DACIA DUSTER 1.5 DCi 4X4: ΓΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ

DACIA DUSTER 1.5 DCi 4X4: ΓΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ
Το ανανεωμένο εμπρός μέρος του έδωσε έναν διαφορετικό αέρα

H τάση της σύγχρονης αυτοκίνησης είναι τα κρoσσόβερ μοντέλα. Πρόκειται δηλαδή για αυτοκίνητα τα οποία μοιάζουν με αυτά του ελευθέρου χρόνου που όλοι αγαπήσαμε και θελήσαμε να αποκτήσουμε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και τα οποία αφήσαμε στην άκρη ελέω οικονομικής κρίση. Η συντριπτική πλειονότητα των κρoσσόβερ οχημάτων που πωλούνται παγκοσμίως, είναι με κίνηση μόνο στους δύο τροχούς, καθώς διαπιστώσαμε πως οι εκτός δρόμου αναζητήσεις μας περιορίζονταν στην αναρρίχηση κάποιου πεζοδρομίου, ή στη διάσχιση κάποιου αστικού χειμάρρου ύστερα από μία καταιγίδα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια μοντέλα τα οποία κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του εκτός δρόμου εξερευνητή, όπως για παράδειγμα το Dacia Duster. 

Αρκετά σοβαρό, με την προστατευτική ποδιά να δίνει το στίγμα

Δείχνει τι είναι

Οι φουσκωμένοι θόλοι, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και τα παχιά μαρσπιέ, πάντα έδιναν την εικόνα ενός αγριμιού, ικανού να κινηθεί σε εκτός δρόμου καταστάσεις.  Μεγάλο μετατρόχιο, κοντοί πρόβολοι και ράγες οροφής φωνάζουν από μακριά πως είναι αντισυμβατικό και έχει σαφή χαρακτήρα και προσανατολισμό. Στην τελευταία ανανεωσή του, το Duster έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα χαμηλά και πιο εντυπωσιακή μάσκα, με κυψελωτή γρίλια, χρωμιωμένη στο πάνω μέρος. Όλες οι εκδόσεις έχουν φώτα ημέρας, μέσα στα νέας σχεδίασης φανάρια. Η ποδιά στο κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα ενισχύει την εικόνα του μοντέλου off road. Παρομοίως και πίσω, έχουν βελτιωθεί αισθητικά τα φανάρια και η εξάτμιση.

Οι φουσκωμένοι θόλοι των φτερών και οι ράγες της οροφής
είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία των πλαϊνών

Ωστόσο οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στην καμπίνα του νέου Duster. Η βαρύτητα εξακολουθεί να πέφτει στη σκληροτράχηλη εικόνα και στην αντοχή στη σκληρή χρήση, όμως σχεδιαστικά έχει κάνει αρκετά βήματα εμπρός. Ο πίνακας οργάνων με τους αλουμινένιους δακτυλίους είναι πιο φρέσκος και η κεντρική κονσόλα είναι πιο γεμάτη, ειδικά στις εκδόσεις με το σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης Media Nav. Πρόκειται την οθόνη αφής 7” με το λειτουργικό που έχουμε γνωρίσει και στα υπόλοιπα σύγχρονα μοντέλα του γκρουπ. Κατά τα άλλα, κυριαρχούν τα σκληρά αλλά πολύ ανθεκτικά πλαστικά, με στοχευμένες βελτιώσεις στο δερμάτινο τιμόνι και στο λεβιέ των ταχυτήτων. Στα σύγχρονα αλλά χρηστικά βοηθήματα που φέρνουν το Duster σε αντίστοιχο επίπεδο εξοπλισμού με τον ακριβότερο ανταγωνισμό, συγκαταλέγονται στοιχεία όπως το cruise control και οι αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω.

Ωραία η διχρωμία του καθρέπτη

Του ταιριάζει απόλυτα

Η καλύτερη επιλογή για τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του αυτοκινήτου είναι ο 1.5 dCi. Δεν είναι τόσο η μέγιστή του απόδοση ή ότι έχει τόσο πολλή ροπή. Είναι ο ισορροπημένος χαρακτήρας του, η καλή απόκριση στις χαμηλές στροφές, οι κραδασμοί που διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο και το ευρύ φάσμα καλής λειτουργίας. Πλέον, στον πίνακα οργάνων υπάρχει και ένδειξη αλλαγής σχέσεων, υποδεικνύοντας ανέβασμα ή κατέβασμα ταχύτητας για πιο οικονομική οδήγηση. Με το πλήκτρο ECO, ο οδηγός μπορεί να μεταβάλλει την απόδοση του κινητήρα, μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Στην ουσία πρόκειται για έναν έμμεσο περιορισμό της ισχύος και του συστήματος κλιματισμού. Αυτό που θα ήθελα από το Duster στο σύνολο κινητήρα-μετάδοσης είναι πιο σαφή και πιο προοδευτική απόκριση του γκαζιού. Είναι συχνά τα σκορτσαρίσματα και δεν έχει όση ακρίβεια θα περίμενες, σε σταθερή ταχύτητα. Επίσης ο λεβιές του κιβωτίου δεν έχει κορυφαία ακρίβεια ούτε βοηθά στις γρήγορες αλλαγές. Το κιβώτιο όμως καλύπτει το χαμένο έδαφος με την κλιμάκωση των σχέσεων. Μερικές φορές μπορεί να καταντήσει κουραστικό, αφού κάνεις συνέχεια αλλαγές, αλλά σου το ξεπληρώνει σε δύναμη.

Ιδανικός για τον χαρακτήρα του Duster

Θα σας πάει παντού

Αν και το κιβώτιο είναι χειροκίνητο έξι σχέσεων, είναι καλύτερο να το αντιμετωπίσετε ως ένα πέντε σχέσεων, καθώς η πρώτη είναι τόσο κοντή που με το που ξεκινάς, αλλάζεις.  Στην πραγματικότητα, η 1η είναι πιο κοντή ακόμα και από μοντέλα με κιβώτιο υπό-πολλαπλασιασμού. Αυτή, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ροπή του κινητήρα και το σχετικά χαμηλό βάρος του Duster, δημιουργούν ένα σύνολο που δεν σταματά πουθενά. Το τετρακίνητο της Dacia ξεκινά δυνατά όσο φορτωμένο και να είναι, σκαρφαλώνει με νεύρο, χωρίς να χρειάζεται φόρα και χωρίς να ταλαιπωρείς το συμπλέκτη. Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψεις με την πρώτη, έχοντας χορτάσει από crossover τα τελευταία χρόνια, αλλά το Duster είναι ένας πραγματικός off roader. Όχι στα χαρτιά, αλλά στα βουνά. Η λειτουργία της ανάρτησης είναι πολύ καλή και κυρίως ξεκούραστη στις πραγματικές εκτός δρόμου καταστάσεις. Χωρίς να είναι υπερβολικά μαλακή ή πλαδαρή στην άσφαλτο, απορροφά λακκούβες, πέτρες και σαμαράκια. 

Μεγάλος ο χώρος των αποσκευών

Βέβαια όταν πιέζεται παίρνει αρκετή κλίση, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. Στο ανανεωμένο Duster υπάρχει σύστημα ελέγχου της ευστάθειας σε όλες τις εκδόσεις. Απενεργοποιείται μόνο κάτω από τα 50 km/h, δηλαδή εκεί που χρειάζεται, για να μην χάνεις ταχύτητα σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, στην άμμο ή σε παχιά λάσπη. Τόσο οι αεροδυναμικοί στροβιλισμοί όσο ο θόρυβος του κινητήρα και της μετάδοσης έχουν πέσει αισθητά, κάνοντας πιο ξεκούραστο το ταξίδι με υψηλή ταχύτητα. Όσο για την κατανάλωση, αυτή κατά την διάρκεια της δοκιμής μας δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από τα 7.5 λίτρα, ακόμη και όταν το απολαύσαμε όπως του έπρεπε  εκτός δρόμου, όπως θα δείτε και στο βίντεο. 

Σύγχρονο εσωτερικό με σκληρά πλαστικά

Για γνήσιους περιπετειολάγνους

Το ανανεωμένο Dacia Duster αποδεικνύει περίτρανα, για ακόμη μια φορά, πως είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και πιο τίμια τετρακίνητα της αγοράς. Δεν διαφημίζει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει και δεν κοστίζει  πολύ παραπάνω από όσο πρέπει. Είναι ιδανική επιλογή για όσους έχουν το χωματόδρομο και το βουνό στο καθημερινό τους μενού, αλλά και μια πολύ προσιτή λύση για αυτούς που χρειάζονται δύναμη, έλξη και τετρακίνηση. Όσο για τα 20500 Ευρώ που κοστίζει, ε αν ήταν και λίγο χαμηλότερα δεν θα μας πείραζε

• Εκτός δρόμου ικανότητες                                   
                                             • Σκληρά πλαστικά
• Κατανάλωση
• Φινίρισμα
• Χώροι
• Χαρακτήρας
• Πολύ κοντή 1η

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας                                    1500 κ.εκ.  turbodiesel
Ίπποι                   110
Τελική ταχύτητα       168 χλμ/ώρα
0-100 χλμ/ώρα     12,9’’
Μέση κατανάλωση δοκιμής        5,8 λτ. / 100 χλμ
Εκπομπές CO2       135 γρ./χλμ
Τέλη κυκλοφορίας                      €148,5
Του Σωτήρη Βουτσελά

 Η δοκιμή μας εν… κινήσει! 
Άνετα και ξεκούραστα
Αρκετά μεγάλη η διαδρομή της ανάρτησης
Εκτός δρόμου τα καταφέρνει εξαιρετικά
Prev Post FIAT DOBLO CARGO MAXI CNG: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Next Post NISSAN JUKE 1.5 DCI: ΟΤΑΝ ΤΟ LIFESTYLE ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook