιώσουν το ολοκαίνουριο Bigster καθώς και ένα νέο μοντέλο στην βάση της γκάμας της, στην θέση του Spring. Αυτό θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα εξελιχθεί στην Κίνα αλλά θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη σε αντίθεση με το μοντέλο που θα αντικαταστήσει. Θα είναι μεγαλύτερο από το Spring αλλά δεν θα κοστίζει πολύ περισσότερο με την τιμή του να ξεκινά από τις €18.000. Αυτό που δεν περιλαμβάνει το πλάνο της Dacia για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον, είναι ένα μοντέλο μεγαλύτερο του Bigster καθώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία οποιαδήποτε μεγαλύτερη κατηγορία.
Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για την Dacia και η αύξηση των πωλήσεων της από τα 300.000 στα 700.000 σε περίπου 7 χρόνια είναι μία πορεία που πολύ θα ήθελε να συνεχιστεί. Για να συμβεί αυτό, η εταιρία εξελίσσεται, προσαρμόζεται, λανσάρει νέα design και προσθέτει τεχνολογία άλλες φορές ως μέρος του βασικού εξοπλισμού και άλλες ως extra, οπότε το μέλλον της Dacia προδιαγράφεται αν όχι λαμπρό, τουλάχιστον εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξει η εταιρία ώστε να ταιριάξει με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και τις νέες απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού!